TRAMPOV SAVETNIK ZA BEZBEDNOST: Milošević je 1999. znao svaki naš potez, Srbi su nas potpuno obaveštajno nadigrali (FOTO)
Foto: Profimedia

potencijalni protivnik

TRAMPOV SAVETNIK ZA BEZBEDNOST: Milošević je 1999. znao svaki naš potez, Srbi su nas potpuno obaveštajno nadigrali (FOTO)

Novi savetnik za nacionalnu bezbednost u administraciji Donalda Trampa, smatra kako je NATO 1999. zanemario činjenicu da ishod rata zavisi i od "jugoslovenskih reakcija i inicijativa koje su se pokazale nemoguće za predvideti"
Objavljeno: 19:04h

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je generala Herberta Rejmonda Mekmastera za savetnika za nacionalnu bezbednost. Prekaljeni komandant poznat je po svom vođstvu u Iraku, pokazao se kao majstor obračuna sa gerilskim i pobunjeničkim frakcijama, a mediji u SAD ga karakterišu i kao pravu "intelektualnu gromadu".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Njegova nagrađivana knjiga "Zanemarivanje dužnosti" sugerisala je kako je zapravo strah komandanata američke vojske da se odupru pritiscima političke agende Bele kuće tokom rata u Vijetnamu bio jedan od ključnih uzroka poraza. Tokom svoje karijere u vojsci, Mekmaster je napisao brojne eseje i analize rada američke vojske i njenih strateških ciljeva, među kojima se ističe analiza pod naslovom "Pukotine u temelju: Transformacija odbrane i polazna pretpostavka dominantnog znanja u budućem ratu", u kojem se Mekmaster iscrpno bavi NATO bombardovanjem Jugoslavije 1999. godine.

foto: Fonet / AP

U poglavlju "Teorija ispred prakse", koji počinje citatom da "teorija ne može biti prihvaćena kao konačna, kad praksa ukazuje drukčije", Mekmaster se bavi strategijom za uspostavljanje dominacije Američkog ratnog vazduhoplovstva na potencijalnim bojnim poljima budućnosti.

Dajući osvrt na NATO bombardovanje Jugoslavije, Mekmaster definiše "hibris" - starogrčki pojam koji označava preterano samopouzdanje koje dovodi do prekoračenja mogućnosti i tragičnog kraja - kao jedan od glavnih uzroka loših rezultata američkih snaga u Srbiji. Mekmaster smatra da je ono što je naučeno u Jugoslaviji početkom devedesetih, potpuno zanemareno 5 godina kasnije na Kosovu, pri čemu su se srpske snage pokazale kao veoma "inteligentan i sposoban neprijatelj". PRETERANO SAMOPOUZDANJE Iskusni general kao krivca za ubeđenost američkoh vojnih zvaničnika u ishod rata označava "linearno razmišljanje". Prema njegovom mišljenju, NATO je zanemario činjenicu da ishod zavisi i od "jugoslovenskih reakcija i inicijativa koje su se pokazale nemoguće za predvideti"...

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE NA PORTALU NEWSWEEK.RS

(Espreso.co.rs / NEWSWEEK.RS )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.