KEBU MOGU DA ZAUSTAVE, A ALBANCA S DRONOM I ĆELAVE KRIMOSE IZ HRVATSKE PROPUŠTAJU! Čemu srpske službe bezbednosti služe?
Foto: AP, Dado Đilas, Aleksandar Jovanović Cile, BETA/BRANISLAV BOŽIĆ

skandal na tribinama

KEBU MOGU DA ZAUSTAVE, A ALBANCA S DRONOM I ĆELAVE KRIMOSE IZ HRVATSKE PROPUŠTAJU! Čemu srpske službe bezbednosti služe?

Pitanje svih pitanja

Objavljeno:

Najbrutalnije nasilje, tuče, i međusobno masakriranje među navijačima Partizana obeležili su 156. večiti derbi.

Incident u Humskoj podigao je veliku prašinu. Najpre je, tokom prvog poluvremena derbija došlo je do brutalne tuče na južnoj tribini stadiona u Humskoj kada je jedna frakcija navijača Partizana uz pomoć huligana iz regiona krenula u napad na drugu frakciju, koja je glavna na tribini.

BRUTALNA TUČA NA JUGU: Žestoko makljanje među Grobarima, tukli se i gađali bakljama! (VIDEO)

Prema informacijama koje su kasnije objavljene u medijima, do sukoba je došlo između navijačke grupe "Vandal bojs" i "Alkatraza", koji su godinama u sukobu sa krovnom organizacijom "Grobari 1970", a koji su zaista hteli na silu da pruzmu primat na jugu.

Brojne spekulacije povele su se oko ovog incidenta jer su sukob izazvali navijači koji su bili isto obučeni, kako bi se razlikovali od suparničke frakcije Grobara. Oni su najpre popalili baklje i krenuli u obračun sa njima na južnoj tribini u borbi za prevlast na njoj. Među onima koji su krenuli u napad bilo je i državljana Hrvatske koji su u svojoj zemlji poznati po pripadanju kriminalnom miljeu i iza sebe imaju dosijee.

foto: Beta/Branislav Božić

Iako su neki mediji ovaj sukob okarakterisali kao "pokušaj državnog udara", odnosno navodili da iza nereda stoje strane agenture kojima je cilj bio prelivanje nereda sa stadiona na ulice, kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je reč o nečemu sasvim drugom, kao i da je odgovornost na samoj upravi kluba.

foto: Beta/Branislav Božić

- Teorije o državnom udaru padaju u vodu. Ono što sada klubovi pokušavaju da zataškaju jeste sama odgovornost, pa se zato pominje udar. Međutim, ništa ne ukazuje na to. Odgovornost za ovakve incidente snose isključivo uprave klubova. Opštepoznato je da se na stadion ne može uneti ništa na sam dan derbija. Dakle i te baklje unete su ranije, a to je naravno nemoguće učiniti neprimetno, već je o tome neko obavešten.

foto: Printscreen/Youtube

Teorija koja preovladava u javnosti je da je ovo bio sukob između dve odavno suprotstavljene navijačke grupe na južnoj tribini u borbi za prevlast, tačnije pokušaj puča i preuzimanja vođstva na tribini.

Ipak, ono što je činjenica jeste da je prevlast na neki način pokazana, i da obračuni prema rečima kriminologa tek predstoje.

- Ovde se sve vrti oko novca. Kada držite tribinu, onda imate i sve druge benefite. Obračuni nemaju veze sa sportom. Poražena je jedna grupa navijača u borbi za prevlast, jer je suparnička pokazala nadmoć. Zato nas sukobi u narednom periodu ne smeju začuditi, tačnije ubeđen sam da će ih biti - rekao je Zlatko.

Na postavljeno pitanje da li je BIA imala saznanja da će biti nereda na 156. večitom derbiju, kriminolog kaže:

- Veći propust od ovoga je dron, pa eto i on se dogodio. Strani državljani, iako bogatih dosijea možda našim službama nisu bile zanimljive jer njihovo ponašanje nije davalo indicije da će do nereda doći - kaže Nikolić još jednom navodeći da su klubovi glavni krivci za ovakve propuste.

foto: Beta/Branislav Božić

- Neka se napokon izađe iz senke i pokaže ko je vlasnik klubova? Država, ili su oni zaista privatno vlasništvo? Jer, da se razumemo samouprava je samo maska, a spisak članova uprave tih klubova kriju kao zmija noge.

- Ono što je takođe interesantno je to što su to ljudi koji su prvi put došli kao navijači. Ako imaju dosijee kako to da ih niko nije procesuirao? Kako to da niko od njih ne odgovara za ono što im se stavlja na teret. Znači da ih neko štiti. U upravi ima političkih moćnika koji očigledno štite ovakvu mašineriju.

- Borbe za prevlast huliganskih grupa imate u svim zemljama i to nije ništa novo. Nedavno ih je bilo u Engleskoj, pa u Makedoniji, to je relativno česta pojava... - zaključuje Nikolić.

Podsetimo tokom sukoba na 156. večitom derbiju povređeno je 20 osoba, dok je 26 njih privedeno. Među njima ima i stranih državljana.

BIA nekad reaguje, nekad ne

Iako su u ovom slučaju strani državljani, koji su sa debelim dosijeima ušli u zemlju i napravili haosa na derbiju izgleda promakli BIA, setimo se da je pevač Keba bio saslušan - zbog snimanja emisije?!

foto: Damir Dervišagić

Pevač Dragan Kojić Keba objasnio je da je saslušan u BIA, jer ih je, dok su snimali emisiju u njegovom autu, kako je rekao, uhvatila kamera da su prošli negde gde borave zaštićena lica.

(Suzana Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.