STRUČNJACI OCENJUJU: Koliko bi Tomina kandidatura mogla da naškodi Vučiću
Foto: Fonet

ugrožava ga

STRUČNJACI OCENJUJU: Koliko bi Tomina kandidatura mogla da naškodi Vučiću

- Ako dobije podršku Rusije i bude imao dobru kampanju, Nikolić će napraviti ozbiljan problem Vučiću za pobedu u prvom krugu - smatra Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida
Objavljeno: 08:24h

On navodi da borba aktuelnog predsednika Srbije za još jedan mandat nije samo stvar rejtinga, već može da stvori i određenu psihološku situaciju koja će uticati na opredeljenje određenog dela simpatizera SNS-a, ali i na članstvo naprednjaka koje bi moglo da se prikloni bivšem lideru.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Ne mislim da Nikolić ima i približno podršku kao Vučić, ali njegovo kandidovanje napraviće problem kod biračkog tela. Deo njih će da se opredeli za Nikolića, ali i deo rukovodstva po lokalu. Jedan deo glasača može da ode u apstinenciju. Takođe, ovo će prvi put da će naprednjaci morati da se bave sami sobom, do sada je to radila samo opozicija - kaže Klačar.

Da pobednika neće biti u prvom krugu izbora smatra sociolog Vladimir Goati. On kaže da će Nikolić, ukoliko se zaista zainati i kandiduje za još jedan mandat, uzeti desetak odsto glasova naprednjacima.

- Izvestan je drugi krug predsedničkih izbora. Kako kažu bokserski stručnjaci, neće biti nokauta u prvoj rundi - kaže Goati.

foto: Nebojša Mandić

U istraživanjima javnog mnjenja Nikolić je značajno bolje stajao od opozicionih kandidata za predsednika. Podrška njemu bila je veća u odnosu na Vuka Jeremića i Vojislava Šešelja. Ipak, ponavljamo, reč je o istraživanjima u kojima kao kandidat za predsednika nije bio uključen Vučić.

Istraživači, međutim, smatraju da čak i to pokazuje da Nikolić dobro stoji u odnosu na opozicione kandidate, kao i da bi mogao, uz dobru kampanju, da se ravnopravno bori sa njima za drugi krug. Naravno, sve to pod uslovom da prethodno ne dođe do dogovora Vučić - Nikolić.

Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus, navodi za "Blic" da ulazak sadašnjeg predsednika u drugi krug ne bi isključivao.

- Opozicija je heterogena, ne toliko zbog snage pojedinačnih kandidata, već zbog razjedinjenosti. Ulazak Nikolića u drugi krug moglo bi da spreči ukrupnjavanje: ili da Dveri i DJB podrže Vuka Jeremića, ili da DJB stane uz Sašu Jankovića - objašnjava Pejić.

Bonus video:

Za koga ćete glasati na izborima - za Tomu ili Vučića?

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.