OPALA: Kandidat SNS nije prošao za prvog čoveka Agencije za borbu protiv korupcije!
Foto: Espreso

izbor poništen

OPALA: Kandidat SNS nije prošao za prvog čoveka Agencije za borbu protiv korupcije!

Dosadašnja predsednica Agencije Tatjana Babić u decembru je podnela ostavku jer je imenovana za sudiju Ustavnog suda
Objavljeno: 22:50h

Izbor za prvog čoveka Agencije za borbu protiv korupcije, kome je u opisu posla i kontrolisanje finansiranja političkih stranaka, prekjuče je poništen jer glavni kandidat vlasti nije dobio dovoljno glasova.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Članovi odbora nisu nijednom kandidatu dali dovoljan broj glasova i pored jakih lobiranja. Najviše pritisaka je bilo da bude izabrana Ljiljana Blagojević, bivša pomoćnica ministra pravde Nikole Selakovića, koja je sada beogradski pravobranilac.

foto: Beta

Javnosti je poznato da je beogradsko pravobranilaštvo odbilo zahteve roditelja da im vrate preplaćeni novac za predškolske ustanove. Za razliku od nekoliko drugih gradova koji su doneli odluku o vraćanju novca roditeljima predškolske dece, beogradsko pravobranilaštvo je odbilo dogovor sa roditeljima, kojima je jedino ostalo da podnose tužbe sudu.

Kako prenosi Blic određeni krugovi u vlasti planirali su da Ljiljani Blagojević utešna nagrada bude mesto predsednice Agencije, s obzirom na to da se nalazila na širem spisku kandidata za sudije Ustavnog suda, gde nije prošla.

Dosadašnja predsednica Agencije Tatjana Babić u decembru je podnela ostavku jer je imenovana za sudiju Ustavnog suda. Zanimljivo je da je nedavno Upravni sud doneo presudu kojim je poništio rešenje o imenovanju Babićeve za predsednicu Agencije, i to četiri godine pošto je obavljala funkciju na koju je nezakonito izabrana.

Osim Ljiljane Blagojević još tri kandidata za predsednika Agencije su vezana za Ministarstvo pravde. Biljana Pavlović je bila državni sekretar i direktorka Direkcije za oduzetu imovinu, Mirjana Mihajlović je bila savetnica ministra Selakovića, a Rada Selaković načelnica logistike u BIA.

Zbog Mihajlovićeve je Agencija tražila smenu Selakovića, jer je donela rešenje po kom je tadašnji ministar pravde bio u sukobu interesa, jer je kao član Visokog saveta sudstva glasao da Mihajlovićeva bude imenovana za sudiju. Kandidatkinji Pavlović je suđeno zbog mobinga u Ministarstvu pravde.

Najbolja ocena za Tomu Zorića

Za predsednika Agencije za borbu protiv korupcije prijavilo se 13 kandidata, a prema saznanjima "Blica" najbolju ocenu za predstavljanje plana rada dobio je Tomo Zorić, bivši portparol Tužilaštva za organizovani kriminal i Republičkog javnog tužilaštva, ali to nije bilo dovoljno za njegov izbor.

Bonus video:

Milan St. Protić intervju nedelje

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.