ŠTANCOVALI PASOŠE ZA MAFIJAŠE! Isplivali snimci razgovora, Bojović i Kalinić uzimali hrvatske isprave, ali i ONI!
Luka Bojović/Sretko Kalinić, Foto: Foto: Fonet/Facebook

razbijen lanac

ŠTANCOVALI PASOŠE ZA MAFIJAŠE! Isplivali snimci razgovora, Bojović i Kalinić uzimali hrvatske isprave, ali i ONI!

Prema opisu, "modus operandi" bio je jednostavan

Objavljeno:

"Malo sam ja u k...u s tim, organizacijom, jer svi su u p...i svoje materine, ne mogu da se snađu, a ja ne nosim ove telefone i onda oni ne znaju šta da pričaju, razumeš, i onda se gube, nikako ih ne možeš hvatati, kao da pričam ruski jezik ili neki drugi da ne mogu da razumem".

Ovo je sadržaj jednog od tajno snimljenih razgovora "organizatora" zločinačkog udruženja na čijem je čelu bio hrvatskoj policiji dobro znani, ali trenutno nedostupni Nikola Vein, 47-godišnjak rođen u Kninu, s hrvatskim i srpskim državljanstvom, koji čeka izručenje Hrvatskoj. Čini se da su upravo ta nesnalaženja, šumovi u komunikaciji i niz drugih poteza razotkrili još jednu veliku grupu koja je sređivala hrvatske lične karte i pasoše koje su koristili i šefovi mafije u regionu. Samo ovaj deo velike grupe koja je "pala" u novembru prošle godine "zaradio" je na ovom biznisu oko četiri miliona kuna, piše "Jutarnji list".

Prema opisu, "modus operandi" bio je jednostavan. Vein je kupovao od osoba koje su imale dvojna državljanstva, hrvatsko i srpsko, njihov identitet, i to koristio za nabavku hrvatskih ličnih dokumenata. Na taj način pribavljeni su hrvatski dokumenti za više od 75 osoba. Ali, policija ih je dugo nadzirala, tajno snimala, locirala mobilne telefone, slušala Veina kako zove matične službe po Hrvatskoj, lažno se predstavljajući i raspitujući se kod matičara o mogućnosti podizanja hrvatskih ličnih dokumenata.

Osim što stotine snimljenih razgovora svedoče o tome kako funkcioniše kriminalna grupa, snimljeni su i oni u kojima se vidi da ne ide sve glatko i kako "kriminalna mreža" polako, ali sigurno upada u zamku istražitelja. O tome svedoči, primera radi, i ovaj razgovor koji je snimljen 4. septembra prošle godine, kada je sniman mobilni telefon jednog od optuženih, četvrtookrivljenog Velimira L. (53) iz Čačka koji je već bio "pod merama". Velimir razgovara sa sada petookrivljenim Marinom M. (55).

"Od nekih pedeset, šezdeset što ja znam da je urađeno samo je jedan pao u Karlovcu, sad ću ti reći kako. Dan pre toga čovek izvadio dokumenta, ličnu kartu na njega, on došao i kaže mu u policiji: "pa gospodine, gde vam je lična karta, juče je ste izvadili". Sad umesto da kaže "u autu mi je", on se zbunio i ona zaključa tamo vrata i ćao, vidi. Ovaj moj drugar 30 hiljada evra je dao da on izađe, 15 hiljada evra advokatu i sto hiljada kuna kaucije da ga puste da izađe i dečko je izišao za dva dana, ali je dao pare, a njega su za...ali, razumeš, ti koji su mu prodali, prodali su još nekom drugom."

Nikola Vein žali se 24. septembra 2019. u 14:40:36 sati Velimiru L. na Marina M. što priča osobama od kojih nabavlja dokumenta. Policija sluša.

foto: RINA

Vein: "Nema on šta s njima da priča, on može da priča s tobom, on njima govori to je na foru, šta je na foru, zemo, šta je na foru, kupim ja papire, uložim pare i onda čekam ja pare njihove, razumeš, kakva je to fora."

Velimir L: "To nije fora kad prođe sve, kakva fora, tolke pare!"

Osim što su se previše raspričali, članovi grupe imali su problema i sa lažnim srpskim ispravama, o čemu najbolje svedoči jedan od razgovora drugookrivljenog Milorada B. (65) i desetookrivljene Tatijane A. (51). Radi se o srpskom lažnom pasošu na ime Aleksandra Eremije.

Milorad: "Hiljadu puta smo govorili ne može da nema ulice, da nema broja, sad ste stavili da nema ulice i da nema broja. Ovi neće da rade, kakav je to način, hiljadu puta je rečeno - mora biti ime ulice i broja!"

Tatijana: "Gde nema?" Milorad: "Nema u pasošu i adresa tamo gde taj čovek stanuje, nema ni adresa ni ulica, znači nema ulica nema broja, to nije jedanput, deset puta se ponavlja ista stvar, šaljete ga ovako grlom u jagode."

Na Veina se i Milorad B. žali i svojoj vanbračnoj supruzi, a i to je snimila policija: "J..o im ja mater, pošalju dokumenta, pola fali!" I nisu to bili jedini problemi. Milorad B. 9. oktobra u 12:21:06 sati govori Veinu: "Pa sranje, njega je neko pratio, a nema veze što je to pratio nego, ovaj, on ne može dobiti papire nikako, on je mogao dobiti da su roditelji delovali do 14. godine, odnosno do punoletstva kad su roditelji mogli, sad ne može više nikako, sad može da piše molbu, ali to traje četiri, pet, šest godina?"

Vein: "Ko ga je pratio?"

Milorad: "Pa neki, jedno tri grupe, zagrebačke tablice!"

Vein: "Murija!"

Milorad: "Al bili su u civilu, mi smo prvo otišli u opštinu kod matičara, matičar na osnovu onog papira kaže da mora da ide u policiju, mi odemo u policiju... kod one su se obratili, kod one smo se obratili naše i odemo kod jednog čoveka, taj čovek kaže isto što sam ti rekao, ne može dobiti nikako...?"

Vein: "Kad ste primetili da vas prate?"

Milorad: "Kad smo se vraćali, ustvari kad smo došli u policiju video sam ja te ljude, al ja mislio i oni čekaju, kad mi tamo do policije, oni ispred policije na ulasku, ispod hotela, a drugi tamo u dvorištu, isti ti ljudi. Znaš, ovo nešto nije u redu i onda se nas dvojica razdvojimo, on ode po ovog čoveka sa kojim je došao, a ja odem desno, ja ih odvučem, međutim, nema, to su neke, i levo, desno kroz neke prolaze i ja dođem do jednog parkinga, vidim taksi i ja taksi da me odveze do Popovače."

Vein: "Koga su pratili, njega su pratili, nisu tebe pratili."

Milorad: "Nisu mene pratili. A kako su oni znali da će on doći tamo?"

Vein: "Otkud ja znam, ne znam, ajde, videćemo se mi večeras ili ujutro!"

Koliko su pak neki od optuženih znali da naljute organizatora Veina svedoči razgovor od 1. oktobra prošle godine sa šestookrivljenim Milom R. (60), kada je on umesto u Bosanski Novi zabunom otišao po izvod iz matične knjige rođenih, koji mu je bio potreban za hrvatska dokumenta, u Bosansku Gradišku.

Vein: "Pa šta je tebi, ti si lud čovek, pa ti ne znaš da ukucaš Bosanski Novi, ti si lud čovek, vrati se glupane za Zagreb!"

No, "organizator" Vein i njegova ekipa uspeli su da srede više od sedamdeset hrvatskih isprava "licima s poternica" iz regiona, od kojih su neki i lično po hrvatska dokumenta dolazili u Zagreb. Tako je 28-godišnji državljanin Srbije, Hamza Cvetanov koji je odseo u apartmanu u centru Zagreba, što je ustanovljeno u "e-visitoru", i imao nekoliko lažnih identiteta, na nemačkoj poternici. Njemu je na ime Marko Mikulić 30. avgusta u Novom Zagrebu izdato državljanstvo, a isti dan podne je zahtev za ličnu kartu i pasoš u po hitnom postupku, a pritom je priložio i srpsku pasoš na ime Marko Mikulić. Ali, pasoš istog serijskog broja na njegovoj ispravi nije izdant njemu, već sasvim drugoj osobi - državljanki Srbije.

Hamza Cvetanov je sa hrvatskim pasošem i otputovao sa zagrebačkog aerodroma, što je ustanovljeno proverom u MUP-u. Istražujući ovu kriminalnu grupu, policija je beležila njihove prelaske granice, locirala im mobilne telefone, pratila ih po lokalima nedaleko od sedišta policije u Petrinjskoj gde se izdaju pasoši, ali i po kafićima u Prečkom, gde su se sastajali i obavljali primopredaje.

Primera radi, crnogorski diler kokaina Boris Laban (44) iz Berana takođe je istog dana u službi u Novom Zagrebu dobio državljanstvo na ime Radomir Perenčević sa srpskim pasošem. Međutim, i on je imao lažni srpski pasoš jer je on, s istim serijskim brojem bio izdat državljanki Srbije. MUP Srbije izvestio je hrvatske kolege da Radomir Perenčević nikad nije uputio zahtev za putnu ispravu. Laban, kojeg traži talijanski Interpol zbog dilovanja kokaina na području Milana i Breše, ali i argentinski, u Zagrebu je bio nakon što je 17. aprila 2019. pušten sa izdržavanja kazne u poznatom crnogorskom zatvoru Spuž na uslovni otpust.

foto: Nebojša Mandić

Jedan od onih dana kada se činilo da sve ide po planu bio je 13. septembar. Rano ujutro Mile R. i Milan S. (43) krenuli su u policijsku stanicu Kutjevo sa zahtevom za još "lažnjaka". Nikola Vein je sa njima bio od ranog jutra i davao im uputstva. Sve su već bili obavili, a onda odjednom Nikoli Veinu zazvoni mobilni. Zove ga "Zemo", kako je u Veinovu imeniku zaveden Milan S.: "Jebem ti sunce u p...u, došli smo do samog vrhunca, ne valja slika!".

Vein: "Što ne valja slika?"

Milan S: "Ne valja, tamna pozadina, mora svetla pozadina, kaže idite slikajte se, pa dođite, neće da primi kompjuter. Šta da radimo sad?"

Vein: "Ništa sklanjaj se, moramo slike, budite tamo, sedite malo da vidimo kad će slike, donećemo slike, sedite u centru i pijte kaficu!"

Uskoro Veina zove Milin saputnik i govori: "Zovi tog majmuna da se slika s belom pozadinom i pošalje na mejl, fotografiju, pa će mi ova gospođa to fino.... Znaš da slika mora biti kao ona iz pasoša Republike Srbije!" Ali, kad je stigla fotografija - šok. Veina zove Mile R.: "Pa to nije taj čovek... kosa duga, alo, kosa mu duga, alo dečko, mi smo predali dole već fotokopiju pasoša. Sad je pustio kosurinu, ono vamo nema kose, ovde vezao rep, zalizan, ajoj." Problemi u policijskoj postaji Kutjevo se nastavljaju. Milan S. zove Veina i govori mu da ih je službenica na šalteru "provalila".

"U početku ona nije gledala ni sliku ni ništa, ona je žena radila jer je bila gužva, e međutim, kad smo mi došli gužve nije bilo, nigde nikog, nas dvojica sami, pa kad dođođe do ove žene, ona kaže, pa to niste vi, gospodine, vi ste se sad slikali, drž - nedaj... Kad pokupi one papire, ode tamo u kancelariju, stani tu, pa kad mene uvedoše unutra, kaže: Dajte mi pasoš na koji ste hteli da ovo. Reko nije kod mene, u autu je, idem da donesem."

Onaj jedan kaže: Dobro! Idi donesi, sve ovo moramo da ispitamo i ja se kad se dočepa vrata, evo bežimo!" prepričava Stjepanović, a Vein ga upućuje da spale sve papire. Daje mu i uputstva da se po povratku ne zaustavlja na odmorištu kod Slavonskog Broda jer ima presretača, da pazi da ne prekorači brzinu i da se veže. Propali posao dovodi i do nezadovoljstva Mile Rađenovića koji Veinu, kad ga nazove, kaže: "Meni su aorte popucale zbog ovakvih poslova i takvih poslodavaca kao ti, aorte su mi naduvene, jel znaš."

Ali, to nisu bile sve nevolje za "kurira" Mileta. Prilikom ulaska u Hrvatsku na prelazu Bajakovo 26. aprila 2019. hrvatski policajci su mu oduzeli tri putne isprave Republike Srbije. Centar za veštačenje MUP-a "Ivan Vučetić" ustanovio je da su sve tri falsifikovane, ali tek kasnije. O tome šta misli o Mili, Tatijana Aćimović, jedna od članica grupe, piše u SMS-u Veinu 2. septembra prošle godine: "Mile je teška stoka, ali teška."

Jovica Vukotić
Jovica Vukotićfoto: Printscreen/Instagram

Jedan od balkanskih narkobosova koji je na šalteru u Petrinjskoj ostavio svoj otisak prsta kad je tražio hrvatske isprave je i Crnogorac Darko Giljača (42) iz Budve, protiv kojeg se u Crnoj Gori vodi postupak zbog krijumčarenja 840 kg kokaina zaplenjenog 2018. godine u Portugalu. U Hrvatsku je ušao 4. novembra prošle godine, dan kasnije predao je zahtev za hrvatske isprave i pritom predočio lažni srpski pasoš na ime Duška Jovića, a dan kasnije je napustio Hrvatsku. S Giljačom, alias Jovićem, u Petrinjskoj je bio drugookrivljeni Milorad B. koji je o svemu što su obavljali u Petrinjskoj obaveštavao Veina SMS-om. "Ide dobro, samo znaš, moram baš nekog naći gore u Petrinjskoj, zato što traže dlaku u jajetu, znaš, prijavu, odjavu, jebancije, zašto si odjavio, ono, ovo i tako, što je najgore izletiš iz reda, moraš ponovno broj uzeti i čekati red." Pritom Milorad Veinu hvali "mušteriju" u jednoj poruci.

Hrvatska policija dobila je i brojne odgovore od kolega iz Srbije o njihovim lažnim ispravama koje su korištene za "vađenje" hrvatskih isprava.

Policijska mreža koja se plela oko Nikole Veina i njegove grupe rezultirala je spektakularnim hapšenjima u novembru prošle godine i padom dve grupe koje su na izradi hrvatskih isprava zgrnule milione. Osim Veinove grupe, u istoj je akciji pala još jedna grupa koju je predvodio Nusret Seferović, predsednik romskog udruženja, u kojem je bila i Senka Staroveški, sada već bivša glasnogovornica PU karlovačke, bračni par Romeo i Ankica Demirović, pevačica. Među najzvučnijim imenima balkanske kriminalne scene kojem su ove grupe sredile hrvatske dokumente su Igor Dedović, nedavno likvidirani vođa škaljarskog klana, i još jedan od top pripadnika te kriminalne skupine - Jovica Vukotić.

Luka Bojović
Luka Bojovićfoto: Profimedia

I nepunu godinu dana nakon što su pale ove dve grupe, 13. novembra je pala još jedna grupa koja je po istom "modusu" sređivala hrvatske papire. U ovoj poslednjoj, bila su i dvojica slavonskobrodskih policajaca. Ovo je samo nastavak niza kriminala s hrvatskim dokumentima, kojih su se na domogli i ratni zločinac Radovan Karadžić, atentatori na Zorana Đinđića, Milorad Ulemek Legija i Sretko Kalinić Zver, "zemunac" Luka Bojović, njegovi saradnici Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala, narkobos Darko Šarić...

I dok u ovom slučaju suđenje tek predstoji, a Nikola Vein čeka izručenje Hrvatskoj, spis iz 2007. u kojem je takođe za sređivanje hrvatskih dokumenata okrivljena grupa na čelu sa Zvonkom Šendulovićem još nije okončan. Među hiljadama stranica zanimljiv je podatak da je Sretko Kalinić Zver hrvatski pasoš pribavio premda u zahtevu za izdavanje nije priložio fotografiju! Iako ima najveću zaštitu od falisifikovanja, svi ovi slučajevi pokazuju da kod kriminalaca iz regiona hrvatski pasoš ima cenu koju su oni spremni da plate a kad jedna grupa padne, brzo se snađu.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.