EP PORUČIO ALBANCIMA: Odmah uspostavite Zajednicu srpskih opština!
Foto: Fonet, AP

predlog rezolucije

EP PORUČIO ALBANCIMA: Odmah uspostavite Zajednicu srpskih opština!

Evropski parlament traži da vlasti u Prištini "odmah ustanove Zajednicu srpskih opština saglasno sporazumu, potpisanom uz posredovanje Evropske unije"
Objavljeno: 12:09h

Takođe, u predlogu rezolucije o Kosovu, koju treba da usvoji Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, navodi se da to treba uraditi u skladu s odlukom "Ustavnog suda Kosova".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U predlogu rezolucije, koju potom, na plenarnom zasedanju, treba konačno da usvoji i Evropski parlament, navodi se da još nije počela ni izrada statuta Zajednice srpskih opština, koja je u dokumentu označena kao "asocijacija", kako je nazivaju vlasti u Prištini. Izveštač Evropskog parlamenta za Kosovo, austrijska poslanica "zelenih" Ulrike Lunaček, izradila je izveštaj koji je poslužio kao osnova za predlog rezolucije. U njemu se ponovo poziva pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, da to učine, uz tvrdnju da bi to "doprinelo normalizaciji odnosa Beograd-Priština".

foto: AP / Visar Kryeziu

Takođe se "hitno traži od rukovodilaca srpske zajednice na Kosovu da svoj položaj i ulogu u potpunosti ugrade u kosovske institucije, da se odvoje od Beograda i konstruktivno rade, na dobrobit celog stanovništva Kosova". Predstavnici Srpske liste koja je ranije učestvovala u radu vlade u Prištini, saopštili da se neće vratiti u kosovske institucije sve dok ne počne formiranje Zajednice srpskih opština, na šta su se vlasti u Prištini obavezale potpisivanjem sporazuma o tome još avgusta 2015. godine. U dokumentu o kojem raspravlja Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, izražava se i "zabrinutost zbog i dalje postojećih srpskih paralelnih struktura, i traži se njihovo uklanjanje".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.