ISTRAŽIVANJA O IZBORIMA: Bez Vučića, Nikolić i Jeremić idu u drugi krug!
Foto: Fonet

ko ima najveće šanse

ISTRAŽIVANJA O IZBORIMA: Bez Vučića, Nikolić i Jeremić idu u drugi krug!

U vrhu popularnosti još je i lider SRS Vojislav Šešelj, ali bi moralo da se dogodi čudo da se on nađe u drugom krugu
Objavljeno:

Aleksandar Vučić bi pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora, a ako se ne kandiduje, u drugom krugu bi se izvesno našli Tomislav Nikolić i Vuk Jeremić.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

To pokazuju istraživanja javnog mnjenja koja su u poslednjih mesec dana sprovela čak tri istraživača - Nova srpska politička misao, Ipsos stratedžik marketing i Medijum Galup. Jedina razlika je u tome, što istraživanje NSPM prednost u drugom krugu daje Jeremiću, dok ispitanici u anketi Medijum Galupa kažu da bi pobedu odneo Nikolić. U Ipsosu tvrde da će predsednik CIRSD-a biti ogroman izazov u drugom krugu za aktuelnog predsednika. U vrhu popularnosti još je i lider SRS Vojislav Šešelj, ali bi moralo da se dogodi čudo da se on nađe u drugom krugu.

Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, kaže za „Blic“ da je ključna informacija hoće li se Aleksandar Vučić kandidovati na predsedničkim izborima. Ukoliko se bude kandidovao, slede nam, kako kaže, manje neizvesni i manje zanimljivi izbori i najverovatnije njegova pobeda već u prvom krugu.

foto: Zorana Jevtić

- Nikolić, Jeremić i Vojislav Šešelj su se zasad isprofilisali kao najozbiljniji kandidati. A vreme će pokazati kako stvari stoje kada su u pitanju ombudsman Saša Janković i lider Dveri Boško Obradović, Ipak, ko god bude kandidat opozicije, aktuelni predsednik biće blagi favorit u drugom krugu - navodi Klačar.

On smatra i da će Nikolić mnogo teži i neizvesniji posao imati protiv kandidata građanske opozicije nego protiv Šešelja ukoliko se ovaj nekim čudom nađe u drugom krugu. Klačar veruje da Nikolića može mnogo ozbiljnije da ugrozi Vuk Jeremić, nego neki drugi opozicioni kandidat.

- Jeremić je političar, razume šta je politika, bio je u stranci, može da obezbedi solidnu finansijsku konstrukciju, može da dobije podršku pojedinih aktera iz međunarodne zajednice, što nije beznačajno, i konačno, može imati upliv u ciljne grupe koje nisu samo opozicione građanske stranke već i glasači socijalista, DSS, Dveri. Teško da bi na to mogli da računaju Janković ili, recimo, Šutanovac - ističe on.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.