TO SE ZOVE PRAVNA DRŽAVA: Ubice dečaka Dušana Jovanovića puštene na slobodu nakon samo sedam godina!
Foto: Profimedia / Privatna arhiva

ZBog dobrog vladanja

TO SE ZOVE PRAVNA DRŽAVA: Ubice dečaka Dušana Jovanovića puštene na slobodu nakon samo sedam godina!

Posebnim rešenjem Okružnog suda u Beogradu kazna Milanu Čujiću i Ištvanu Fendriku je dodatno umanjena, pa je Fendrik uslovno pušten na slobodu 1. aprila 2004, dok je Ćujić uslovno oslobođen 30. aprila 2004. godine
Objavljeno: 09:23h

Dušana Jovanovića (13) iz Beograda su pre 19 godina ubili pripadnici pokreta "skinhedsi" u centru Beograda, samo zato što je Rom!

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Njegove ubice, Milan Čujić i Ištvan Fendrik iz Zemuna, koji su tada imali po 17 godina, presreli su Dušana 18. oktobra 1997. godine u Beogradskoj ulici, dok je išao ka obližnjem marketu da kupi sok. Počeli su da ga udaraju pesnicama, a onda su ga oborili na pločnik i šutirali po glavi sve dok nije prestao da daje znake života.

Marta 1998. godine, presudom Okružnog suda u Beogradu, oni su osuđeni na po deset godina maloletničkog zatvora i upućeni na izdržavanje kazne u Kazneno popravnom zavodu (KPZ) za maloletnike u Valjevu.

Njima je prvobitno izrečena kazna maloletničkog zatvora najpre umanjena za po 18 meseci po osnovu amnestije, pa su oni na slobodu, umesto 19. oktobra 2007, trebalo da budu pušteni 19. aprila 2006. godine. Posebnim rešenjem Okružnog suda u Beogradu kazna im je dodatno umanjena, pa je Fendrik uslovno pušten na slobodu 1. aprila 2004, dok je Ćujić uslovno oslobođen 30. aprila 2004. godine.

Rešenje o uslovnom otpustu doneto je posle njihove molbe, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku (ZKP) Srbije, uz saglasnost okružnog javnog tužioca u Beogradu. Pri donošenju takvog rešenja, u ozbir je uzeto "njihovo kajanje i dobro vladanje tokom izdržavanja kazne".

Dušanove ubice nisu se pojavljivale u javnosti nakon izdržavanja kazne, a u razgovoru za nedeljnik "NIN", četiri godine nakon zločina, Fendrik je rekao da "Nije bio simpatizer niti član nijedne partije, pripadnik navijača Rada, niti nacista, već da je u osetljivom dobu, na veliku nesreću, najbliže njegovim uverenjima bila ultradesničarska orijentacija".

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.