ZA VUČIĆA JE GLASALO DVA MILIONA SRBA - a tek kad čujete koliko je glasova imao Milošević!
Foto: Filip Plavčić, Dragan Kadić, Nebojša Mandić, Fonet, Profimedia

može li ko da mu parira?

ZA VUČIĆA JE GLASALO DVA MILIONA SRBA - a tek kad čujete koliko je glasova imao Milošević!

S pobedom Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima i rekordnim brojem osvojenih glasova, zaboravljeni su oni stari asovi, koji su takođe imali cifre "za ponos"
Objavljeno: 14:08h

Od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine, zaključno s tek održanim izborima, Srbija je imala devet izbora za predsednika republike, na kojima je učestvovalo ukupno 123 kandidata.

Neki od njih su se pojavili više puta za redom, verovatno vodeći se onim "više sreće drugi put". Najviše kandidatura, pet, ima Vojislav Šešelj, a za njim slede Vuk Drašković i odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji ja na izborima za predsednika učestvovao četiri puta.

foto: Nebojša Mandić

O pobedi Aleksandra Vučića i neverovatnom broju glasova koje je osvojio, pričaće se još dugo, a mi smo rešili da vas podsetimo sa kojim "pobedničkim ciframa" su raspolagali prethodni kandidati, odnosno koliko su glasova osvojili i može li neko novoizabranom šefu države da parira!

*Slobodan Milošević

Na prvim izborima za predsednika Srbije nakon uvođenja višestranačja, decembra 1990. godine, nadmetala su se 32 kandidata, a na njih je izašlo 71,5 odsto upisanih birača.

Na tim izborima sa osvojenih 3.285.799 glasova pobedio je nekadašnji lider socijalista Slobodan Milošević.

U novoj borbi za šefa države, koja je usledila samo dve godine kansije, učestvovalo je sedam kandidata, a ponovo je pobedio Milošević, osvojivši 2.515.047 glasova.

*Milan Milutinović

Milan Milutinović bio je u trci za predsednika Srbije 1997. godine. On se za tu funkciju nametao sa Šešeljem i Draškovićem. Pobedio je, ali bez dovoljno glasova, pa je morao u drugi krug sa liderom radikala.

U prvom krugu izbora, osvojio je 1.665.822, a u drugom 2.181.808 glasova i tako postao novi predsednik. Milutinović je izgurao ceo mandat na čelu Srbije.

*Boris Tadić

Izbori za predsednika Republike Srbije 2004. su održani su u dva kruga.

U toj izbornoj utakmici nadmetalo se 15 kandidata.

Nikolić je u prvom krugu osvojio 954.339, a demokrata Boris Tadić 853.584, ali pošto nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu, moralo se u drugi krug, u kome je Tadić osvojio 1.681.528, a Nikolić 1.434.068 glasova.

Pošto je ispunjen zakonski uslov da pobeđuje kandidat koji dobije

većinu glasova birača koji su glasali, bez obzira koliki je odziv, predsednik Srbije postao je Tadić.

Građani su na birališta ponovo išli četiri godine kasnije, 2008. godine, kada je u prvom krugu Nikolić dobio 1.646.172, a Tadić 1.457.030 glasova.

Ali, i ovog puta se išlo u drugi krug u kome je pobedu odneo Tadić sa

2.304.467 osvojenih glasova, dok je Nikolić imao 2.197.155.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.