RASPISANI PREDSEDNIČKI IZBORI ZA 2. APRIL: Ovo su sva pravila koja morate da znate o biranju prvog čoveka Srbije (VIDEO)
Foto: printscreen

odluka

RASPISANI PREDSEDNIČKI IZBORI ZA 2. APRIL: Ovo su sva pravila koja morate da znate o biranju prvog čoveka Srbije (VIDEO)

Imamo još mesec dana za odluku!
Objavljeno: 13:41h

Kako je i najavljeno, predsednica Narodne Skupštine raspisala je danas predsedničke izbore za 2. april!

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ona je pozvala građane da izaberu najboljeg kandidata i da se pre svega vode programima kandidata.

- Imam poruku i za kandidate na izborima. Želim im da isključivo poštuju građane Srbije, i da računaju na njihove glasove ako im se obraćaju programima, a ne mržnjom. Želim im da se za njihove glasove bore radom, i da poštuju izbornu volju građana - kazala je Gojković.

Neki od najavljenih kandidata su: Saša Janković, Vuk Jeremić, Aleksandar Vučić, Boško Obradović...

foto: Nebojša Mandić, Fonet

PRAVILA IGRE

Predsednik Republike Srbije bira se na osnovu opšteg i jednakog izbornog prava na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim i ličnim glasanjem.

Bira se na pet godina.

Cela teritorija Srbije, zajedno sa biračkim mestima u inostranstvu, je jedna izborna jedinica.

Pravo da bira predsednika Republike i da bude biran za predsednika Republike ima svaki punoletan i radno sposoban državljanin Republike Srbije, a kandidat za predsednika može da bude punoletni građanin Srbije koji sakupi 10.000 sudski overenih potpisa birača koji ga podržavaju.

Kandidat za predsednika biće izabran na tu funkciju ako u prvom krugu glasanja dobije više od polovine glasova birača koji su glasali. Ako se to ne dogodi, u drugi krug glasanja ulaze dva kandidata sa najviše glasova, a predsednik tada postaje onaj koji dobije više glasova.

Mandat predsedniku Republike počinje polaganjem zakletve pred Narodnom skupštinom.

Redni broj koji će kandidati imati na glasačkom listiću utvrđuje se žrebom na sednici Republičke izborne komisije, kojoj mogu da prisustvuju predstavnici svih predlagača kandidata.

KAMPANJA

Kandidati za budućeg predsednika Srbije imaće mesec dana za kampanju. Ozbiljna kampanja kandidata za predsednika Srbije košta najmanje dva miliona evra, ocenili su ovih dana stručnjaci.

Ove godine za predsedničke izbore biti izdvojeno 640 miliona dinara, što je nešto manje nego 2012.

Iznos se deli na dva dela - 320 miliona ide svim kandidatima ravnomerno. Na prošlim izborima ih je bilo 12, pa je to suma oko 27 miliona dinara. Ostatak od 320 miliona dinara ide kandidatima koji idu u drugi krug, prenela je agencija Beta.

Sva sredstva dobijena iz budžeta kandidat mora da vrati u budžet ako na izborima ne osvoji najmanje 1% glasova.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.