Vučić bi pobedio i u prvom krugu, Nikolić bi izgubio drugi krug predsedničkih izbora?!
Foto: Beta / Dragan Gojić

Narod odlučuje

Vučić bi pobedio i u prvom krugu, Nikolić bi izgubio drugi krug predsedničkih izbora?!

Kako se navodi, pitanje "od milion dolara" na prelazu iz 2016. u 2017. jeste da li će predsednički kandidat SNS-a, a možda i vladajuće koalicije, biti aktuelni šef države Nikolić ili predsednik republičke vlade Vučić
Objavljeno:

Aleksandar Vučić bi mogao da pobedi u prvom krugu na predsedničkim izborima, dok bi Tomislav Nikolić u drugom krugu mogao da ima problema, piše "Politika".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

List je u novom broju objavio anketu urađenu u saradnji sa agencijom "Faktor plus", koja se između ostalog bavi i šansama potencijalnih kandidata na izborima.

Ispitivanje javnog mnjenja sprovedeno između 16. i 26. decembra je pokazalo i da bi Vučić u drugom krugu ubedljivo pobedio i Nikolića.

Kako se navodi, pitanje "od milion dolara" na prelazu iz 2016. u 2017. jeste da li će predsednički kandidat SNS-a, a možda i vladajuće koalicije, biti aktuelni šef države Nikolić ili predsednik republičke vlade Vučić. Rezultati tradicionalnog novogodišnjeg ispitivanja javnog mnjenja "Politike" i agencije "Faktor plus" pokazuju da je dilema, sa stanovišta vlasti, prilično opravdana. Vučić, izgleda, ima šanse da pobedi već u prvom krugu (ako ne bude velikog obrta), a Nikolić, iako dobro stoji u prvom, može da ima veliki problem u drugom krugu. "Politika" navodi da, iako je do izbora ostalo nešto malo više od tri meseca, još ima dosta nepoznanica. Otuda su i u ovoj anketi pitanja koja se tiču predsedničkih kandidata i izbora više hipotetička, budući da je mali broj zvanično najavljenih kandidatura. Ispitanicima je ponuđeno da se opredele između Nikolića, odnosno Vučića, i nekog potencijalnog kandidata.

foto: Fonet

Na pitanje za koga bi glasali u drugom krugu, Nikolić je izjednačen sa Vukom Jeremićem (50 prema 50 odsto), ali je bolji u odnosu na ostale ponuđene takmace - u duelu sa Sašom Jankovićem dobio bi 62 odsto glasova, sa Vojislavom Šešeljem 53 odsto, a sa Ivicom Dačićem 58 odsto. Vučić je, međutim, daleko uverljiviji, pošto bi u duelu sa Šešeljem dobio 76 odsto glasova, sa Jeremićem 68 odsto i sa Jankovićem 74 odsto glasova. "Faktor plus" je ponudio i mogućnost da u drugi krug uđu Vučić i Nikolić, i u tom slučaju Vučić pobeđuje sa 64 prema 34 odsto. Upitani koji je političar na njih ostavio najjači utisak, ubedljivo najveći broj ispitanika - 55 odsto - naveo je Vučića. Nikolić je na drugom mestu sa 9 odsto, a iza njih su Šešelj sa 8 i Dačić sa 5 osto glasova. Prema istoj anketi, rad predsednika Tomislava Nikolića ocenjen je sa 2,5 na skali od 1 do 5, a na pitanje da li bi on trebalo da dobije još jedan mandat, 43 odsto je odgovorilo "ne", 26 odsto "da", dok ostali nisu bili sigurni ili su reki da ne znaju. Upitani za koga bi glasali da se sada održavaju vanredni parlamentarni izbori, preko polovine - 51,4 odsto, izjasnilo se za Srpsku naprednu stranku. Na drugom mestu je SPS sa 10 odsto, a iza njih su SRS sa 8,8 odsto, Dosta je bilo sa 7 odsto, i DS sa 6,5 odsto.

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.