NEMAČKI ŠEF DIPLOMATIJE U BEOGRADU: Zigmar Gabriel otkrio šta misli o Vučićevoj pobedi! (FOTO)
Foto: Beta

očekuje se sastanak sa vučićem

NEMAČKI ŠEF DIPLOMATIJE U BEOGRADU: Zigmar Gabriel otkrio šta misli o Vučićevoj pobedi! (FOTO)

Vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel istakao je danas da je Srbija, uprkos svim zahtevima Evropske unije, ostala na kursu evrointegracija, zahvaljujući, kako je primetio, radu vlade premijera Aleksandra Vučića, koja evropske standarde nije predstavljala kao nametnute, već kao standarde u interesu zemlje i građana
Objavljeno:

On je čestitao premijeru "jasnu pobedu na predsedničkim izborima" i ukazao da to nosi i posebnu odgovornost, da zemlju nastavi da vodi u istom pravcu.

Naravno, dodao je, ima još dosta posla na tom putu, u oblasti vladavine prava, pouzdanog pravosuđa, borbe protiv korupcije i dobre javne uprave, kako bi se stvorile još bolje okolnosti za investitore, te kako bui i građani počeli da osećaju dobrobit.

Veoma je bitno nastaviti proces reformi da bi Srbija bila atraktivna i donela dobit svojim građanima, istakao je.

Premijer Srbije izjavio je da Srbija ima najjasniju stabilnost u regionu, da želi da utiče stabilizujuće na ostale zemlje zapadnog Balkana, i poručio da će nastaviti s takvom politikom jer je ona od velikog značaja za našu zemlju.

foto: Fonet

Vučić je istakao da je Nemačka uvek pružala punu podršku stabilnosti celog regiona zapadnog Balkana i da je Srbija uspevala da očuva mir i stabilnost, "čak i u teškim trenucima, uz pomoć podrške koju je naša zemlja dobila od nemačke vlade".

"Nastavićemo sa takvom politikom i to je od velikog značaja za Srbiju", rekao je Vučić.

Premijer je dodao da danas Nemačku vidimo kao vodeću zemlju Evropske unije i da od nje očekujemo nastavak podrške na evropskom putu, kao i na ekonomskim i ostalim reformama koje moramo da sprovedemo, poput efikasnijeg pravosuđa, bolje brige o javnim preduzećima...

On je naglasio da je reinvestiranje stranih privrednika u Srbiju jedan od osnovnih načina da naša država poveća svoj rast i obezbedi dalji ekonomski napredak.

Vučić je rekao da Srbija neće još stotinu godina moći da računa da se približi Nemačkoj, ali da je stanje javnih finansija dobro.

"To smo uspeli zahvaljujući velikoj nemačkoj podršci i u zapošljavanju ljudi", rekao je Vučić i obavestio Gabrijela da je pre četiri godine nezaposlenost bila 26 odsto, a da je sada prepolovljena.

foto: fonet

Premijer je ocenio da to još nije dovoljno dobar rezultat, jer narod teško živi, te dodao da zato Srbija očekuje pomoć iz Nemačke.

Vučić je zahvalio Gabrijelu na ličnom doprinosu najboljim odnosima Nemačke i Srbije i istakao da je on dobrodošao u Srbiju.

"Verujem da će vaša poseta otvoriti nove puteve u saradnji i bliži i intenzivniji dijalog Nemačke i Srbije. Mi se tome radujemo, kao što se radujemo i vašoj podršci u nastavku dijaloga sa prištinom i očuvanju mira i stabilnosti", zaključio je Vučić.

Planirano je da nemački vicekancelar i šef diplomatije svoje prvo putovanje na zapadni Balkan, nakon Beograda nastavi posetom Prištini, a zatim, naredne nedelje i Albaniji.

Gabrijel je u posetu došao sa porukom da je put Srbije u pravcu EU i dalje otvoren, ako se beogradske i prištine vlasti odluče za reforme i napredak umesto podele i zastoj.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.