Sud krije dokumenta o Saletu Mutavom! PLJUŠTE I KAZNE, ALI DOKUMENTA NE DAJU!
Foto: Filip Plavčić

samo u srbiji

Sud krije dokumenta o Saletu Mutavom! PLJUŠTE I KAZNE, ALI DOKUMENTA NE DAJU!

Novinari su se žalili Povereniku za informacije od javnog značaja koji je doneo rešenje u njihovu korist o koje se sud oglušio

Objavljeno:

Viši sud u Beogradu deset meseci odbija da novinarima KRIK-a omogući uvid u dokumentaciju koja se odnosi na osuđenog kriminalca i vođu navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

U novembru prošle godine novinari KRIK-a tražili su od suda da im dozvoli uvid u dokumenta iz istrage i suđenja protiv Stankovića. Postupak je okončan 2013, kada je presuda kojom je Stanković osuđen na pet i po godina zatvora zbog organizovanja prodaje droge, postala pravosnažna.

Viši sud u Beogradu odbio je ovaj zahtev uz obrazloženje da se u dokumentima nalaze podaci o maloletnicima i da sud nema mogućnosti da ih sakrije.

Novinari su se žalili Povereniku za informacije od javnog značaja koji je doneo rešenje u njihovu korist o koje se sud oglušio. Poverenik je sledećim rešenjima izrekao kazne od ukupno 200.000 dinara, međutim, sud i dalje nije obelodanio dokumenta.

Krajem juna poverenik je upotrebio poslednju zakonsku meru koja mu je na raspolaganju – obratio se Vladi Srbije da obezbedi da se postupi po njegovom rešenju. Vlada još nije reagovala.

Aleksandar Stanković ubijen je u oktobru prošle godine ispred Centralnog zatvora u Beogradu. U trenutku kada je ubijen trebalo je da bude u zatvoru.

Presuda kojom je kao organizator grupe koja je prodavala drogu osuđen na pet i po godina zatvora postala je pravosnažna 2013. Stanković je, međutim, tri godine odlagao odlazak u zatvor uz izgovor da mu je zdravlje narušeno.

Istovremeno, Stanković se slobodno kretao, odlazio na utakmice, obezbeđivao članove uprave Partizana i učestvovao u tučama.

Veze sa državom

Jutro posle Stankovićevog ubistva ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je objavio rat mafiji. Na konferenciji nije pomenuo da je Stanković osuđeni kriminalac koji je, umesto na ulici, trebalo da bude u zatvoru.

Nedugo posle ubistva u javnosti su se pojavile slike koje dokazuju da je Stanković imao veze u policiji. Na fotografijama sa tribine Stanković je uslikan zajedno sa Nenadom Vučkovićem zvanim Vučko, pripadnikom Žandarmerije.

Veze Vučkovića sa Stankovićem Sektor unutrašnje kontrole MUP-a nije proveravao, a ministar Stefanović rekao je da nije protivzakonito navijati.

Novinari KRIK-a prošlog meseca otkrili su da je član Stankovićeve ekipe jedan od nasilnika koji su davili i maltretirali građane i novinare tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj priči.

(Espreso.co.rs / Krik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.