Od urlanja na bini do metli i četki! ONI SU BILI NAJŽIVOPISNIJI KANDIDATI ZA PREDSEDNIKA! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

plejada likova

Od urlanja na bini do metli i četki! ONI SU BILI NAJŽIVOPISNIJI KANDIDATI ZA PREDSEDNIKA! (VIDEO)

Iako su imali malo glasova, prilično su nas zabavljali tokom kampanje
Objavljeno: 22:30h

Srbija na direktnim izborima predsednika bira već 27 godina, i dok je pred nama još jedna predsednička trka, prisećamo se nekih kandidata koji su bili prilično neobični za politički milje u Srbiji.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Metle i četke

Prvi direktni i višestranački izbori za predsednika Republike Srbije održani su 1990. godine, a obeležilo ih je more kandidata koji nisu prešli ni jedan procenat. Ipak potpuni hit ovih izbora bio je Nikola Šećeroski. Iako nije predstavljao nijednu stranku, niti je imao bitan izborni rezultat (osvojio je nešto preko 3.000 glasova), ostao je u istoriji poznat po svojim neverovatnim izjavama, naročito zbog priče o "četkama i metlama".

Po zanimanju je bio fasader. Bio je poznat i po ulozi gradonačelnika u filmu Povratak Fistmena.

Jogi letači!

Sledeći živopisni kandidat pojavio se 1997. godine, i zvao se Branko Čičić, a predstavljao je Partiju prirodnog zakona. Obećavao je formiranje grupe za vladu koja se sastoji od 7.000 jogi letača, integrisanu nacionalnu svest, grupno letenje i naučna istraživanja koja bi dokazala da meditacije jogi letača mogu smanjiti kolektivni stres i tako smanjiti kriminal, nasilje i bolesti. Obećavao je da će na taj način unaprediti i ugled tadašnje SRJ u svetu!

Nije Macura

Lekarka Danica Grujičić, koju je predložio Socijaldemokratski savez, partija Nebojše Lekovića osnovana samo za ad-hok potrebe izbora, bila je kandidat za predsednika 2012. godine.

Doktorka koja je poznata po tome što svoje stavove o stanju i zemlji i zdravstvu često deli na društvenim mrežama i izaziva reakcije, na izborima nije izazvala poverenje. Osvojila je 0,78 odsto glasova.

Glasno, glasnije

2012. godine posebno je bio upečatljiv kandidat Pokreta radnika i seljaka Zoran Dragišić koji je na prestavljanjima bukvalno urlao i pretio.

Pogledajte jedan od govora:

Glumac i princeza

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Među kandidatima za predsednika u političkom životu Srbije imali smo i glumca: pokojnog Batu Živojinovića, ali i Jelisavetu Karađorđević, čukununuku vožda Karađorđa, koja je ostala upamćena po rečenici iz kampanje: Hvala Bogu, nijedan Obrenović se nije kandidovao. No, ni to joj nije pomoglo.

foto: Dragan Kadić

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.