OVO JE VILA ČIJI JE JEDINI STANAR TOMA: Biće vam jasno što mu se ne napušta Užička 23! (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić, Printscreen/Google streetview

samo jedno mesto na svetu se zove dom

OVO JE VILA ČIJI JE JEDINI STANAR TOMA: Biće vam jasno što mu se ne napušta Užička 23! (FOTO)

Država poseduje tri rezidencije i 11 reprezentativnih objekata i gostinskih vila, a odluka o nameni i stanovanju razlikovala se od premijera do premijera, od predsednika do predsednika
Objavljeno:

Ovih dana beogradska štampa prenela je informaciju da Tomislav Nikolić ima želju da nastavi da živi u vili na Dedinju, na adresi Užička 23. On je jedini funkcioner koji je i stanar ove vile, jedne od državnih vila u naselju Dedinje.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ova vila na 800 kvadrata građena je pre Drugog svetskog rata, a renovirana 1997. godine.

foto: Marina Lopičić

Nikolić se u nju uselio u 2012, a ranije je koristio bivši predsednik Boris Tadić za prijeme i sastanke protokolarne prirode.

Pre Tadića, vilu su koristili i v.d. predsednika Srbije Nataša Mičić i bivši predsednik Milan Milutinović. No Nikolić je prvi koji je postao njen stanar!

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ona je jedna od dve vile koja je namenjena za stanovanje funkcionera, dok se druga nalazi u Tolstojevoj ulici. Ona je poznata kao "Bokeljka" i predviđena je za rezidenciju premijera. Vučić je, npr. odbio da stanuje u njoj i ostao u svom stanu na Novom Beogradu.

Ona ima 1.200 kvadrata i često se koristi za sastanke državnog vrha, a u njoj je premijer umeo da ugosti i novinare i urednike.

Tadić je inače živeo u vila u Lackovićevoj ulici, koja se nalazi sa donje strane Užičke 23 sa kojom je povezana parkovskom površinom.

No, ovde država ima vlasništvo nad 50 odsto vile, a pola je u procesu rehabilitacije, pa su se naslednice bunile što je država odredila ovu vili za predsedničku rezidenciju još tokom Tadićevog mandata.

Za prijem stranih delegacija, koristi se dedinjsko zdanje "Mir", sagrađeno 1980. godine, na 4.000 kvadrata.

foto: Fonet

Vila "Mir" je poznata kao dom Slobodana Miloševića i njegove porodice, u kojoj je bivši predsednik Srbije i Jugoslavije uhapšen poslednjih dana marta 2001. godine. Ovalno zdanje završeno krajem 1979. godine bilo je namenjeno Josipu Brozu Titu, ali je on ubrzo umro.

Postoje potom i kompleks u Užičkoj od broja 11 do 15, vile u Kneza Aleksandra Karađorđevića 75 i Botićevoj 8.

No, to nisu sve vile koje država poseduje. Gostinska vila u Užičkoj 21, odmah uz Nikolićevu vilu, već se koristi za smeštaj stranih činovnika iz EU, u njoj je svojevremeno odsedala bivša haška tužiteljka Karla del Ponte.

No, nisu sve gostinske vile u Beogradu - postoji i vila "Kopaonik" u Vrnjačkoj Banji, vila "Šumadija" u Topoli i Lovačka kuća u Vorovu.

Stvar odluke

Inače, kako je ranije objašnjeno iz Vlade, ne postoje "predsedničke" i "premijerske" vile, koje su rezervisane za nosioce ovih funkcija. Po preuzimanju dužnosti visokog funkcionera Vlada donosi odluku u koji će državni objekat on da se useli. Ipak, većina funkcionera je odbijala preseljenje u državne objekte.

I Zoran Đinđić je odbijao selidbu na Dedinje, sve dok mu službe bezbednosti iz predostrožnosti nisu naložile preseljenje. Njegova adresa postala je kuća u Užičkoj 40.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.