NE OSTAVLJAJTE NAS RUSIMA, MOLIMO VAS: Edi Rama dao potresan intervju engleskim medijima!
Foto: Filip Plavčić

VAPAJ IZ ALBANIJE

NE OSTAVLJAJTE NAS RUSIMA, MOLIMO VAS: Edi Rama dao potresan intervju engleskim medijima!

Da li je poziv u pomoć albanskog premijera pravi pokazatelj šta Trampova administracija zaista ima na umu, kad je reč o situaciji na Balkanu?
Objavljeno: 09:41h

- Rusija je zainteresovana da širi svoj uticaj, a ona ga ima mnogo u ovom regionu - rekao je Rama (52).

Njegovu zabrinutost deli i ministar spoljnih poslova Albanije, Ditmir Bušati.

- Postoji nedostatak fokusa od strane naših glavnih partnera, SAD i EU, na Balkanu - rekao je Telegrafu.

Posle intenzivnih konflikata u Bosni i na Kosovu, balkanske države se tek sada od neprijatelja postaju komšije.

- Ako se povuku SAD i EU, možda ćemo morati da se vratimo na osnove, a svi znamo šta osnove znače ovde na Balkanu - dodao je Bušati i naglasio da je "ruski uticaj jači nego pre, i da je bitan faktor u političkim krugovima u Srbiji i Crnoj Gori.

foto: Filip Plavčić

- Ovo nije zgodna stvar za naše društvo. Ruska politika ne korespondira sa ambicijama Balkana da se pridruži EU - rekao je Bušati.

Dugo vremena Albanija je bila među najnazadnijim zemljama Evrope, pošto ju je apsolutni komunistički diktator Enver Hodža izolovao i od Istoka i od Zapada tokom svoje 40 godina duge vladavine. Posle pada komunizma Albanija se bori da se osloni na sopstvene noge, a Rama, posle uvođenja opsežnih reformi, sada predvodi razgovore sa EU o pridruženju.

Ali vođa Socijalističke partije suočen je sa bitkom za reformu izuzetno korumpiranog pravosudnog sistema. Kao uslov za članstvo u EU, svaki od 800 tužilaca i sudija u Albaniji moraće da bude detaljno ispitan, kako bi se objasnilo poreklo imovine ili neke presude koje su doneli.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.