MISLILI STE DA TOMA IDE U POLITIČKU PENZIJU? On ima drugačije planove, a pridružuje se i kampanji!
Foto: Marina Lopičić

penzioner u punoj snazi!

MISLILI STE DA TOMA IDE U POLITIČKU PENZIJU? On ima drugačije planove, a pridružuje se i kampanji!

Nikolić je jasan da njegovo penzionisanje zasada ne znači i povlačenje iz političkog života
Objavljeno: 07:35h

Odlazeći šef države Tomislav Nikolić još nije definitivno prelomio da li će po isteku mandata na Andrićevom vencu podneti zahtev za penziju, ali o tome ozbiljno razmišlja. Ali, čak i ukoliko povuče taj potez 31. maja, poslednjeg dana svoje predsedničke funkcije, to ne znači da nije spreman da sedne u neku drugu državnu fotelju.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Na pitanje da li ga to što je najavio mogućnost odlaska u penziju onemogućava da preuzme premijersku ili neku drugu poziciju u vrhu vlasti, Nikolić za "Novosti" kaže:

- Moje formalno penzionisanje, ako ga bude, ne znači da ću prestati da radim. Ako sam potreban Srbiji, radiću za nju.

Nikolić je jasan da njegovo penzionisanje zasada ne znači i povlačenje iz političkog života, ali i naglašava da u ovom trenutku ne postoji nikakav dogovor o tome da li će i koju funkciju eventualno preuzeti posle okončanja mandata za šefa države. On ima 65 godina i četiri i po decenije radnog staža, čime je ispunio formalni uslov za odlazak u starosnu penziju.

Prema gruboj računici, Nikolić će moći da računa na penziju od oko 104.000 dinara, koliko po zakonu iznosi 80 odsto od njegove predsedničke plate od 130.000 dinara.

Odlazak u penziju ne sprečava ga ni da preuzme neko drugo zaduženje, a ne bi bio ni prvi penzioner u Vladi Srbije. Pokojni lider PUPS Jovan Krkobabić je u statusu penzionera bio potpredsednik Vlade i vodio resor rada i zapošljavanja.

Po Zakonu o predsedniku, Nikolić će, osim prava na počasni naziv "bivši predsednik Republike" i prava da prisustvuje državnim svečanostima u skladu s protokolom, imati još niz beneficija.

Naime, bivši predsednik ima pravo na kancelariju, savetnika, sekretara i službeni automobil s vozačem na onoliko vremena koliko je trajao njegov mandat šefa države. Takođe, imaće obezbeđenje policije i Vojske minimum godinu po prestanku mandata i taj period može da se produžava ako za to postoje opravdani razlozi. Nikolić ima pravo na diplomatski pasoš i pristup arhivama iz vremena dok je bio predsednik.

Nikolić se do sada nije uključivao u predsedničku kampanju kandidata SNS Aleksandra Vučića. On će se, kako saznajemo, najverovatnije pojaviti u njenom foto-finišu, odnosno na najvećem, beogradskom mitingu, koji je zakazan za petak, 24. marta, u "Kombank areni".

(Espreso.co.rs / Izvor: Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.