VEZA MAJE GOJKOVIĆ SA ARKANOVIM UBICAMA: Gagi otkriva neverovatne detalje skrivanja!
Foto: Dragana Udovičić, EPA, Zorana Jevtić

POSLE 17 GODINA PROGOVORIO

VEZA MAJE GOJKOVIĆ SA ARKANOVIM UBICAMA: Gagi otkriva neverovatne detalje skrivanja!

Dragan Nikolić Gagi do poslednjeg detalja opisao je likvidaciju u beogradskom hotelu „Interkontinental“ 15. januara 2000.

Objavljeno:

Gojkovićeva je na predlog novosadskog kriminalca Branislava Lainovića Dugog pristala da bude Gagijev advokat i dokaže da nije ubio Arkana, ali on je to odbio.

Dragan Nikolić Gagi, koji je u ekskluzivnoj ispovesti za Kurir priznao da je učestvovao u pripremanju ubistva Željka Ražnatovića Arkana, do poslednjeg detalja opisao je likvidaciju u beogradskom hotelu „Interkontinental“ 15. januara 2000.

U prethodnim brojevima Kurira on je otkrio i da je posle prvog odlaska iz Srbije u Banjaluku morao da se vrati u zemlju, ali je opisao i filmsko bekstvo preko Rumunije, Mađarske do Austrije, u čijoj je prestonici i uhapšen. Tokom godina provedenih u izgnanstvu viđao se s brojnim prijateljima, a sa advokatima je pripremao odbranu za Dobrosava Gavrića, koji je toga dana odstupio od plana, i osim Arkana ubio i Milenka Mandića Mandu i Dragana Garića. Takođe je radio da zaštiti svog brata Mikija Đuričića, koji je kobnog dana prevezao ranjenog Gavrića iz hotela „Interkontinental“.

- Dok sam boravio u Budimpešti, viđao sam se s prijateljima. U hotelu „Interkontinental“ u tom gradu, pored mene, Zorana Nedovića Šoka i Branka Jevtovića Jorge, bili su i Zoran Uskoković Skole, Majstor (Andrija Drašković), Branislav Lainović Dugi, Krsto Stanišić i njegov prijatelj, Crnogorac Drago. Tu su dolazili i Momčilo Bulatović, advokat s kojim sam se dogovorio da brani Mikija Đuričića. Miki je u to vreme, preko Zagreba, pobegao u Austriju. U Beču su ga prihvatili moji prijatelji i rođaci. S obzirom na to da sam odranije bio prijatelj s advokatom Nešom Pavlovićem, njega sam angažovao da brani Dobrosava Gavrića - priča Gagi za Kurir.

foto: Fonet

Rade mi o glavi

On kaže i da je advokate Bulatovića i Pavlovića uredno plaćao sve dok nije uhapšen, ali i da su tokom viđanja razgovarali o tome kakva je njegova situacija u postupku koji se vodio u Srbiji.

- Uvek su mi govorili da meni na sudu ne mogu ništa. Čak i posle prve presude rekli su mi: „Svašta ti se radi o glavi, nemoćni smo. Kad-tad, prava istina će izaći na videlo. Na ponovljenom suđenju biće sigurno bolje“ - priseća se Nikolić, koji je na kraju pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora.

On kaže da su Skole i Majstor dolazili iz Beograda s advokatima, kao i da su se viđali povremeno.

Nekoliko puta sam se video s Dugim (Branislav Lainović, prim. aut.). Jednom smo on, moja žena i ja sedeli u kafeu na dva nivoa. Moja žena je otišla, a on mi je tada rekao: „Gagi, stariji sam od tebe i želim ti dobro. Petoricu sinova imam, veruj mi, trebalo bi da imaš advokata. Pusti ove priče. Imam prijateljicu, zove se Maja Gojković. Hoće da te brani. Doneću punomoćje da potpišeš, sve ostalo je moja briga. Braniće te kao da brani mene.“ Nisam hteo to da prihvatim - kaže Gagi.

Provokacija

Lainović je, podsetimo, bio jedan od viđenijih ljudi novosadskog podzemlja. Pripadnici „zemunskog klana“ ubili su ga ispred hotela „Slavija“ u Beogradu 2000. godine.

Tokom razgovora za Kurir u zatvoru Zabela o svim okolnostima događaja u „Interkontinentalu“ on se prisetio i da su ga policijski inspektori, pošto je izručen Srbiji, pitali: „Gde ti je sada Vlasta?“.

- Kada su me s aerodroma doveli na Treće odeljenje SUP u 29. novembra, bilo je nekih provokacija. Pitali su me: „Gde ti je sada Vlasta?“, mislili su na generala Vlastimira Đorđevića. Kao što sam već ispričao, ja sam od leta 1997. do kraja 1999. ili početka 2000. imao grčku boravišnu i radnu dozvolu. Dosta sam boravio tamo, ali sam početkom 1999. mnogo vremena provodio i u Beogradu. Sa suprugom, koja je tada bila trudna, i prijateljima počeo sam često da odlazim u restoran „Savski galeb“. Sprijateljili smo se s vlasnicima, Mikijem i njegovom ženom. Skole je znao da odlazim s njima. Rekao mi je: „Šta ćeš tamo, vrvi od policije. I taj Miki je veliki prijatelj s pokojnim Badžom.“ Rekao sam mu da se tamo osećam ugodno, iako sam u to vreme imao poternicu zbog pokušaja ubistva u Zemunu 1997 - priča Gagi i nastavlja:

Badžin kum

- Jednog sunčanog dana, kada sam došao u restoran, video sam ispred parkiran crni službeni BMW, kao i čoveka u odelu. Bio je u društvu mog velikog prijatelja, biznismena Dragana Vujovića. Ušli smo u restoran, seli za jedan sto, a pre toga video sam za drugim vlasnika restorana Mikija u društvu mlađe žene elegantnog izgleda i nekog starijeg prosedog gospodina. Pozdravio sam se s njima, prvo s damom, pa sa starijim gospodinom i naručio piće. Seo sam s Draganom za sto i on me tada pitao da li znam ko je to s Mikijem. Pošto sam mu rekao da ne znam, objasnio mi je da je to general srpske policije, Badžin kum, Vlastimir Đorđević. Posle ručka, oni su se normalno javili kad su izlazili, a ja sam nastavio normalno da dolazim u restoran sa suprugom, Gavrićem, Đuričićem... - kaže Nikolić.

Predskazanje generala

Gagi vlasniku restorana nije pominjao da ima problem sa zakonom, niti su govorili o generalu, sve dok ga jednom Miki nije pozvao da putuju zajedno.

- Znao je da imam grčke papire i da mogu da putujem po Evropi, pozvao me da zajedno idemo u Italiju. Rekao sam mu tada da imam poternicu zbog pokušaja ubistva. Nije me mnogo pitao, ali je rekao da misli da može da pomogne. Sam je počeo da mi priča o kumstvu s Badžom i prijateljstvu s Vlastimirom. Rekao je da će da popriča s Vlastom. Tako je i bilo. Oni su se čuli, rekao mu je da kumstvo mora da se ispoštuje i da će da bude u redu čim general nađe vremena. Posle 10-15 dana to je bilo sređeno, s tim što su Vlastimiru objasnili da mi je žena u drugom stanju, da sam ozbiljan porodični čovek i da imam firmu u Atini. Hteo sam da se odužim generalu srpske policije, ali on to nije prihvatio - prepričava Gagi događaj koji mu je ostao u sećanju i dodaje da je general tada izrekao reči koje pamti i danas:

- Ne znam kojim motivima nošen, izrekao je neku vrstu proročkih reči. Kazao je da ću imati mnogo većih i ozbiljnijih problema od tog pokušaja ubistva.

foto: Fonet

Delio ćeliju s Ljajićem

RASIMOV BRAT MI JE BIO POBRATIM

Tokom ispovesti Gagi je otkrio da aktuelna predsednica Skupštine Srbije nije jedina poznata ličnost s kojom je tokom godina imao kontakte. Čovek s kojim se pobratimio u istražnom zatvoru davne 1991. bio je rođeni brat aktuelnog ministra trgovine i turizma Rasima Ljajića.

- Esad Ljajić Kera je čovek s kojim sam se pobratimio u istražnom zatvoru 1991. Proveli smo zajedno oko pola godine. Esad je bio pobožan čovek. Kada sam prvi put izašao iz zatvora Zabela, u martu 1993. odveo me je u stari srpski manastir Sopoćane. Kasnije sam Esada upoznao s Goranom Vukovićem, Skoletom, Arkanom, kao i sa Gavrićem, Đuričićem. Uvek mi je čestitao slavu, Svetog Nikolu. Kada su me austrijanci isporučili Srbiji, odmah je sa ženom došao kod mog brata - rekao je on i prisetio se jednog razgovora s bratom ministra Ljajića:

- Esad Ljajić mi je jednom, nekoliko godina pre „Interkontinentala“ pričao da ima dobar posao u vezi s teksasom. Znao je da sam dobar sa Skoletom, a da je on dobar s Arkanom. Tražio je da ga upoznamo da bi svi radili posao s teksasom.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.