NA TABLICAMA OSVANULI STIKERI, KFOR NA SVAKOM ĆOŠKU: Na snazi uredba o preregistraciji, ovako se ide preko JARINJA!
Jarinje, Foto: Espreso

VAŽAN DAN

NA TABLICAMA OSVANULI STIKERI, KFOR NA SVAKOM ĆOŠKU: Na snazi uredba o preregistraciji, ovako se ide preko JARINJA!

Od ponoći je počela primena sporazuma o ličnim dokumentima između Beograda i Prištine, a jutros je na administrativnom prelazu Jarinje situacija mirna

Objavljeno:

Od ponoći je na snazi i uredba o preregistraciji srpskih tablica, a kako javlja izveštač Tanjuga sa Jarinja, sve funkcioniše kao do sada tako da se na tablice vozila koja od jutros prolaze i dalje lepe stikeri.

U blizini Jarinja vidljivo je pojačano prisustvo Kfora, čiji se pripadnici nalaze na oko dva kilometra od prelaza. Tu su američki vojnici iz sastava Kfora kao i dva hamera.

Na oko 800 metara udaljenosti postavljen je veći punkt kosovske policije i njihove specijalne jedinice.

KK Partizan, Jarinje
foto: Espreso

Na prelazu su na vidnim mestima postavljene table sa "disklejmerima", odnosno obaveštenja u kojima se objašnjava da se omogućavanje korišćenja ličnih karata koje je izdala Priština vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Kako prenosu RTS, obaveštenja su postavljena u sredu, dan uoči početka primene novog režima, a napisana su na srpskom i engleskom jeziku. Postavljena su na vidnom pozicijama, tako da lako mogu da se pročitaju.

Na Merdaru je prošlo više osoba sa ličnim kartama koje su izdale vlasti u Prištini i njima nije izdat propratni dokument koji je zamenjivao ličnu kartu dok borave u centralnoj Srbiji.

Sa druge strane punkta nema izdavanja propratnog dokumenta za građane sa srpskim ličnim kartama koje su vlasti u Prištini planirale da uvedu od danas. Mirno je, a takve informacije dolaze i sa drugih punktova, pre svega na severu KiM.

U blizini punkta Merdare nema blindiranih vozila i pripadnika specijalnih jedinica policije. Prethodnih dana u blizini administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak policija je dodatno ojačavala i uređivala baze demonstrirajući vanredno stanje na tom području.

Jarinje
foto: Profimedia

U tom kontekstu je bila i noćašnja poseta punktovima na severu ministra unutrašnjih poslova u Prištini Đeljaja Svećlje koji je izjavio da je komanda policije na severu rasporedila elitne jedinice specijalne policije.

Američki vojnici su na putevima na severu KiM. U blindiranim vozilima nadgledaju situaciju i imaju zadatak da svoje jedinice obaveste ako dođe do vanredne situacije.

U Prištini ne odustaju od preregistracije, a Srbi najavljuju bojkot preregistracije. Dva su meseca pred nama da Priština i Beograd reše i to pitanje.

Beograd i Priština postigli su dogovor o ličnim dokumentima, prema kojem Beograd ukida dokumenta za vlasnike ličnih karata koje su izdale privremene prištinske institucije, dok ih Priština neće uvoditi za građane sa ličnim kartama Srbije.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.