JOVANA JE UZDANICA DS I POTPREDSEDNICA MLADIH SOCIJALISTA EVROPE: Jankovića treba podržati! Vučiću se ne može osporiti da je kvalitetan političar!
Foto: Filip Plavčić

intervju nedelje

JOVANA JE UZDANICA DS I POTPREDSEDNICA MLADIH SOCIJALISTA EVROPE: Jankovića treba podržati! Vučiću se ne može osporiti da je kvalitetan političar!

Majstorovićeva govori o protestima u Srbiji, kako ih vidi, otkud ona kao doktor medicine u politici, zašto je izabrala baš Demokratsku stranku

Objavljeno: 16:43h

Poverenica Demokratske omladine i potpredsednica evropskih socijalista Jovana Majstorović, u intervjuu za Espreso govori o funkciji koju potpredsednica mladih socijalista Evrope nosi, zašto mladi treba da ostanu u Srbiji, kako vidi trenutnu političku situaciju u zemlji...

Majstorovićeva govori o protestima u Srbiji, kako ih vidi, otkud ona kao doktor medicine u politici, zašto je izabrala baš Demokratsku stranku, šta je potrebno Demokratskoj stranci da "ozdravi" i "vaskrsne", da li je Saša Janković ličnost koja je bila potrebna pristalicama DS, o Aleksandru Vučiću, o programu zbližavanja mladih Albanije i Srbije, ko je krivac za pad rejtinga i uticaja DS u poslednjih 10 godina, o medijskoj i društvenoj slobodi za vreme režima Borisa Tadića i Aleksandra Vučića, kom političaru ne može da nađe zamerku, o situaciji na Bliskom istoku i na istoku Evrope, ali i šta poručuje mladima u Srbiji.

Pogledajte ceo intervju sa Jovanom Majstorović:

Poverenica ste Demokratske omladine, a nedavno ste na kongresu Mladih evropskih socijalista održanom u Nemačkoj izabrani za potpredsednicu ove evropske organizacije. Kakav je osećaj, i šta ta funkcija nosi sa sobom?

- Velika je čast kada vas na neku poziciju izaberu, a posebno kada se to desi van granica vaše zemlje. Pored toga što je veliko zadovoljstvo, nosi sa sobom veliku odgovornost, jer predstavljate i svoju zemlju, političku organizaciju iz koje dolazite, ali i sada kao potpredsednica mladih evropskih socijalista, predstavljam podmladak evropskih socijalista. To je organizacija koja okuplja više od 40 država Evrope, koje imaju različite organizacije koje su uglavnom socijaldemokratske orijentacije, i koje imaju za cilj uglavnom razna evropska pitanja, a isto tako, kroz rezolucije i deklaracije dajemo svoj stav i o političkoj situaciji u svetu. Nama je dominantna priča omladinska politika, i sva pitanja mladih ljudi, ne samo Evrope, već u celom svetu.

Zašto mladi treba da ostanu u Srbiji?

- Kada se rodite i odrastete u Srbiji, svakako da imate emociju prema svojoj zemlji. Nažalost, danas je jako teško biti ne samo mlad čovek, nego generalno ostati i živeti u Srbiji. Uslovi za mlade su jako teški, doći do posla je skoro neizvodljivo, posle mnogo godina koje ste uložili u svoje obrazovanje, ali ne samo mladi obrazovani, već i mladih različitih struka se odlučuju da odu iz zemlje. Svakog dana gledam svoje prijatelje i kolege koji baš zbog toga što nemaju opciju da ostanu ovde, i zbog same puke egzistencije su primorani na to da, ne sa velikim entuzijazmom odu zato što je to jedina opcija za pristojan život.

foto: Filip Plavčić

Kako vidite trenutnu političku situaciju u zemlji?

- Kada živite u Srbiji, politička situacija je uvek turbulentna, posebno za nas koji smo odrastali '90-ih, i te stvari nisu nešto preterano nove. Svakodnevno se neke dominantne teme menjaju, a ono što je činjenica je da mi živimo u teškim uslovima i da nije lako živeti pristojno i normalno u Srbiji.

Kako gledate na proteste koji se trenutno održavaju u Srbiji?

- Protesti su demokratski princip izražavanja svog neslaganja sa nekom od tema. Naravno da ljudi koji danas protestuju imaju mnogo razloga za to. Neko je nezadovoljan celokupnim životom, neko jer ima svoje razloge nezadovoljstva, ali svakako da uvek moramo pristupiti protestima kao demokratskom vidu izražavanja svoje volje, odnosno nezadovoljstva. Zato uvek treba podržati proteste, ali naravno pozvati na miran ishod njih.

foto: Filip Plavčić

Vi ste doktor medicine. Otkud u politici?

- U politku sam ušla sa 18 godina, mislim da je to bio normalan sled nakon turbulentnog detinjstva koje smo svi imali u Srbiji. Vidim veliku povezanost između medicine i politike, jer kada odlučite da se bavite profesiom kao što je moja, svakako to radite zbog osećaja prema drugim ljudima. Smatram da je politika isto iz mog ugla pristup ljudima, i to najviše onima koji imaju potrebu za nekom vrstom pomoći. Najviše zbog toga što osećam kako je ugroženim grupama, kako je ljudima koji osećaju neku potrebu da ih neko zastupa, i zato smatram da je velika veza između medicine i politike. Naravno, medicinu kada praktikujete u jednom momentu imate odgovornost prema životu jednog čoveka, a kada se medicinom bavite, vi itekako odlučujete o sudbini cele nacije.

Zašto baš Demokratska stranka?

- Mislim da je to bila jedina opcija mojim ideološkim stavovima. Kroz celo moje odrastanje je to bila stranka koja se borila za sve ono što sam ja videla kao vrednosti koje se u mojoj kući isto tako cene. Mislim da je Demokratska stranka svih ovih godina ostala taj moj izbor baš zbog toga što taj njen put, njene ideje su one koje ja smatram kao najispravnije.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.