NA OVIM MESTIMA U SRBIJI VLADA SMRT! Crne tačke na deonici auto-puta kod Beograda!
Foto: Stefan Jokić/Ilustracija

oprez

NA OVIM MESTIMA U SRBIJI VLADA SMRT! Crne tačke na deonici auto-puta kod Beograda!

Na auto-putu Beograd-Niš u poslednja četiri meseca stradalo je čak šest osoba u pet saobraćajnih nesreća. Nekoliko deonica na samom prilazu Beogradu se već godinama smatraju "crnim tačkama"

Objavljeno:

Stručnjaci za saobraćaj navode da se stravične nesreće na tim mestima događaju i zato što se vozači, pošto su u blizini odredišta, opuste i manje brinu o bezbednosti na putu.

Umčari

Poslednja u nizu saobraćajnih nesreća na prilazima Beogradu dogodila se prekjuče u 18.05 na auto-putu kod Umčara u smeru ka Nišu. Do nesreće je došlo kada je vozilo izletelo sa puta i tada je jedna žena izgubila život, dok su tri osobe povređene i prevezene u Urgentni centar.

Nepune tri nedeljeranije, 2. oktobra, stravična nesreća dogodila se na istom mestu, kod petlje Umčari, kada su u sudaru kombija i automobila dve osobe poginule, a jedno dete je povređeno.

foto: Printscreen

Mali Požarevac

U stravičnom sudaru autobusa, kombija i četiri automobila 13. avgusta ujutu na auto-putu Beograd-Niš u smeru ka glavnom gradu, muškarac M. M. (69) je poginuo, a šest osoba je lakše i teže povređeno. Nesreća se dogodila kod Malog Požarevca, blizu nove naplatne rampe Vrčin koja je otvorena svega nekoliko meseci ranije, a već je počela da važi za "crnu tačku".

Bubanj potok

Samo nekoliko sati kasnije istog dana dogodila se još jedna saobraćajna nezgoda kod naplatne rampe Bubanj potok, na oko 200 metara od nove rampe u Vrčinu i tada je jedna žena poginula, a petoro je povređeno.

Do sudara je došlo kada je automobil holandskih registarskih oznaka, koji se kretao iz pravca Beograda ka Nišu, probio zaštitnu ogradu i udario u dva automobila koja su mu nailazila u susret.

foto: Kurir

Begaljičko brdo

Još jedna "crna tačka" na kojoj godinama unazad gine veliki broj ljudi je i Begaljičko brdo. Pri izletanju teretnog vozila sa puta u smeru ka Beogradu i probijanja zaštitne ograde 24. jula jedna osoba je poginula na licu mesta, a dve su prevezene u bolnicu.

Umor kao najčešći uzrok nesreća

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je umor jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća koje odnose ljudske živote, ali i odsutnost vozača tokom vožnje zbog čega ne procene dobro situaciju što dovodi do nezgoda.

- Vozači se neretko opuste zato što su blizu odredišta i onda manje brinu o sopstvenoj i bezbednosti drugih vozača zbog čega, nažalost, dolazi do stavičnih nesreća – navode iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Iz Auto-moto saveza Srbije slažu se da je u većini saobraćajnih nesreća uzrok ljudski faktor, odnosno želja vozača i njegovih saputnika da što pre stignu do odredišta. Neprilagođena brzina, rizična preticanja i, pre svega, umor vozača u 80 odsto slučajeva su uzrok saobraćajnih nezgoda na pristupnim putevima Beogradu. Zbog toga savetuju da na put uvek krećete odmorni jer je tada "rizik manji, a bezbednost veća".

- Vrlo je važno da se vozači dobro odmore pre polaska na put, a ako osete prve znake umora bitno je da odmah stanu i naprave pauzu od 15 minuta do pola sata, odnosno na svakih 150 do 200 kilometara, što su otprilike neka dva sata vožnje, ako dugo putuju – savetuju iz AMSS-a.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.