NOVA UREDBA: Formira se posebna policija, Stefanoviću najšira ovlašćenja! (FOTO)
Foto: Mup

Pomoćnici mup-a

NOVA UREDBA: Formira se posebna policija, Stefanoviću najšira ovlašćenja! (FOTO)

Posebna policiju činiće lica koja nisu u radnom odnosu u MUP-u i to da bi obavljali policijske poslove
Objavljeno: 21:50h

Danas počinje formiranje posebne policije, pošto je na snagu stupila Uredba Vlade Srbije, koja je usvojena dva dana pre Nove godine.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Posebna policiju, kako se navodi u Uredbi, činiće lica koja nisu u radnom odnosu u MUP-u i to da bi obavljali policijske poslove.

Novom uredbom se za rad pomoćne policije najšira ovlašenja daju ministru unutrašnih poslova.

foto: Marina Lopičić

Ministar tako dobija ovlašenje da i bez konkursa može da angažuje pomoćne policajce, a da bi bili angažovani dovoljno je da budu nezaposleni, stariji od 18, a mlađi od 50 godina i da imaju najmanje srednju stručnu spremu, u četvorogodišnjem trajanju. Komisiju koja bira pripadnike pomoćne policije imenuje - ministar.

Oni potom ne moraju da deluju u svojm sredinama, već bilo gde na teritoriji Srbije i za vreme angažovanja primaju 70 odsto od prosečne zarade bez pripadajućih poreza i doprinosa u Srbiji, isplaćene u mesecu koji je prethodio angažovanju.

foto: beta/damir sencar

Zorana obustavlja saobraćaj! Bezbednost pre svega! (FOTO)

Tokom angažovanja nose oružje, policijske uniforme i službenu legitimaciju, koja se razlikuje samo u natpisu - umesto "policija” piše "pomoćna policija”.

Rad pomoćne policije je u Zakonu o policiji iz 2016. uređen sa svega dva člana – 191. i 192. Činjenica je da je njime regulisano i da pomoćni policajac može u istoj kalendarskoj godini da bude angažovan za period do mesec.

Vlada je po Zakonu o policiji imala godinu dana da uredi rad pomoćne policije a taj rok ističe početkom februra.

Nakon usvajanja novog Zakona o policiji, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Saša Đorđević upozoravao je da niz podzakonskih akata moraju da se donesu tek posle javne i stručne rasprave, među njima i Pravilnik o radu pomoćne policije

(Espreso.co.rs / Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.