NAJBLIŽI MESTU PREMIJERA? Vučićevu fotelju zauzima Ivica Dačić?
Foto: Printskrin: TV Pink

ko se ovome nadao?

NAJBLIŽI MESTU PREMIJERA? Vučićevu fotelju zauzima Ivica Dačić?

Nismo o tome razgovarali, to će biti tema kad za to dođe vreme, krajem maja - rekao je Dačić
Objavljeno: 22:37h

Novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će nova vlada biti formirana za dva meseca, a najviše šansi da ga nasledi u premijerskoj fotelji zasad ima - Ivica Dačić.

Prema informacijama koje prenose Novosti, njih dvojica nisu još pričala o konkretnim političkim aranžanima i budućoj ulozi lidera socijalista u Nemanjinoj 11, ali Vučić u izbornoj noći nije krio zadovoljstvo angažmanom SPS, koji mu je bio vetar u leđa tokom kampanje.

Dačić je, za "Novosti", na pitanje da li će uskočiti u premijersku fotelju, u diplomatskom stilu, poručio da je ubeđen da će, bez obzira na svoju poziciju u budućoj vladi, i dalje odlično sarađivati sa Vučićem:

- Na njemu je odluka ko će ga naslediti na mestu premijera. Nismo o tome razgovarali, to će biti tema kad za to dođe vreme, krajem maja - rekao je Dačić, dodavši da mu niko ne bi poverovao kada bi rekao da bi tu funkciju odbio.

Naši izvori tvrde da će Vučić prilikom donošenja konačne odluke izmeriti i raspoloženje u svojoj stranci, u kojoj postoji duga lista zainteresovanih za premijersku poziciju i veliki otpor prema mogućnosti da to mesto pripadne socijalistima.

foto: Printskrin / Tv Hepi

Od naprednjaka koji imaju ambicije da preuzmu kormilo Vlade najviše se pominju Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i bivši ministar pravde Nikola Selaković.

Nije isključena ni opcija da se Vučić odluči za "srednje rešenje", i da za naslednika predloži nestranačkog, ekspertskog kandidata, među kojima se najviše pominju ministar državne uprave Ana Brnabić i njen kolega koji vodi resor finansija Dušan Vujović.

U tom slučaju, Dačićevim socijalistima mogao bi da pripadne još jedan resor u Vladi, kao neka vrsta kompenzacije što su po prvi put od uvođenja višestranačja odlučili da nemaju svog kandidata na predsedničkim izborima i stanu iza aduta SNS.

Još je nerešena i enigma odlazećeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji tokom kampanje nije krio očekivanja da s Vučićem napravi dogovor o svom budućem angažmanu u vlasti.

foto: Beta

Nikolić je u nekoliko navrata nagovestio da očekuje premijersku poziciju, kao neku vrstu zamene za to što se nije kandidovao na predsedničkim izborima.

Funkcioner SNS Nebojša Stefanović poručio je u ponedeljak da će odluka o budućem premijeru biti najbolja s gledišta interesa građana.

foto: mup

On je rekao da niti sebe vidi na tom mestu, niti mu je to nuđeno:

- To pitanje je u rukama novoizabranog predsednika. O tome ćemo tek razgovarati u stranci i na svim drugim nivoima.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.