NOVINARKE ESPRESA BRUTALNO PRETUČENE! One su se usudile da izađu u javnost, ŠTA VI ČEKATE? (FOTO)
Foto: espreso.co.rs

#stopnasilju

NOVINARKE ESPRESA BRUTALNO PRETUČENE! One su se usudile da izađu u javnost, ŠTA VI ČEKATE? (FOTO)

Ne bi trebalo da čekamo da se nešto desi!

Objavljeno: 20:34h

Nasilje nad ženama česta je tema u Srbiji.

O njemu se kao o društvenom problemu govori samo kad neka žena strada.

Tako bi i danas.

Srbiju je jutros dočekala vest da je glumica Ivana Panzalović, poznata po ulozi u "Kursadžijama" ranjena kad je na nju pucao njen partner Srđan Cvetanović (59), specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije sa VMA, koji je posle nesreće presudio sebi mislivši da je ona mrtva.

HIRURG PUCAO U GLAVU GLUMICI IZ "KURSADŽIJA", PA SE UBIO: Horor u zoru u centru Beograda!

I dalje je pod znakom pitanja to da li je Ivana ranije trpela nasilje, ali je sigurno da je potez njenog partnera bio upravo to.

Ivana je pukom srećom preživela napad verenika, ali je ona skrenula pažnju na gorući problem u zemlji, ali i sve ne žene koje su stradale kao žrtve porodičnog nasilja.

Ne bi trebalo da čekamo da se nešto desi.

Da se prolije još krvi. O nasilju se, činjenica je, mora govoriti što više. Da se govori, da bi se što manje dešavalo. Verovali ili ne, i za ovo postoji aplikacija, koju smo mi instalirali i isprobali, a njen cilj upravo je skretanje pažnje na torturu koju neke žene trpe.

OVO JE LEKAR KOJI JE UPUCAO GLUMICU IZ KURSADŽIJA, PA SEBI PRESUDIO: Srđan Cvetanović bio specijalista plastične hirurgije!

Novinarke Espresa - Milica, Katarina i Suzana jednim klikom postale su žrtve porodičnog nasilja.

foto: Espreso.co.rs

Sve to uz pomoć aplikacije "Selfikon", koja je delo domaćih programera, vrlo mladih, namenjena je deljenju, lajkovanju, komentarisanju i pretrazi selfi fotografija, sa naglaskom na Srbiju i region (za sada), a kao mala društvena mreža omogućava praćenje prijatelja, pretragu heštagova ili korisnika.

Ipak, ono što je karakteriše upravo je ovaj filter, koji vas očas posla pretvara u žrtvu nasilja.

foto: Espreso.co.rs

Ona vam pomaže da na svojoj koži, barem na tren i virtuelno, osetite ono što osećaju žrtve nasilnika. Pogledi su - ono najteže.

foto: Espreso.co.rs

Podršku ovoj aplikaciji pružilo je i savetovalište "Sigurna kuća", odakle kažu s obzirom na to da je ideja je da se što veći broj ljudi lično angažuje tako što će se uslikati sa ovom maskom uz hešteg #stopnasilju, i podeliti tu fotografiju sa prijateljima i pratiocima na Selfikonu, Facebooku, Instagramu, Viberu, WhatsApp-u i svim ostalim društvenim mrežama i aplikacijama.

Samo čitanje o slučajevima nasilja ne donosi željene rezultate, pa je i to razlog više za podršku aplikaciji. Iz Sigurne kuće su pozvali građane da instaliraju Selficon kako bi napravili selfi sa maskom i tu fotografiju podelili na što više mesta na internetu i na taj način lično doprineli podizanju svesti o problemu. Ovim povodom punu podršku akciji dala je i Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, koja za Espreso kaže da ne smemo čekati da se nešto desi da bismo reagovali.

- O nasilju se govori tek kad nažalost dođe do ovakvog slučaja. Ovo je problem o kom se mora govoriti svakog dana. Aplikacija poput ove još jedan je vid podrške jer se menja svest mladim ljudima - rekla je Vesna Stanojević.

Tako da - šta čekate?

Jedan klik, jedna fotka - oni će značiti korak ka menjanju svesti ljudi...

(Suzana Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.