OGLASIO SE KURTI POSLE SASTANKA U BRISELU: Samo je JEDNO imao da kaže, Borelj postavio USLOVE!
Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

au

OGLASIO SE KURTI POSLE SASTANKA U BRISELU: Samo je JEDNO imao da kaže, Borelj postavio USLOVE!

U prvom pasusu je bio poziv da se hitno fokusira na predlog EU koji podržavaju Nemačka i Francuska za normalizaciju odnosa

Objavljeno:

Kosovski premijer Aljbin Kurti istakao je da je šef evropske diplomatije Đuzep Borelj postavio preduslov da se obustavi odluka Vlade Kosova o preregistraciji i garanciju za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), prenosi Reporteri.

Kurti je na današnjoj sednici Vlade istakao da su Kosovo i Srbija u Brisel pozvani da razgovaraju "hitno o predlogu EU koji podržavaju Nemačka i Francuska za normalizaciju odnosa".

Kurti je rekao da je u poslednjim trenucima od evropskog posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka dobio konačan predlog za tekst koji bi uključivao predlog EU, koji prema njegovim rečima, Vučić nije prihvatio.

- Nisam ni policajac, ni komandir stanice, ni carinik da se bavim bilo kakvim tehničkim pitanjima koja proizilaze iz razgovora. Zalažem se za konačni međunarodni i pravno obavezujući sporazum za punu normalizaciju odnosa sa centralnim priznanjem. To bi trebalo da bude cilj. Autori predloga EU odustali su od svog predloga, pa je sastanak završen. Kao i na sastanku 18. avgusta, i na ovom sastanku sam poslednji napustio zgradu EU jer uvek postoji mogućnost poslednjeg pokušaja. I moram da vam kažem da je to bio i poslednji pokušaj. Izaslanik Lajčak je došao kod nas i pokušao poslednji put da napiše tekst koji bi uključivao i predlog EU, ali nas je tada obavestio da ga Vučić ne prihvata, a Borelj je već bio na konferenciji za novinare - rekao je Kurti.

1 / 6 Foto: Printscreen/Pink

Rekao je da je Borelj, suprotno principu koji je sam predložio, insistirao na dogovoru samo za suspenziju izricanja kazni, što prema njegovim rečima, odgovara Srbiji.

- Poziv visokog predstavnika Borelja bio je popraćen tekstom od četiri paragrafa koji je trebao biti objavljen kao izjava. U prvom pasusu je bio poziv da se hitno fokusira na predlog EU koji podržavaju Nemačka i Francuska za normalizaciju odnosa - rekao je Kurti.

Šest sastanaka za osam sati

Prema njegovim rečima, po pitanju registarskih tablica dogovoreno je da Kosovo suspenduje drugu fazu odluke, a da Srbija prestane sa izdavanjem tablica sa oznakama srpskih gradova na Kosovu.

- U drugom paragrafu je bilo izdavanje registarskih tablica zajedno sa garancijama za ZSO. Tokom osam sati održali smo šest sastanaka, tri bilateralna i tri trilateralna. Preduslov za registarske tablice odnosio se samo na obustavu delovanja Vlade Kosova, a ne na zabranu izdavanja registarskih tablica od strane Srbije u prvobitnoj verziji. Dogovorili smo se da, da bismo dali prostor za razgovore o predlogu EU, damo prostor i za suspenziju druge faze odluke o registarskim tablicama, ali naravno kada Srbija prestane da registruje automobile sa nelegalnim tablicama. Ovaj predlog je prihvaćen i smatram da je to važan uspeh sastanka - dodao je Kurti.

Kosovski premijer je naglasio da je srpska zajednica na Kosovu zaštićena Ustavom Kosova.

- Srpska zajednica na Kosovu je najzaštićenija i najprivilegovanija zajednica u Ustavu Kosova i to je rezultat sveobuhvatnog Ahtisarijevog sporazuma. Prava manjina u Ustavu Kosova nema ni u Srbiji, ni u mnogim drugim zemljama sveta. Posle sastanka u Briselu, koji je trajao ukupno osam sati, Borelj je, nažalost, promenio premisu rasprave - rekao je on.

Istakao je da je prihvatio predlog visokog predstavnika EU da se započnu pregovori o evropskom predlogu pre marta 2023.godine i dodao da je Kosovo već istaklo da je francusko-nemački predlog, odnosno evropski, dobra osnova za diskusiju.

(Espreso / Kosovo online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.