NIKOLA JE 2007. UBIO 9 LJUDI, A SADA POZDRAVLJA MEŠTANE: Da li je SMRT BEBE bila OKIDAČ MASAKRA U JABUKOVCU? (FOTO)
Foto: Filip Plavčić/Youtube

10 GODINA OD MASAKRA

NIKOLA JE 2007. UBIO 9 LJUDI, A SADA POZDRAVLJA MEŠTANE: Da li je SMRT BEBE bila OKIDAČ MASAKRA U JABUKOVCU? (FOTO)

Pre deset godina prilikom dvadesetominutnog pucanja po selu, Radosavljević je ispalio tačno dvanaest hitaca. Svaki metak je pogodio po jednu žrtvu

Objavljeno:

"Dobar i smiren čovek", tako su meštani sela Jabukovac okarakterisali tridesetdevetogodišnjeg Nikolu Radosavljevića, koji je pre deset godina izvršio masakr u svom rodnom mestu.

U SELU NEŽENJA ON JE GLAVNI ŠMEKER! Ovo je najveći baja u Jadranskoj Lešnici za kojim uzdišu čak i udate žene! (FOTO)

On je 27. jula 2007. godine u rodnom selu Jabukovac, iz "čista mira" ubio devet osoba, a teško ranio dve osobe. Uglavnom komšije. Šest jabukovačkih porodica izgubile su toga dana svoje voljene, a Nikola Radosavljević je dobio status najmasovnijeg "bezrazložnog" ubice u novijoj istoriji Srbije.

Od kuće Radosavljevića jedna za drugom nižu se ploče sa imenima žrtava, redom kako su padale: Draginja (55) i njen suprug Branislav Borongić (57), Dragan Đorđević (22), njegov otac Veljko (58) i baka Marina (78), Branislav Badejević (31), Srđan Badžikić (15), Jelica Banković (37) i Anika Čogić (62).

Mi smo otišli u selo Jabukovac kako bi posetili preživele, ali su nam meštani rekli kako porodice žrtava uglavom rade u inostranstvu, gde se i sada nalaze. Oni nisu jedini koji su napustili selo, mnoge porodice su otišle u Austriju, a njihove kuće su zauvek napuštene.

Sve što smo uspeli da zateknemo su nasmejana lica žrtava, koji se osmehuju sa ploča postavljenim u dvorištima.

BILI SMO U SRPSKOM SELU U KOME ŽIVI 250 NEŽENJA! Njihove priče će vas rasplakati! (FOTO)

foto: Filip Plavčić

Inđa i Voja Savković su rođeni i žive u Jabukukovcu od kada znaju za sebe, a deca su im "skućena" u Austriji. Pristali su da nam otkriju Nikolinu prošlost u koju su upućeni jer su sa njim bili u odličnim komšijskim odnosima.

Nikola je zaista bio dobar momak, stidljiv, povučen, svakome da učini, mi nismo mogli da dođemo sebi kada smo čuli šta se desilo, kaže Voja Savković koji je celom prizoru prisustvovao sa terase.

foto: Printscreen Youtube, Na fotografiji: Nikola Radosavljević nakon masakra koji je izvršio

On je tog dana otišao kod tasta čija terasa tačno gleda na kvart u kom je Nikola izvršio pokolj.

U jednom trenutku sam čuo pucanj, nakon čega su usledili i naredni. Svuda je odjekivalo, a onda sam ugledao Nikolu koji je kao pomahnitao pucao na komšije. U jednom trenutku je Branislav Borongić izašao, a Nikola nije ni trepnuo već ga je izmasakrirao, a odmah nakon toga i njegovu ženu koja je u panici istrčala na ulicu, objašnjava Voja.

foto: Espreso.co.rs

Prilikom dvadesetominutnog pucanja po selu, Radosavljević je ispalio tačno dvanaest hitaca. Svaki metak je pogodio po jednu žrtvu, jedno dete, tri žene i petoricu muškaraca, a dvoje teško ranio. Sve žrtve su bile osobe koje su se slučajno našle u njegovoj blizini.

Najstarija žrtva je sedamdesetogodišnja Marina Barbucić, a najmlađa petnaestogodišnji Srđan Badžikić.

Inđa Savković nam je rekla kako Nikola nije bio svestan šta je uradio, kao i da je pre hapšenja pokušao samoubistvo na porodičnoj grobnici.

foto: Filip Plavčić

- Pola sata posle ponoći pripadnici antiterorističke jedinice su ga pitali da li zna šta je uradio, a Radosavljević ih je samo unezvereno gledao i ponavljao da ne zna, objašnjava Inđa i dodaje:

Nikola je tog dana ručao pasulj u porodičnoj kući u selu Jabukovac, sa svojom suprugom Jelenom. Pošto je nju brutalno prebio, polomio joj je nos i vilicu gde je ona iskrvarila, počeo je da se dere: "Svinja krvari ispred mene".

foto: Espreso.co.rs

Radosavljević je zaista mislio da se radi o svinji jer je prema rečima meštana, ali i zvaničnoj dijagnozi bolovao od paranoje, a doživeo je i "psihički slom" jer nije uzimao lekove na vreme.

- Nikola Radosavljević je tog dana uzeo očevu lovačku pušku, komšiju koji ga je spasio smrti nakon skakanja u bunar oterao je kući pod pretnjom da će ga ubiti, a onda krenuo zemljanim putem koji vodi od njegove kuće do asfaltiranog dela ulice Albanske spomenice, kaže Voja Radosavljević.

foto: Espreso.co.rs

Savkovići su nam objasnili da je Nikola u detinjstvu izgubio sestru za kojom je dugo patio, a posle i tek rođenu ćerku.

foto: Filip Plavčić

- Teško je podneo sve to, od tada više nije isti čovek, ceo život je živeo na ivici siromaštva na malom salašu koji se nalazi kod Plave. Neko vreme je radio i u Austriji, a nakon povratka se desio ovaj masakr. Kada mu je izgoreo salaš, on je "pukao", to je sigurno bio okidač, objašnjava Inđa.

Najmlađi ubijeni je bio Srđan Badžikić (15), koji je prema rečima Savkovića sve i predosetio.

Mali je neposredno pre smrti bio kod mene u vulkanizarskoj radnji. Tu je zapalio cigaretu, sećam se da je pušio povremeno Marlboro. Nekontrolisano je uvlačio dim, i nije se ponašao uobičajeno, a ubrzo je bio i ubijen, kao da je predosetio, to je bilo nešto neverovatno, objašnjava Voja.

foto: Espreso.co.rs

Nakon masakra, Nikola je završio u psihijatrijskoj bolnici koji je deo jednog zatvora u Beogradu. Prema nalazu lekara veštaka Specijalne bolnice u Beogradu, Radosavljević u trenutku izvršenja zločina "nije bio sposoban da shvati značaj onog što je učinio, kao ni da upravlja svojim postupcima u vreme izvršenja tog krivičnog dela“.

Nikolina supruga se preudala i ne dolazi više u Jabukovac, kažu meštani. Otac Petar ga takođe ne zove niti posećuje. Njena ćerka (18) iz prvog braka očuha nije posetila u bolnici, ali njihov 16-godišnji sin jeste.

Njegov brat ide da ga vidi, kaže da je Nikola prihvatio šta je uradio, i da se kaje. Uvek pita za sve komšije, pita za nas kako smo, pozdravlja nas sve, kao da nije isti čovek, objašnjavaju Savkovići.

Nakon zločina, Jabukovcom su kružile glasine da je na Nikolu bačena kletva i da se radi o crnoj magiji. Većina meštana ne veruje u tu priču, ali je bilo onih koji su nam na pitanje da li je moguće da su vračare upletene u zločin, odgovorili sa "možda".

foto: Filip Plavčić

Tog 27. jula 2007. godine devet kovčega je položeno u zemlju. Tuga je obuzela ceo Jabukovac, a jauci su odzvanjali sve do susednih sela. Sada, deset godina kasnije meštani pamte zločin, ali kako kažu "vreme čini svoje". Većina ožalošćenih porodica je otišla u Austriju, ali su spomen ploče ostale u čast žrtvama koji su se tog dana našli na "pogrešnom mestu u pogrešno vreme".

Pogledajte video:

(Jelena Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.