Vlada usvojila zaključak da je Amber Alert od značaja za javni interes
Foto: amberalert.rs

saopšteno je

Vlada usvojila zaključak da je Amber Alert od značaja za javni interes

Rešenjem ministra unutrašnjih poslova od 2. februara 2023. godine obrazovan je Tim za uvođenje ovog sistema u Srbiju sa zadatkom da izradi Analizu početnog stanja

Objavljeno:

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak kojim se utvrđuje da je Amber alert sistem od značaja za ostvarivanje javnog interesa.

Amber Alert sistem je prenošenje obaveštenja o prijavi nestanka maloletnog lica putem elektronske komunikacione mreže s ciljem hitnog preduzimanja mera i radnji na pronalaženju nestalog.

Rešenjem ministra unutrašnjih poslova od 2. februara 2023. godine obrazovan je Tim za uvođenje ovog sistema u Srbiju sa zadatkom da izradi Analizu početnog stanja i Plana aktivnosti neophodnih za njegovo aktiviranje, podseća se u saopštenju Vlade.

Tim dokumentom se definišu i kriterijumi za njegovo aktiviranje i izradu procedure, kao i predlog protokola o saradnji između nadležnih institucija u svrhu definisanja prava i obaveza u postupku razmene informacija u slučajevima obaveštavanja o nestanku lica mlađih od 18 godina.

Amber alert
foto: amberalert.rs

Članovi Vlade usvojili su Odluku o obrazovanju Odbora za organizaciju promocije Srbije kroz projekat „Srpska kuća” na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine što, kako je ocenjeno, predstavlja izvanrednu platformu za promociju zemlje, sportista, brendova svih vrednosti koje jedna država može prikazati.

Zvanični podaci govore da se na Olimpijskim igrama u Parizu očekuje više od četiri milijarde gledalaca preko raznih platformi, kao i da je u ovom trenutku prodato više od šest miliona karata.

Francuska predstavlja važnor strateškog i ekonomskog partnera Srbiji, ali je ujedno i država sa kojom se neguju prijateljski odnosi koje je potrebno održavati i unapređivati, pa pokretanje projekta „Srpska kuća" koji će biti realizovan od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine, predstavlja dobru priliku da naša država promoviše svoje kapacitete: privredu, turizam, kulturu, naučna i inovativna dostignuća, investicione potencijale i projekat EXPO Belgrade 2027, ističe se u saopštenju.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju u cilju unapređenja kvaliteta realizacije učenja kroz rad i pojednostavljivanje postupka uključivanja poslodavaca u dualno obrazovanje.

U pogledu unapređenja kvaliteta realizacije učenja kroz rad, ovaj Predlog uvodi obavezu izrade programa realizacije učenja kroz rad, dokumenta na osnovu kojeg će poslodavac da se akredituje, a koji sadrži sve relevantne opise o ostvarivanju ishoda učenja, plana i programa nastave.

Škola i poslodavac će zajednički izrađivati ovaj dokument koji će služiti i u samovrednovanju škole i spoljašnjem vrednovanju kvaliteta rada.

Članovi Vlade usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju kojim će biti regulisana pitanja koja se odnose na saradnike u nastavi i asistente, kao i na studente koji su upisani do 10. septembra 2005. godine na svim nivoima studija.

Predloženim dopunama biće rešeno pitanje akademskih naziva za studente koji su upisivali osnovne studije po planovima i programima kojima nisu predviđeni ESPB bodovi na ustanovama koje su u trenutku upisa studenata imale rešenje o ispunjenosti uslova za početak rada i obavljanje delatnosti, a akreditaciju dobile naknadno.

Bonus video:

01:12

TIJANA BI BILA ŽIVA DA JE POSTOJAO AMBER ALERT! Igor Jurić otkrio do detalja kako funkcioniše sistem: Svi građani su uključeni!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.