BLOKIRAN RAD PARLAMENTA: Sednica skupštine prekinuta zbog HAOSA, ministri napustili salu (VIDEO)
Sednica Narodne skupštine, Foto: Printscreen/RTS

zvižduci trajali satima

BLOKIRAN RAD PARLAMENTA: Sednica skupštine prekinuta zbog HAOSA, ministri napustili salu (VIDEO)

Predstavnici dela opozicionih stranaka u Skupštini Srbije rekli su da zahtevaju hitno raspisivanje vanrednih beogradskih i parlamentarnih izbor

Objavljeno:

Zvižduci, ustajanje sa mesta, parole... Ovako je tokom prepodneva izgledala Skupština Srbije, gde je deo poslanika opozicije onemogućavao rad parlamenta. Nakon nadvikivanja, pokazivanja transparenata i duvanja u pištaljke, oko 13.15 sati, skupštinski radni dan je završen, a rasprava o pojedinostima rebalansa budžeta zakazana je za sutra za 13 sati. Predsednica Vlade Ana Brnabić i nekoliko ministara napustili su salu.

Opstrukcija nakon poslaničkih pitanja

Sve je počelo jutros kada su završena poslanička pitanja, nešto posle 11 sati, i kada su premijerka Ana Brnabić i jedan broj ministara u Vladi Srbije ušli u skupštinsku salu.

Dok su ulazili, njima su uz zvižduke dovikivali "lopovi" i "napolje". Deo poslanika ustao je sa svojih mesta i krenuo ka govornici, ali do nje nije uspeo da dođe.

U skupštinskoj sali nalazi se i obezbeđenje, koje se praktično isprečilo ispred poslanika dela opozicije, zbog čega je nemoguće prići stolu za kojim je predsedavajući Skupštine Srbije, premijerka Ana Brnabić i jedan broj ministara.

Dok sve ovo traje, premijerka Srbije Ana Brnabić govori. Ona je rekla da je "osnovna tema dnevnog reda rebalans budžeta, zaista, izuzetno važno za naše građane i pre svega penzionere i za majke sa decom do 16 godina i za bolesnu decu i za sve građane".

Ana Brnabić
Ana Brnabićfoto: Printscreen/RTS

- To što naša opozicija uči iz prakse Aljbina Kurtija koji je prvo ovo radio u skupštini u Prištini dovoljno govori o njima. Ja ću govoriti o našem predlogu za ministra privrede. Pokazali ste koliko vas ovo interesuje, jedino vas zanima da blokirate sve gde god se pojavite. Razlika među nama je u našem odnosu prema građanima, prema deci i penzionerima i ona je više nego očigledna - rekla je između ostalog Brnabić.

- Šta god vi radili danas i sutra, mi se nećemo povući mi moramo da radimo za ovu zemlju, jer Srbija nikada ne sme da stane. U ovom rebalansu predviđene su i dodatne 23 milijarde dinara za kapitalne investicije. Mi se borimo za Srbiju, a vi se borite za sebe, nikada nećemo odustati - rekla je Brnabić.

Poslanicima opozicije se obratio i predsednik Skupštine Vladimir Orlić, koji je rekao da je to što rade "bruka i sramota".

Vladimir Orlić
Vladimir Orlićfoto: Printscreen/RTS

- To je vaše lice i vaša slika svih vas koji to radite, vaša bruka i sramota, mislite Skupštinu da pretvorite u buvlju pijacu - kazao je on.

Optužio je opoziciju da sprečavanjem rada parlamenta ne dozvoljava da se leče deca., kao i da penzioneri dobiju ono što im je država obezbedila. Kazao je i da pojedini poslanici opozicije "guraju obezbeđenje", i nazvao ih "siledžijama". Rekao je i da poslanica SSP Marinika Tepić "šutira klupu, uništava državnu imovinu", a poslanica DS Dragana Rakić "duva tamo".

- A jel vam aplaudira Kurti, Lazoviću? On vam je idol - obratio se poslaniku Zeleno - levog fronta Radomiru Lazoviću.

Prijavljenim poslanicima za raspravu, među kojima su i oni koji protestuju, davao je reč, ali su oni odbili da govore.

Bez obzira na skupštinska dešavanja i haotičan početak sednice, usvojen je dnevni red, rasprava je nastavljena, a najavljeno je i da će se o novom ministru privrede glasati u sredu.

Opozicija najavila blokadu, traži vanredne izbore

Ranije danas predstavnici dela opozicionih stranaka u Skupštini Srbije rekli su da zahtevaju hitno raspisivanje vanrednih beogradskih i parlamentarnih izbora.

- Blokiraćemo sednicu dok ne dobijemo odgovor - rekao je poslanik Čevo - zelenog Fronta Radomir Lazović.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je takođe da stranka na čijem je čelu traži raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine, a poslanici Dveri rekli su da će podržati "kolege iz proevropske opozicije u zahtevima".

Prvi odgovor stigao je od predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića, koji je rekao da sa oduševljenjem prihvata ideju i inicijativu opozicije o izborima, i da će im odgovor na taj zahtev stići u najkraćem mogućem roku.

- Obavestiću nadležne organe o tom zahtevu - Vladu Srbije, predsednika, i dobiće odgovor u najkraćem roku, možda i za 30 dana - rekao je Orlić.

U Skupštini Srbije danas u 10 sati počela je vanredna sednica parlamenta na kojoj će na dnevnom redu, između ostalog, biti predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, kao i zakoni o akcizama i o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Bonus video:

00:24

Skupština Srbije

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.