DRAGUTIN JE UBIO 108 LJUDI, onima koje je ubijao uvek je govorio istu rečenicu: NISAM KRIV ZA TVOJU SMRT!
Foto: Pixabay

poslednji od svoje vrste

DRAGUTIN JE UBIO 108 LJUDI, onima koje je ubijao uvek je govorio istu rečenicu: NISAM KRIV ZA TVOJU SMRT!

Pisalo se da je putovao po celoj državi, a svakoj egzekuciji prethodio je ustaljen ritual

Objavljeno: 10:15h

Najčuveniji dželat u Kraljevini Jugoslaviji bio je Karlo Dragutin Hart, a najviše od svojih 108 pogubljenja obavio je na vešalima Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici.

Hart je ostao zapamćen po tome što je pogubljenja vršio na "gospodski način". Naime, on je prilikom svakog pogubljenja bio obučen u frak, nosio je bele rukavice, a žrtvi se nakon egzekucije poklanjao uz reči "Ja nisam kriv za tvoju smrt".

- Prikupljajući arhivsku građu na izradi monografije o istoriji Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici u arhivama Zagreba i Beča, naišli smo, između ostalog, na podatke o egzekutoru Karlu Dragutinu Hartu, zanimljivoj ličnosti tog vremena. Rođen je 1879. u Karlinu u današnjoj Češkoj. Posle Prvog svetskog rata zanat je počeo da uči od tadašnjih poznatih dželata Alojza Sajfrida i Florijana Mauznera, da bi 1922. postao Sajfridov pomoćnik, a nakon njegove smrti glavni egzekutor Jugoslavije od 1925. do 1941. - priča za Blic Nebojša Draganović, zamenik upravnika KPZ Sremska Mitrovica i jedan od autora obimne monografije o istoriji najveće kaznione na Balkanu.

Hart je putovao po celoj državi, a svakoj egzekuciji prethodio je ustaljen ritual. Kada bi dobio rešenje o mestu i datumu izvršenja, njegov pomoćnik pakovao je kofer sa crnim frakom, uvek drugim belim rukavicama i cilindrom. Ispod odela bili su spakovani konopac i crna maska za osuđenika.

Na mestu izvršenja dželata su čekali predsednik sudskog veća, tužilac, branilac, lekar i zapisničar, a po želji osuđenika i sveštenik. Straža je dovodila osuđenika do predsednika suda koji mu je ponovo čitao presudu. Poslednji trenuci osuđenog na vešanje bili su i najmučniji. Kada bi postali svesni šta ih čeka, osuđenici su se tresli, plakali, molili, otimali se.

- Levom rukom držim osuđenika, desnom mu omču prebacujem oko vrata i crnu masku preko glave. Apsolutna je tišina, svi prisutni skidaju šešire. Pomoćnik tada izbije stolicu ispod osuđenika, hvata ga za noge i trzajem povlači ka zemlji. Stojim iza merdevina i povlačim omču. Uzimam pogubljenog za ruku. Pratim puls i kada ustanovim da srce više ne kuca, skidam rukavice, bacam ih pod noge obešenog i kažem "ja nisam kriv za tvoju smrt" - opisivao je Hart.

Karlo Dragutin Hart je kao pomoćnik dželata Alojza Sajfrida asistirao na pogubljenju čuvenog razbojnika Jove Stanisavljevića Čaruge. Čaruga se, kako je kasnije Hart pričao, u početku držao hrabro, ali je tokom čitanja presude postajao sve nervozniji i uplašeniji, da bi dželat na kraju morao da ga vuče do vešala, jer se opirao.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.