Određen datum: EVO KADA HAG IZRIČE PRESUDU MLADIĆU!
Foto: Fonet

kraj procesa

Određen datum: EVO KADA HAG IZRIČE PRESUDU MLADIĆU!


Ta krivična dela, kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjena su u 15 opština širom BiH

Objavljeno:

Prvostepena presuda generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću biće izrečena 22.novembra, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Uhapšen je u maju 2011. nakon višegodišnjeg skrivanja. Proces pred Tribunalom u Hagu počeo je u godinu dana kasnije.

Optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95. U dve tačke, general Mladić optužen je za genocid, a preostale mu na teret stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premeštanje stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca. Ta krivična dela, kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjena su u 15 opština širom BiH. Prošlog meseca neki mediji su naveli da se Mladić, koji je imao moždani udar i zbog teškog zdravstvenog stanja nije u potpunosti u mogućnosti da prati suđenje, oseća loše, odnosno damu je zdravstveno stanje dodatno pogoršano. Zbog toga su njegovi pravni zastupnici, ali i porodica, zatražili da od Vlade Srbije da u Hag pošalje garancije za njegovo lečenje u Srbiji.

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.