CESID: Šanse opozicije na predsedničkim izborima su male!
Foto: Fonet

istraživanje pokazuje

CESID: Šanse opozicije na predsedničkim izborima su male!

On napominje kako istraživanja pokazuju da vladajuća koalicija ima više od 60 procenata podrške u partijskoj opredeljenosti
Objavljeno:

Male su šanse da srpska opozicija na predsedničke izbore izađe sa jednim kandidatom, a čak i da to uspe, on najverovatnije neće moći da pobedi kandidata vladajuće stranke Aleksandra Vučića, ocenjuje politički direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Ðorđe Vuković.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! - Aleksandar Vučić ostaje favorit na tim izborima. Tu je ključno pitanje ulaska u drugi krug. Čak i ako se desi situacija da se uđe u drugi krug, i ukoliko bude više kandidata opozicije, u drugi krug najverovatnije ulazi Vojislav Šešelj - ocenjuje Vuković za Radio Dojče vele. On sa druge strane napominje kako istraživanja pokazuju da vladajuća koalicija ima preko 60 procenata podrške u partijskoj opredeljenosti: - Ako to uzmete kao neko merilo, stvari su prilično jasne - rekao je. Činjenica da, recimo, ni Jeremić, ni Janković nisu kandidati stranaka, utoliko je gora po njih, napominje Vuković i objašnjava: - Jer, nema te zbirne motivacije koja bi građane naterala da iz apstinencije pređu u participaciju. Ta partijska motivacija uvek je ključna, jer su to ljudi koji su politički aktivni i koji će izaći na izbore. Mi u istraživanjima ne vidimo neku veliku zainteresovanost onih koji nisu partijski identifikovani da će izaći na izbore - rekao je Vukov. Opozicija je prilično raznorodna i tu bi trebalo tražiti razloge zašto opozicija ne može da izađe sa jednim predsedničkim kandidatom, navodi Vuković: - Vi unutar opozicije imate stranke koje pre možete zamisliti u koaliciji sa vladajućom SNS, nego s nekom drugom opozicionom strankom. Tu bi takođe trebalo računati na sujete koje postoje kod opozicionih lidera - rekao je, i dodao da misli čak da lideri opozicije nisu životno zainteresovani da se pojavi neko ko bi zbirno mogao da ih predstavlja, jer bi to onda ugrozilo njihove pozicije.

foto: Fonet

Ðorđe Vuković kaže da postoji još jedna važna dimenzija u ovakvom stanju stvari uoči izbora u Srbiji, i zašto čelnici SNS navode da opozicija nema šanse. - Naša demokratija nije savršena, ali Vučić ne vuče poteze koji našu demokratiju prevode u diktaturu. Mi možemo da govorimo o setu njegovih poteza koji nisu demokratski, ali su daleko od toga da možemo da kažemo da su diktatorski - naveo je Vuković. Dakle, istakao je, on nema takve stavove da bi mogao da ujedini celu opoziciju i da motiviše ljude da ga izuzetno mrze, što je recimo bila situacija sa Miloševićem 2000. - A postoji i taj finansijski momenat, jer opozicija nema novca, niti sada postoji neko raspoloženje međunarodne zajednice da se finansira opozicija, kao što je to bilo pomenute 2000. godine. Sve to zajedno utiče na neki krajnji ishod - zaključuje Vuković.

Bonus video:

Ana Brnabić intervju nedelje

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.