POSLE JANKOVIĆA, I JEREMIĆ: Vuk u trci za predsednika od Božića!
Foto: Fonet

trka za andrićev venac

POSLE JANKOVIĆA, I JEREMIĆ: Vuk u trci za predsednika od Božića!

Odluka ombudsmana da se kandiduje za predsednika ne remeti plan Jeremiću. Priprema i svoju izbornu listu
Objavljeno: 10:35h

Bivši šef diplomatije i kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić planira da obelodani ulazak u trku za Andrićev venac odmah posle Božića, prenose "Novosti".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Iako ga je iznenadio istup ombudsmana Saše Jankovića, koji je u sredu najavio da će se kandidovati za predsednika, Jeremić ne odustaje od već razrađene predizborne strategije.

foto: Beta / Miloš Miškov

A ona, prema našim informacijama, uključuje ne samo kampanju za šefa države, već i za eventualno vanredno glasanje za parlament.

Naime, postoji opcija da Jeremić, u slučaju izbora za Skupštinu, nastupi sa svojom listom. Bivši šef diplomatije uveliko priprema front stranaka i pojedinaca u Srbiji na čiju podršku računa i koji bi na izbore izašli pod jednim političkim "kišobranom", odnosno kao novoformirani pokret ili grupa građana.

Ideja mu je i da, prilikom obelodanjivanja kandidature za predsednika, javnosti, kao članove svog tima, predstavi i zvučna imena svetske politike koja će ponuditi rešenja za neke od ključnih problema Srbije, pre svega u ekonomiji.

foto: Fonet / Zoran Mrđa

U taborima Jeremića i Jankovića smatraju da dva, uslovno rečeno, opoziciona, odnosno građanska kandidata neće dovesti do rasipanja glasova i ići naruku adutu vlasti. Prema našim informacijama, nezvanično su se dogovorili da ko od njih dvojice prođe u drugi krug, dobije podršku onog drugog.

Međutim, odluka da obojica uđu u trku za Andrićev venac već nagoveštava nove rascepe u strankama opozicije.

Jer, Jeremić zasada računa na podršku SDS Borisa Tadića, delove DS i DSS, pokrete, stranke i pojedince okupljene u Narodnoj koaliciji za predsedničke izbore (među kojima su i Sanda Rašković Ivić i Dijana Vukomanović), ali i na biračko telo socijalista, čije glasove očekuje u drugom krugu.

foto: Beta / Emil Vaš

S druge strane, Janković se uzda u "Dosta je bilo" i DS, koja će tek posle novogodišnjih praznika doneti odluku o kandidatu. Među demokratama postoje tri struje: jedna koja je za Jankovića (za to se, između ostalih, zalažu Gordana Čomić i Nataša Vučković), druga, za Jeremića, o čemu otvoreno u stranci govore Jovan Marković i Borislav Novaković, i treća koja želi lidera Dragana Šutanovca za kandidata.

Lider LDP Čedomir Jovanović smatra da ideju zajedničkog kandidata opozicije ruši najavljena kandidatura Jankovića i potencijalna kandidatura Jeremića.

foto: Dragana Udovičić

NE PLAŠI IH DOS

IZ STRANAKA vladajuće koalicije poručuju da ih ne plaši okupljanje opozicije:

- DOS se nismo plašili ni 2000, a nema razloga ni da ga se plašimo u 2017. godini - rekao je Đorđe Milićević, šef socijalista u Skupštini Srbije. On je ocenio i da se opozicija okuplja ne da bi pobedila, već da bi politički preživela.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.