Zaplenjeni zaštićeni papagaji na Bačkim Vinogradima!
Foto: Promo

dalje nećeš moći

Zaplenjeni zaštićeni papagaji na Bačkim Vinogradima!

Zaustavljeno krujumčarenje desetine zaštićenih vrsta ptica u Srbiju

Objavljeno:

Carinici su 17. decembra 2017. godine, na graničnom prelazu Bački Vinogradi, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 11 živih papagaja u Republiku Srbiju.

foto: Promo

Žive ptice su otkrivene prilikom detaljne kontrole automobila „Opel Astra“, subotičkih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica srpskih državljana.

foto: Promo

Papagaji, umotani u pletene džakove za krompir, bili su sakriveni u torbi koja se nalazila u prtljažniku, u rezervnom točku, na podu ispod suvozačevih nogu i u unutrašnjem džepu jakne koju je vozač imao na sebi.

foto: Promo

Ispostavilo se da pet primeraka pripada vrstama zaštićenim CITES konvencijom. Među njima su tri primerka vrste Amazona albifrons, koji na tržištu dostižu cenu i do 800 evra. Zaplenjena su i dve jedinke takođe zaštićene vrste Neopsephotus bourkii i šest primeraka Melopsittacus undulatus koja ne pripada zaštićenim vrstama.

foto: Promo

Grupa za sprovođenje CITES konvencije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine potvrdila je da je Amazona albifrons strogo zaštićena vrsta, za čiji je prekogranični promet potrebna adekvatna dozvola.

Ptice su zbrinute u zoološkom vrtu na Paliću.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.