GDE ĆE VAŠA ĆERKA U VOJSKU? Burna rasprava u kosovskoj skupštini, Kurti popio BRUTALNE PROZIVKE!
Mandatar Kurti je, inače, oženjen Ritom Knudsen Augestad, Norvežankom sa kojom ima petogodišnju ćerku Leu, Foto: Prinrscreen/Youtube/ Al Jazeera Balkans

BURNO U ALBANIJI

GDE ĆE VAŠA ĆERKA U VOJSKU? Burna rasprava u kosovskoj skupštini, Kurti popio BRUTALNE PROZIVKE!

Mandatar Kurti je, inače, oženjen Ritom Knudsen Augestad, Norvežankom sa kojom ima petogodišnju ćerku Leu

Objavljeno:

Mandatar za sastav prištinske vlade i lider Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti, najavio je danas da će tokom mandata njegove vlade služenje vojnog roka u trajanju od tri meseca biti obavezno.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Time Kadriaj, ga je upitala gde će on poslati svoju ćerku da služi vojsku.

- A gde će vaša ćerka služiti vojsku, hoćete li je odvesti u Norvešku ili ćete je dovesti na Kosovo“ - pitala je Kadriaj.

Mandatar Kurti je, inače, oženjen Ritom Knudsen Augestad, Norvežankom sa kojom ima petogodišnju ćerku Leu.

Prištinski mediji se pitaju da li će se Kurtijeva supruga, koja živi u Norveškoj, kada on bude izabran za premijera, preseliti da živi u Prištini.

Mediji podsećaju da Kurti uspešno privatni život drži po strani.

A jedina prilika da se njegova supruga oglasi u medijima bila je kada je demantovala informaciju da se razvodi od Kurtija.

Kurti i Rita venčali su se u martu 2014. Venčali su se u Prištini, a svedok im je bio Špend Ahmeti, koji je tada bio vozač lidera Samoopredeljenja, kasnije njegov politički protivnik i grdonačelnik Prištine.

Tri člana Kurtijeve porodice jedva da znaju nešto malo više od onoga što im je sam ispričao, piše prištinska "Gazeta Expres".

Rekao je da je svoju suprugu upoznao u Prištini i da je zadovoljan, kao i da nema prepreka u njihovom braku zbog toga što je ona stankinja.

Govoreći i ćerki, Kurti je rekao da sa njom razgovara na albanskom jeziku.

- Ali ona takođe zna norveški. U početku smo imali problema, pošto sam komunicirao sa suprugom na engleskom i to je moju ćerku zbunilo. Sada ona zna albanski bolje nego ja norveški - rekao je ranije Aljbin Kurti.

Veselji: Kurti ne poznaje i ne voli Kosovo

Poslanici opozicionih albanskih stranaka u kosovskom parlamentu oštro su danas kritikovali koaliciju Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, koju smatraju neprirodnom, a lider DPK, Kadri Veselji je Aljbina Kurtija pitao da li će se izviniti ako u dijalog sa Beogradom uđe pre nego što budu pronađeni svi nestali Albanci, kao što je obećavao.

Veselji je rekao da Aljbin Kurti ne samo da ne poznaje Kosovo, već ga, kako je kazao, ne voli i ne vidi kao mesto za život.

Veselji je upitao Kurtija da li će se preko Specijalnog suda boriti protiv Srbije ili protiv bivših pripadnika tzv. OVK.

Lider DPK je rekao da to pitanje postavlja Kurtiju zato što se Kurti, kako je naveo, i polovina njegovih predloženih ministara, uvek zalagao za zatvor za tzv. "oslobodioce Kosova".

Kadri Veselji
Kadri Veselji foto: Printscreen

- Kako je moguće da nijednog patriote nema među predloženim ministrima kabinetu nove vlade. A eliminisali ste ih i iz skupštine - kazao je Veselji.

Najavljujući aktivnosti svoje stranke, Veselji je rekao da će oni zahtevati odgovornost za najosetljivija pitanja na Kosovu od rata do danas.

- Otvorićemo i ovde razgovarati o svim sporazumima postignutim u dijalogu, kako bismo saznali istinu postoji li izdaja ili ne? Ako krenete u dijalog bez izvinjenja, bez vraćanja kostiju svakog Albanca, kao što ste obećali, da li ćete biti izdajnik ili ne? Razgovaraćemo o porezu koji je uveden u Srbiju. Da li ćete je ukloniti ili ne? - naveo je Veselji.

Razgovaraćemo, dodao je, o "zločinima jugoslovenskih komunista nad Albancima na Kosovu". Govorićemo, naveo je, i o atentatu na Astrita Deharija, za čiju smrti ste optuživali svakog političkog protivnika, uključujući i one iz koalicije.

- Razgovaraćemo o OVK i o SHIK-u. Takođe ćemo govoriti o terorističkim napadima (organizacije) 'Narodno oko', o pojedincima, porodicama i institucijama - rekao je Veselji, optuživši Kurtija da je šef te terorističke organizacije.

Razgovaraćemo, naveo je, o svemu što bude potrebno, a pre svega o političkim ubistvima koja su često bila zloupotrebljavana tokom kampanje.

A što se DPK-a tiče, Veselji je poručio da će ta stranka biti "čuvar svakog dobra i zla koje bude zadesilo Kosovo".

Poslanink DPK, Enver Hodžaj, je obraćajući se u parlamentu rekao da Kurti ima sve šanse da od nacionalnog obmanjivača postane regionalni.

Enver Hodžaj
Enver Hodžaj foto: Beta

Hodžaj je za Kurtija rekao da je demagog.

- Kurti je demagog koji nijednom rečju nije objasnio zašto je odustao od nacionalnog ujedinjena - rekao je i podsetio da se lider Samoopredeljenja, dok je bio u opoziciji protivio dijalogu s Beogradom, te da je tim povodom u parlamentu često bilo i nasilja i suzavca.

Prema rečima Hodžaja, načina koji Kurti krši svako svoje obećanje relano vodi ka tome da lider Samoopredeljenja od, kako je rekao, "nacionalog obmanivača postane regionalni".

- Mustafa ga je matirao sa dva poteza, zamislite tek šta će učiniti Vučić od njega - rekao je Hodžaj.

Potpredsednik DPK, Uran Ismailji, smatra da ne treba biti iznenađen, ako se maraton sukobljavanja stavova koalicionih partnera o zajedničkoj vladi nastavi i nakon formiranja institucija.

Uveren da će se to ponoviti, Ismailji je rekao da je koalicija Samoopredeljenje-DSK pohlepna i zasniva se na tome koja će od tih stranaka zauzeti više fotelja.

Prema njegovim rečima, neka ministarstva su razdvojena, a neka spojena i to sve zbog trgovine.

Principi i stavovi krše sve. Dana 12.11.2019. Samoopredeljenje se žalilo što je omogućeno švercanje glasova iz Srbije, a ni Srpska lista se nije žalila. Znači sve je na svom mestu - rekao je.

Ismailji je rekao da ovo nije koalicija, već brak između Mustafe i Kurtija.

Poslanik opozicione Inicijative, Fatmir Ljimaj je poručio Kurtiju da treba da zna da istorija Kosova, kako je rekao, ne počine od dolaska Samoopredeljenja na vlast.

Spreman je, kazao je, da pozdravi svaki dobar potez nove vlade, jer to čini dobro Prištini.

Ali je poručio je Kurtiju da se oslobodi arogancije i bahatosti, kao i da počne da leči mržnju koju je, kako je rekao, posejao među građane.

Na sednici prisutni ambasadori Kosnet i Abot, ali ne i Tači

Današnjoj sednici paralamenta na kojoj će se, kako se očekuje, glasati za zajedničku vladu koalicije Pokreta Samoopredeljenje i DSK prisustvuju ambasadori SAD i Velike Britanije, Filip Kosnet i Nikolas Abot, ali ne i predsednik privremenih prištinski institucija, Hašim Tači.

Iz Tačijevog kabineta za portal Ljajmi je rečeno da kosovski predsednik nije pozvan da prisustvuje sednici.

Ljajmi podseća da je kosovski predsednik ranije obavezno pozivan da prisustvuje sednicama parlamenta na kojima se glasa o vladi.

Porodice Rugove i Jašarija bojkotovale raspravu

Porodice nekadašnjeg kosovog predsednika Ibrahima Rugove i komandanta tzv. OVK Adema Jašarija, bojkotovale su današnju sednicu parlamenta, preneo je prištinski "Zeri".

Za članove obe porodice u parlamentu su bila posebno izdvojena mesta, ali se niko od njih nije pojavio.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.