NIKOLA NIKODIJEVIĆ: Želimo da Savamala dobije epilog, da više skinemo teret s leđa! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

intervju nedelje

NIKOLA NIKODIJEVIĆ: Želimo da Savamala dobije epilog, da više skinemo teret s leđa! (VIDEO)

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, u intervjuu za Espreso govori šta je sve urađeno u njegovom mandatu od 2014. godine
Objavljeno:

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, u intervjuu za Espreso govori šta je sve urađeno u njegovom mandatu od 2014. godine, kada je postao predsednik Skupštine grada, šta je planirano u 2017. godini, koje je rešenje za status Sava centra, šta Grad Beograd planira, komentariše slučaj Savamala, govori o saradnji sa Sinišom Malim, o Ivici Dačiću kao šefu, ali i kakav bi bio predsednik Srbije, i otkriva otkud kao profesionalni fudbaler u politici.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Od 2014. ste predsednik Skupštine grada. Šta je urađeno do sada?

- Ja sam izuzetno zadovoljan načinom na koji je Skupština grada radila od izbora 2014. godine do današnjeg dana. Pre nekoliko nedelja smo predstavili godišnji izveštaj Skupštine grada, i verujete mi da sam i sam iznenađen kad saberete sve podatke šta je Skupština radila samo u 2016. godini. Više od 1.000 odluka, veliki broj planova, zaključaka, preporuka. Imamo 75 odsto Beograda pokrivenog planovima, što nam omogućava da razvijamo grad. U Beogradu se ponovo otvaraju fabrike, više od 10 godina nijedna fabrika nije otvorena, a danas imate slobodne zone, u Bariču, na levoj obali Dunava. Samo šest meseci posle donošenja odluke o stvaranju slobodne zone u Bariču imate dobili smo jednu veliku fabriku koja se gradi, tamo smo predstavili i godišnji izveštaj, i tamo će biti više od 1.500 zaposlenih.

foto: Filip Plavčić

Šta je planirano u 2017. godini?

- Ona će biti neki logičan nastavak svega onoga što se radilo u 2016. godini. Projekti koje radimo se rade više godina, teško mogu biti završeni u jednoj godini. Imaćemo velike investicije u vodovodu i kanalizacionoj mreži. Zatekli smo situaciju da više od trećine Beograda nema kanalizaciju i pijaću vodu, što je strašno. Skupština grada je usvojila strategiju da do 2025. čitav Beograd mora biti pokriven i kanalizacionom i vodovodnom mrežom. Strašan je podatak da je Beograd jedini grad u dunavskom slivu koji sve otpadne vode direktno izliva u reku. Do sada nije bilo nijedne fabrike za preradu otpadnih voda.

foto: Filip Plavčić

U oktobru je predloženo javno - privatno partnerstvo za rešavanje statusa Sava centra, koji je, kako ste rekli, jedan od većih gubitaša, Koji je plan Grada za Sava centar i šta se dešava sa tim?

- Sava centar jeste jedan od dva gubitaša u Beogradu. Postoje objektivni razlozi zašto je to tako i zašto smo predložili da nađemo strateškog partnera. Građen je pre više od 40 godina, i tada nisu uzimani parametri koji su danas uzimaju kada se grade novi objekti. Do kraja ove godine stigle su dve ponude zainteresovanih strana, jedna je kompanije "Delta", druga je od konzorcijuma Aerodrom "Nikola Tesla". One treba da predlože finansijski plan, rekonstrukciju Sava centra, profesionalni, menadžment, i kako vide Sava centar u narednih 10 godina. Sada komisija proverava da li su obe ponude ispravne sa stanovišta ekonomskih parametara, a nakon toga i finansijski deo ponude.

foto: Filip Plavčić
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.