JELENA MILIĆ ZA ESPRESO: Razmišljam koga da podržim na izborima: Šešelja, Dačića ili Obradovića! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

intervju nedelje

JELENA MILIĆ ZA ESPRESO: Razmišljam koga da podržim na izborima: Šešelja, Dačića ili Obradovića! (VIDEO)

Novi gost "Espreso intervjua nedelje" bila je Jelena Milić, koja je otvoreno govorila o svojim NATO stavovima, emisiji sa premijerom, ali i ostalim političkim pitanjima u Srbiji

Objavljeno: 16:44h

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, koja se našla u izboru časopisa "Politiko 28", među 28 ličnosti koje će u 2017. godini oblikovati i menjati evropsku politiku, u intervjuu za Espreso rekla je zašto je napustila emisiju u kojoj je bila sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako je biti najomraženija Srpkinja, da li ima obezbeđenje s obzirom da je stalno meta napada i pretnji, zašto je desničari zovu NATO plaćenikom..

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Jelena Milić otkrila je i da li bi imala isti stav o NATO - u da je neko njen stradao tokom bombardovanja, šta joj, kao prilično neshvaćenoj osobi u Srbiji pomaže da veruje u ideje koje zagovara, ko je najnezgodniji političar sa kojim je polemisala, kog živog Srbina najviše ceni, ko će biti budući predsednik Srbije. Ona je iznela i svoj lični stav o Srebrenici, o Emiru Kusturici, Vedrani Rudan, ali i rekla gde bismo sada bili da Zoran Đinđić nije ubijen.

Pogledajte novi Espreso intervju nedelje:

Zašto ste napustili emisiju sa premijerom Aleksandrom Vučićem?

- Nije mi prvi put da sam sa premijerom u nekoj emisiji, otišla sam sa svešću da on ima mnogo veći vremenski prostor. Znala sam unapred i to nije problem. Napustila sam emisiju zato što zaista nemate mnogo mehanizama da izrazite svoj bunt kada vam premijer Srbije javno kaže da je sve što radite protiv interesa srpskog naroda, i države. Treba posle toga izaći na ulicu..On je time meni nacrtao metu na čelo.

foto: Filip Plavčić

Kada ste se osetili zaista uplašenom, imate li obezbeđenje i da li vam je potrebno?

- Prihvatila sam ga u jednom momentu, proletos kada sam prošla neverovatan linč na socijalnim i državnim medijima. Tada sam primala direktne pretnje od Nemanje Ristića i Miše Vacića. Kada vas javnost prepoznaje, kada vidite da je 15 godina vašeg rada, poštovanje principa, zagovaranje nečega, dalo konačno neke rezultate, a neko vam sve to ubije za tako kratko vreme, nije lako. A, nije lako ni onda, kada krenu pretnje, o čemu je Tužilaštvo obavešteno, kao i policija. Me]utim, niko nije reagovao, dobila sam obezbeđenje, a otkazala sam ga one večeri kada sam shvatila da policija nije izašla u Savamalu na pozive građana. Ja ne želim da budem nikakav privilegovani građanin, a i ne može samo policija da me čuva, to je i stvar Tužilaštva.

foto: prtsc/espreso

Zašto ste stalno meta užasnih napada?

- Zato što je način na koji se ja zalažem za ono za šta se zalažem različit od onoga što sada, garniture koje se kao zalažu rade, i onda im treba da monopolišu tu priču. To je jedna stvar, a druga je zato što je industrija fejk narativa i fejk priča jaka, zato što su ljudi površni, zato što smo mi prošli kroz sve i svašta i neki od tih istorijskih trenutaka nisu mnoge zemlje prošle.

Za šta se vi zapravo borite, zašto Srbija u NATO - u?

- Mi se borimo za socijalno - liberalno političko uređenje Srbije koje podrazumeva mnoge druge stvari. Zato što smatramo da bi članstvo u NATO - u bilo potrebno jer je Srbija mala i ne može da reaguje ni na regionalne bezbednosne izazove i pretnje, a kamoli na globalne, a izložena im je.

Ko je po vašem mišljenju prava vlast koja će Srbiji obezbediti bolju budućnost, a ko je prava opozicija?

- Ne vidim trenutno ništa od toga u političkom smislu. U svakom slučaju mislim da je Saša Janković bio odličan zaštitnik građana, i koliko vidim po istraživanjima, da je formirao stranku, mogao bi da uđe u parlament i bilo bi jako dobro da se to desi, jer je zaista potrebno da neko uredi Srbiju iznutra institucionalno. On ima neverovatnu moć da objasni građanima zašto su institucije važne, zašto je podela vlasti važna, zašto je nadzor institucija važan, zašto se evropske vrednosti koreliraju direktno sa kvalitetom vašeg života.

Kako je biti najomraženija Srpkinja?

- Nije jednostavno. Ne znam da li jesam ili nisam, ali vi sebe treba da dovedete u situaciju da se stalno branite, a ni to nije prijatna pozicija.

Da li biste imali isto mišljenje o NATO - u da vam je neko blizak stradao tokom bombardovanja?

- Sva sam se naježila. Kad je pogođena bolnica "Dragiša Mišović" na Dedinju, ljude koji su tamo ležali izneli su na bolničkim krevetima. E, pa jedna od osoba koja je morala da bude iznešena sa bolničkog tretmana je bio moj otac.

foto: prtsc/espreso

Ko je najnezgodniji političar sa kojim ste polemisali?

- Ja nisam sa mnogo političara polemisala. Negde od 2000. godine sam zaista prošla kroz jednu ozbiljnu mašineriju klopki, zamki, piramida, svih tih formata tih "tok šou" emisija. Uopšte nije jednostavno u njima biti. Primala sam hiljade i hiljade saveta od od dragih prijatelja, rodbine. Više sam pričala i sa osumnjičenima za ratne zločine, i sa vrlo neprijatnim sagovornicima, koji su imali vrlo negativan stav prema meni, na primer sa predstavnicima udruženja porodica nestalih sa Kosovo..pokojni Vladan Batić, kažu o pokojniku sve najbolje, ali ja nemam tu školu. Vrlo se nismo slagali oko nekih stvari.

Ko će biti novi srpski predsednik?

- Zaista ne znam. Šalili smo se pre nego što je počeo zvanični deo ove simultanke da ja, nažalost ako bih nekoga podržala, pošto koncenzus postoji da sam najomraženija ličnost, unesrećila bih ga sa minus 15 odsto, pa neću da se izjašnjavam. Ne, evo ovako. Jelena Milić će razmisliti dobro da li će podržati na predstojećim predsedničkim izborima Vojislava Šešelja, Ivicu Dačića ili Boška Obradovića.

Šta mislite o Emiru Kusturici?

- Meni se njegovi filmovi ne sviđaju, ali to je potpuno nebitno. Mislim da je on jedan lažni antiglobalista, koji koristi sve globalističke metode, da ta proizvodnja lažnih identiteta nije isto što i kreiranje filmskih likova. Kad to radite u stvarnom životu, kada reciklirate istoriju, kada je prepravljate i lažete, to je nešto drugo. Ta režija javnosti je mnogo opasna stvar kojom se on bavi, a i za nekoga ko je rekao da više nijedan javni intervju da da, stvarno čovek ne može da živi od njega. Svugde ga ima koliko hoćete, koliko mene na Pinku, iako ga bojkotujem.

Bonus video:

Espreso Intervju: Dragan Šutanovac

(Milka Radović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.