Pažnja, pažnja: Pojavili se drumski razbojnici u Srbiji, a evo kako pljačkaju naivne vozače!
Foto: Nebojša Mandić

svi na oprezu

Pažnja, pažnja: Pojavili se drumski razbojnici u Srbiji, a evo kako pljačkaju naivne vozače!

Ciljaju uglavnom strane državljane i naše građane koji rade u inostranstvu. Pljačke su najčešće noću na parkinzima duž auto-puta
Objavljeno: 20:48h

Oni koji kreću na put kroz Srbiju automobilima moraju da pripaze na druge učesnike u saobraćaju, ali i na drumske razbojnike. Iako je reč o sporadičnim slučajevima, u policiji za ovo leto najavljuju češće kontrole duž auto-puta kroz Srbiju. U zavisnosti od težine dela, zaprećena kazna kreće se i do deset godina zatvora. U centru Beograda: Novinarka je radila svoj posao, a iza njenih leđa... (VIDEO) Drumski razbojnici najaktivniji su tokom praznika i sezone letnjih odmora. Ciljaju uglavnom strane državljane i naše građane koji rade u inostranstvu. Pljačke su najčešće noću na parkinzima duž auto-puta. - Buše gumu uz pomoć nekog noža, da ne bi mogli oštećeni da ih pojure posle izvršenja krivičnog dela. Razbijaju stakla ako je vozilo zaključano kako bi došli do torbice plena koji uglavnom ljudi drže na instrument-tablama ili u rukama - kaže Nikola Mijić iz Uprave kriminalističke policije.

foto: Filip Plavčić
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da do pljačke dolazi tako što pljačkaši ukazuju na navodni kvar u vozilu usled kojeg se zaustavlja vozilo, a potom se pljačka dok vlasnik vozila obraća pažnju na navodni kvar na motoru. - Ukoliko se odmarate noću, gledajte da parking bude dobro osvetljen, po mogućnosti da bude obezbeđen i svakako ne spavajte u prostoru vozila, već u motelu - dodaje Okanović. Takozvani sigurni parkinzi mesta su na kojima bi vozači mogli bezbedno da prespavaju, ističu u jednom od udruženja kamiondžija. U Srbiji je takvih mesta svega nekoliko.
foto: Shutterstock
- Uglavnom su to parkinzi sa plaćanjem, odlikuje ih veliko obezbeđenje, počevši od ograde, osvetljenja, video-nadzora, čuvara eventualno, plus dosta propratnih elemenata - kaže Aleksandar Spasić iz Poslovnog udruženja "Međunarodni transport".
foto: Dado Đilas
Zbog pljačkanja stranih državljana na auto-putu, policija je krajem maja uhapsila sedam osoba. Akcija će se intenzivirati narednih meseci. - Mere i radnje koje policija preduzima su češći obilazak tih mesta tj. parkinga gde se odmaraju strani državljani, kontrolu lica koja se nalaze na njima – sumnjivih lica - kaže Nikola Mijić iz Uprave kriminalističke policije. Osumnjičeni se kreću duž cele trase auto-puta. Često presreću umorne vozače, kojima je teško da zapamte sve detalje osobe koja ih je napala. (Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.