Kancelar Austrije i Vučić u Beogradu: Premijer uručio Kernu svoju viziju Zapadnog Balkana! (VIDEO)
Foto: Beta

susret u srbiji

Kancelar Austrije i Vučić u Beogradu: Premijer uručio Kernu svoju viziju Zapadnog Balkana! (VIDEO)

Vučić je Kerna dočekao ispred Palate Srbije, gde je održan i sastanak dvojice zvaničnika
Objavljeno: 12:10h

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekao kancelara Austrije Kristijana Kerna, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Vučić je Kerna dočekao ispred Palate Srbije, gde će biti održan i sastanak dvojice zvaničnika.

Posle sastanka, premijer Vučić i kancelar Kern obratili su se novinarima.

Na vašim ulicama više čujem srpski nego austrijski jezik i to najviše govori o našem prijateljstvu i bliskosti - sa osmehom je kazao Vučić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, kancelar Kern je rekao da podržava austrijske investicije u Srbiju, jer se Srbija ozbiljno bavi politikom privlačenja investitora.

- Sve političke snage u Srbiji nastoje da se naše kompanije ovde prijatno osećaju i na tome smo zahvalni - naveo je Kern, sa kojim se saglasio i premijer Vučić, istakavši kao pozitivan primer dolazak fabrike Leoni u Niš, koja će biti sigurnost i za radnike i za inženjere.

Savezni kancelar Austrije Kern zahvalio se na ljubaznom dočeku, koji je, kako je naveo, znak dubokih veza Srbije i Austrije, koje su prirodni saveznici.

- Suočavamo se svi sa nizom izazova, što važi naročito i za Balkan, i zato izuzetno cenimo napore koje Srbija na čelu sa Vučićem pruža za održanje regionalne stabilnosti. Stabilnost je nešto o čemu treba da razgovaramo i na nivou EU i mislim da su nam u Briselu potrebni intenzivniji razgovori o putu Srbije u Evropu. Postoji veliki potencijal i tu Austrija sebe jasno vidi kao nekoga ko se zauzima za Srbiju. Od 1. marta ćemo imati tranšu infracrvenih uređaja koji stižu Srbiji i to je priznanje njoj u savladavanju izazove migrantske krize - istakao je kancelar Kern.

Na početku obraćanja medijima, premijer Vučić naveo je da je velika čast ugostiti austrijskog kancelara u Beogradu, jer Srbija Austriju doživljava kao prijateljsku zemlju koju nas uvažava.

- Vi uvek imate vremena da se pozabavite našim problemima i na tome sam vam zahvalan. Hvala na podršci koju pružate Srbiji na putu ka EU i nadam se da će ona u narednom periodu biti još snažnija. Ja sam danas Kernu uručio jedan papir na engleskom jeziku, to je moja ideja o Zapadnom Balkanu, o slobodnom trgovinskom tržištu i carinskoj uniji - naveo je premijer Vučić.

Austrijski kancelar doputovao je sinoć u Beograd i premijer Vučić priredio je neformalnu veceru za gosta iz Austrije.

Razgovarali su o odnosima dve zemlje, migrantskoj krizi i situaciji u regionu. Kern želi, kako je najavio uoči posete, da produbi dobre odnose izmedu Austrije i Srbije, te da u Beogradu razgovara o jacanju ekonomske saradnje, nastavku saradnje u suzbijanju ilegalne migracije i približavanju Srbije EU.

foto: Beta

- Dolazim u Srbiju uveren da je reč o stabilnoj zemlji i da postoje značajne mogućnosti da unapredimo odnose na temelju zadivljujućih reformi koje je sprovela srpska vlada, poručio je Kern uoči zvanicne posete Beogradu. Kern navodi da sa premijerom Vučićem, za kojeg kaže da je trezveni, dosledan političar kojem su u interesu pozitivan razvoj i mir u regionu, ima puno stvari o kojima će razgovarati, a koje povezuju dve zemlje - pre svega, reč je o ekonomskim odnosima. Kern će tokom dana imati zvanične razgovore i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Planirano je i da se sastane i sa predstavnicima austrijskih preduzeća koja posluju u Srbiji. Gosta su osim premijera dočekali Jadranka Joksimović i Nebojša Stefanović.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.