Predsednik Albanije dolazi na jug Srbije! Ovo će izazvati POLITIČKI ZEMLJOTRES!
Foto: Fonet

štite se prava albanaca

Predsednik Albanije dolazi na jug Srbije! Ovo će izazvati POLITIČKI ZEMLJOTRES!

Predsednik Albanije u utorak dolazi u Srbiju, ali se ne sastaje sa Tomislavom Nikolićem.
Objavljeno:

Poseta predsednika Albanije Bujara Nišanija jugu Srbije mogla bi, umesto da unapredi odnose Srba i Albanaca, da doprinese povećanju tenzija između dva naroda. Razlozi za to leže u činjenici da se Nišani neće sresti sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, ali i u zapaljivim izjavama koje stižu od nekih predstavnika albanske manjine.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Marina Lopičić

Nišani u Bujanovac i Preševo dolazi u utorak, a za “Novosti” je u kabinetu predsednika Srbije potvrđeno da neće biti susreta sa Nikolićem, iako je reč o prvoj poseti albanskog predsednika još od 1948. godine, kada je Enver Hodža bio u Beogradu. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju je to što se albanski predsednik neće susresti sa srpskim kolegom obrazložio činjenicom da je u Srbiji počela predizborna kampanja.

Upravo se Musliju ponovo postarao za podgrevanje tenzija izjavom da Nišani dolazi da “reši problem ugrožavanja prava pripadnika ovog naroda jer je to predviđeno ustavom Albanije”.

Tu izjavu, ministar za rad Aleksandar Vulin u nedelju je ocenio kao opasnu i rekao da ona priziva sukobe tamo gde ih nema.

foto: Stefan Jokić

- Onaj ko tako govori je neprijatelj i Albanaca i Srba i mirnog života - rekao je Vulin. - O Albancima u našoj državi brigu vodi Republika Srbija, kao i o svakom drugom građaninu, vodeći računa o specifičnostima svake od nacionalnih zajednica. U Preševu i Bujanovcu Albanci i Srbi žive u miru, imaju iste probleme kao i bilo ko drugi, ne razlikuju se ni po čemu, imaju zajedničke želje da njihova deca žive u miru, da ima više posla, da im bude bolja komunalna infrastruktura...

Muslijuova izjava dolazi u trenutku kada je na Balkanu ponovo otvoreno albansko pitanje i to zbog pokušaja da se u Makedoniji sprovede u delo takozvana “Tiranska platforma”.

Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže za “Novosti” da poseta koja za cilj ima samo susret s predstavnicima albanske manjine “zvuči tendenciozno, s obzirom da su svi svesni osetljivosti odnosa između Srba i Albanaca”.

- To deluje kao da se namerno izbegavaju zvanični susreti i da se nemaju najbolje namere. Naša strana je, s druge strane, mogla da ponudi da to bude i radna ili zvanična poseta, pa da dođe do sastanaka i na najvišem nivou - kaže Jovanović.

STEFANOVIĆ: BEZBEDNOST NIJE UGROŽENA

foto: Mup

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da ne očekuje nove tenzije tokom predstojeće posete albanskog predsednika Bujara Nišanija jugu Srbije i poručio da ta poseta neće ugroziti bezbednost. Stefanović je, odgovarajući na pitanje novinara da li dolazak albanskog predsednika vidi kao priliku za nove tenzije, rekao da se nada da neće biti bilo kakvih provokacija.

- Naši gosti se osećaju dobrodošlo u Srbiji, bez obzira da li nam se uvek sviđa šta imaju da kažu. Oni su na teritoriji naše zemlje sigurni - podvukao je Stefanović.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.