Apelacioni sud odbio zahtev za povratak 12 miliona evra Miškoviću!
Miroslav Mišković, Specijalni sud, Sudjenje, Foto: Marina Lopičić

PLAŠE SE BEKSTVA

Apelacioni sud odbio zahtev za povratak 12 miliona evra Miškoviću!

Sve navedene okolnosti ukazuju da postoji isti stepen opasnosti od bekstva okrivljenog ako i u momentu kada je prema njemu određeno jemstvo u iznosu od 12 miliona evra, jer se radi o licu koje ima brojne lične poslovne i lične kontakte u zemlji i inostranstvu", dodala je Piljić

Objavljeno:

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio zahtev vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića da mu sud vrati 11 od 12 miliona evra položenog novca na ime jemstva, jer smatra da i dalje postoji isti stepen opasnost od njegovog bekstva, kao u vreme kada mu je pomenuti iznos za jemstvo određen (u julu 2013. godine).

Ovom odlukom potvrđeno je rešenje Specijalnog suda od 11. decembra 2017. kojim je odbijen predlog Miškovićevog branioca da se jemstvo od 12 miliona evra u gotovini zameni za manji iznos i odredi jemstvo od milion evra ili u stavljanje hipoteke za iznos jemstva na nepokretnostima koje su u Miškovićevom vlasništvu.

Prema stavu Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno zaključio da kod Miškovića postoje neizmenjene porodične, lične i imovinske prilike, kao i da se protiv njega vodi krivični postupak zbog krivičnog dela poreska utaja izvršena pomaganjem, precizirala je portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić za Tanjug.

Specijalni sud je pravilno imao u vidu težinu krivičnog dela za koje postoji opravdana sumnja da je okrivljeni izvršio - pomaganjem sinu Marku, kako bi privredno društvo "Mera invest" izbeglo plaćanje poreske obaveze od oko 320 miliona dinara.

"Sve navedene okolnosti ukazuju da postoji isti stepen opasnosti od bekstva okrivljenog ako i u momentu kada je prema njemu određeno jemstvo u iznosu od 12 miliona evra, jer se radi o licu koje ima brojne lične poslovne i lične kontakte u zemlji i inostranstvu", dodala je Piljić.

 Milo Đurašković, Specijalni sud
Milo Đurašković, Specijalni sudfoto: Marina Lopicic

Sud je posebno uzeo u obzir da Mišković ima konterolnu funkciju u više pravnih lica koja su registrovana u inostranstvu, da je predsednik "Delta holdinga" - poslovnog sistema koji posluje u zemlji i inostranstvu, kao i da ima izuzetno visoke prihode, ne samo na nivou Republike Srbije, već i šire posmatrano.

Zbog toga, prema zaključku Apelacionog suda, postoji osnovana bojazan da bi Miroslav Mišković sredstva kojima raspolaže mogao da iskoristi radi skrivanja ili bekstva.

Drugom odlukom, Apelacioni sud je odbio žalbu Miškovićevog branioca i potvrdio rešenje Specijalnog suda od 4. decembra 2017. godine kojim je prema Miškoviću odredjena privremena mera oduzimanja imovinske koristi do iznosa 320,3 miliona dinara, dodala je Piljić.

Tom merom, Miškoviću je zabranjeno otuđenje, opterećenje i svako drugo raspolaganje pravom svojine ili bilo kojim drugim stvarnim pravom na porodičnoj stambenoj zgradi i garaži u Beogradu.

Inače, u Specijalnom sudu u Beogradu krajem januara biće nastavljeno ponovoljeno suđenje vlasniku "Delta holdinga" njegovom sinu Marku i ostalim optuženim za utaju poreza, kao i optuženima u slučaju oštećenja Fabrike maziva iz Kruševca.

Miroslavu Miškoviću se ponavlja suđenje zbog optužbi za pomaganje sinu da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara, a zbog toga su optuženi i Živojin Petrović i Jadranka Bradić.

U ovom procesu ponovo se sudi i vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću takođe zbog utaje poreza, kao i zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio kruševački FAM (fabrika maziva).

Suđenje im se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru ukinio prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Đurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Đuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

BONUS VIDEO:

TIZER “Da se ne lažemo” o očekivanjima od 2018.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.