VUČIĆ: Prosečna plata u Srbiji do kraja godine 440 evra!
Foto: Fonet

premijer najavio

VUČIĆ: Prosečna plata u Srbiji do kraja godine 440 evra!

Premijer je sinoć gostovao na TV prva i govorio o bitnim pitanjima u državi
Objavljeno: 09:15h

Prosečna plata u Srbiji iznosiće 440 evra do kraja godine, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na TV Prva. On je poručio da će biti povećanja, ali ne onoliko koliko će da iznosi rast srpske privrede.

Vučić je podsetio da rast od tri odsto na godišnjem nivou, koliko ostvaruje Srbija, iznosi 1,2 miliona evra, dok se očekuje 300 miliona evra deficita, što ostavlja 900 miliona evra slobodnog prostora.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

On je naglasio da će u martu prosečna plata biti oko 393 evra, i upitao "da li smemo da povećamo plate i penzije za tih 900 miliona evra".

- Siguran sam da će biti, samo ne u onoj meri koliki će rast da bude, jer imamo mrtvace iz prošlosti koji isplivavaju - rekao je Vučić, govoreći o državnim kompanijama koje prave gubitke.

On je rekao da je država rešavala problem javnih preduzeća koje je mogla da reši, poput Železare i JAT, dok je Rusima vraćen dug Petrohemije od 105 miliona.

- Nasledili smo mrtvace, nekako smo ih oživeli i napravili da budu življi nego što sam ja. I to je rezultat teškog rada i nepolitičkih odluka - rekao je Vučić.

foto: Fonet

On je naglasio da su te odluke bile "suprotne onome što bi svaki političar uradio" i rekao da je ponosan na njih.

- Biću "slavljen" baš kao i Šreder, zbog teških mera koje sam smeo da sprovodim, za razliku od drugih koji nisu smeli - rekao je Vučić.

Profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin, sagovornik u emisiji, na pitanje da li je ekonomska situacija u Srbiji takva da bi plate i penzije mogle da se povećaju, rekao je da bi se držao načela budžetskog ograničenja.

- Na makro nivou smo uspostavili budžetsko ograničenje, ali krvarenja na mikro nivou, u javnom sektoru, su velika, a suviše su politički i socijalno značajna da bi bila likvidirana, zbog čega stvaraju probleme - rekao je Đuričin.

On je istakao da bi se uvek bojao da ostavi ta preduzeća "u životu", jer smatra da bi uštede or raznih subvencija trebalo prebaciti u razvoj. Đuričin je rekao i da bi plate povećavao samo u skladu sa rastom.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.