MALI TRAŽIO OD BANAKA DA NE NAPLAĆUJU DUGOVE BOGIĆEVIĆU? Detalji slučaja Farmakom koji se neće dopasti gradonačelniku
Miroslav Bogićević, vlasnik Farmakoma i Siniša Mali, Foto: Fonet, Beta

SUĐENJE I DALJE TRAJE

MALI TRAŽIO OD BANAKA DA NE NAPLAĆUJU DUGOVE BOGIĆEVIĆU? Detalji slučaja Farmakom koji se neće dopasti gradonačelniku

Direktor banke, drugooptuženi Miodrag Salai, rekao je tokom suđenja da mu je po dolasku Bogićevića u banku bilo jasno da je u pitanju klijent koji je imao podršku države

Objavljeno:

Pet zaposlenih u „Srpskoj banciuhapšeni su i protiv njih je pokrenuta istraga zbog sumnje da su od februara do aprila 2013. godine nezakonito odobrili 13 kredita koji nisu vraćeni banci, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Kredite su, osim „Farmakoma“ dobijale firme „Distributivni centar Sigma“, „Basemi“, „Magma prom“ i „Lim-ing Linings“ iz Šapca, kao i „Inmold“ iz Požege. One su, kako navodi tužilaštvo, istog dana po dobijanju novac prosleđivale „Farmakomu“.

U saopštenju se navodi i da u vreme odobravanja kredita „ova društva nisu bila kreditno sposobna, jer su bila prezadužena.“

Na ovaj način „Farmakom“ je nezakonito stekao više od 1,8 milijardi dinara.

Suđenje Bogićeviću

Protiv vlasnika „Farmakoma“ Miroslava Bogićevića se zbog sličnog slučaja već vodi postupak u posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu.

Naime, Bogićević je optužen da je od državne Privredne banke Beograd uzimao kredite u vrednosti od oko 30 miliona evra koje nije vraćao. U tome su mu pomogli zaposleni u ovoj banci, takođe optuženi, koji su u periodu od godinu dana odobrili 32 kredita.

Krediti su, navodi se u optužnici, odobravani kompanijama koje su povezane sa Bogićevićem i koje su na njegov predlog osnivali njegovi radnici, saradnici, poslovni partneri i rođaci. Milioni evra kredita odobravani su tek osnovanim firmama, na rokove od svega nekoliko meseci. Čim bi novac legao na račune tih firmi, istog dana bivao bi prebačen na bankovni račun „Farmakoma“, piše u optužnici.

Direktor banke, drugooptuženi Miodrag Salai, rekao je tokom suđenja da mu je po dolasku Bogićevića u banku bilo jasno da je u pitanju klijent koji je imao podršku države. On je ispričao da su Ivica Kojić i Siniša Mali sazvali sastanak predstavnika banaka kojima je „Farmakom“ dugovao novac i od njih zatražili da ne naplaćuju dugove.

Kojić i Mali, međutim, nisu bili predloženi za svedoke na ovom suđenju, niti su želeli da komentarišu ove navode i svoje veze sa Bogićevićem.

Bogićević se na sudu branio tvrdeći da nije imao namere da pozajmljeni novac ne vrati, ali da su banke blokirale račun „Farmakoma“ iako za to nije bilo osnova. Ostali optuženi takođe su negirali krivicu. Suđenje i dalje traje.

BONUS VIDEO: Miloš Jovanović, Espreso intervju

(Espreso.co.rs/Krik.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.