BRANKICA JANKOVIĆ: U izboru opštinske vlasti u Senti bilo je diskriminacije!
Foto: Fonet

pravda

BRANKICA JANKOVIĆ: U izboru opštinske vlasti u Senti bilo je diskriminacije!

Zakonom o ravnopravnosti polova je propisano da se ravnopravnost polova obezbeđuje prilikom kandidovanja za izbore na sve funkcije
Objavljeno:

Skupština opštine Senta u postupku izbora predsednika, zamenika predsednika i članova opštinskog veća počinila je polnu diskriminaciju jer među izabranima nema žena, mišljenje je Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Zakonom o ravnopravnosti polova je propisano da se ravnopravnost polova obezbeđuje prilikom kandidovanja za izbore na sve funkcije i imenovanja u organe javne vlasti, finansijske i druge institucije.

Skupština opštine Senta nije dokazala da je u postupku izbora članova izvršnih organa opštine poštovala načelo ravnopravnosti polova i omogućila kandidatima oba pola da učestvuju u izboru za nosioce funkcije izvršne vlasti, tako da među izabranima nije bilo ni jedne žene.

- Skupštini opštine Senta preporučeno je da otkloni posledice diskriminatornog postupanja u postupku izbora članova izvršnih organa opštine i obezbedi ravnopravnost polova - navedeno je u saopštenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Zatim da obezbedi ostvarivanje jednakih mogućnosti, da u okviru svojih nadležnosti podstiče ravnopravnost polova, kao i da ubuduće vodi računa da u okviru obavljanja poslova iz svoje nadležnosti ne krši antidiskriminacione propise.

Pritužbe da je u izboru opštinske vlasti u Senti bilo polne diskriminacije podneli su predsednica Odborničke grupe Demokratske stranke, Mađarskog pokreta i Građanskog saveza Mađara.

Bonus video:

Espreso Intervju: Dragan Šutanovac

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.