DOK TRAJE KORONA, NA KOSOVU SE DEŠAVA PRAVA DRAMA: Drecun otkrio detalje
Predsednik skupštinskog odbora za KiM ocenio je tamošnju situaciju kao izuzetno politički nestabilnu, Foto: Printcsreen

ocena situacije

DOK TRAJE KORONA, NA KOSOVU SE DEŠAVA PRAVA DRAMA: Drecun otkrio detalje

Mi ne žželimo uopššte da razgovaramo ako je cilj priznavanje Kosova- ka

Objavljeno: 09:14h

Savet bezbednosti UN održaće 24. aprila video-sednicu na kojoj će biti predstavljen izveštaj Unmika o Kosovu i Metohiji, a predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je položaj srpskog naroda, od prethodnog izveštaja, lošiji.

Drecun je za RTS rekao da je na Kosovu i Metohiji primetna izuzetna politička nestabilnost.

"Situacija je krajnje kontradiktorna, ne zna se ko šta radi, ko šta vodi. Postoje formalno nekakav predsednik i nekakav premijer, nagoveštava se nova vlada, ali i dalje Kurti radi kao neki premijer. Toj nestabilnosti se ne nazira kraj, koji može da rezultatira novim izborima", napominje predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Ukazuje da je položaj srpskog naroda izuzetno važan u svakom izveštaju Unmika, ali da taj polažao nije otišao na bolje.

"Čak se odnos Albanaca i pogoršao, dijalog je stao. Ne vidim da je bilo kakav napredak ostvaren na KiM, naprotiv, došlo je do nazadovanja", ocenjuje Drecun.

Komentarišući želju Albanaca da smene Ričarda Grenela, Drecun navodi da njima smeta mogucnost postizanja kompromisa u kom Srbija ne bi bila potpuni gubitnik.

"Vidimo da se, pored angažovanja Bele kuće da se proces rešenja pokrene, veoma angažžuju albanski lobisti i tzv. duboka država, koji su decenijama aktivni na planu odvajanja Kosmeta od Srbije i stvaranju velike Albanije. Oni ne sede skršštenih ruku. Imamo i angažžovanje vodećih evropskih držžava koji su na putu istom kao ta 'duboka držžava', a njihovi ciljevi se suprotstavljaju kompromisu", istice predsednik skupšštinskog odbora za KiM.

Njihov cilj je, kažže, da se potpuno onemogući nastavak razgovora, da za Beograd sve bude neprihvatljivo.

"Mi ne žželimo uopššte da razgovaramo ako je cilj priznavanje Kosova. Svim osim Tacija, koji cuva svoju kožu od optužžnica pred sudom za OVK, rade na tome da spreče postizanje kompromisnog reššenja. Vidimo čvrstu spregu albanskih stranaka i međunarodne zajednice", navodi Drecun.

Ako se ovako nastavi, kažže, ovakva situacija neće dovesti do nastavka razgovora i postizanja reššenja.

"Tamo je besperspektivna situacija osim za kriminalce. Da nije Srbije, srpski narod ne bi mogao da opstane tamo", ističe Drecun.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.