PUSTILI MONSTRUMA IZ ZATVORA DVA MESECA RANIJE, ODBACILI DVE OLGINE PRIJAVE: Država omogućila zločin u BG!
Foto: Kurir

tragedija

PUSTILI MONSTRUMA IZ ZATVORA DVA MESECA RANIJE, ODBACILI DVE OLGINE PRIJAVE: Država omogućila zločin u BG!

Zbog ovog i mnogih drugih nelogičnosti postavlja se pitanje da li država dovoljno čini da zaštiti žrtve porodičnog nasilja

Objavljeno: 12:36h

Olga Lovrić, koju je u prostorijama Centra za socijalni rad u Novom Beogradu naočigled njihovo troje dece brutalno ubio suprug Milan, dva puta ga je prijavljivala policiji od kada je izašao iz zatvora u martu ove godine. Prema nezvaničnim saznanjima, tužilaštvo je jednu prijavu odbacilo, a razmatranje druge nije bilo završeno kada se dogodio zločin. Zbog ovog i mnogih drugih nelogičnosti postavlja se pitanje da li država dovoljno čini da zaštiti žrtve porodičnog nasilja.

Iz nezvaničnih saznanja, Milan je odmah po izlasku iz zatvora, gde je proveo skoro dve godine zbog zlostavljanja najstarijeg sina, došao u Olgin stan. Ona je odmah alarmirala policiju rekavši da je nije tukao i da joj nije pretio, ali da je "govorio pretećim tonom". Bez obzira na dosije nasilnika, tužilaštvo nije smatralo da postoji osnov da otvori istragu. Oko mesec dana kasnije presreo je Olgu koja je bila sa decom u kolima i tada joj je otvoreno pretio. Šta je tada bio razlog da institucije ne reaguju zasada nije poznato.

Osim policije, okolnosti pod kojima je došlo do tragedije u kojoj je nesrećna žena ubijena još uvek ispituje i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja. Kada bude bila završena interna kontrola, oni će odgovoriti da li je bilo propusta u radu socijalne službe.

foto: Petar Lazović

Za Vesnu Stanojević, koordinatorku Sigurne kuće, ovaj, ali i svaki drugi sličan zločin mogao je da bude sprečen pravovremenom reakcijom svih institucija.

- Moramo da se zapitamo da li je opravdana odluka suda da ubicu pusti iz zatvora dva meseca ranije - kaže Stanojevićeva za "Novosti". - Odgovoran je i Centar za socijalni rad, čiji stručnjaci uvek insistiraju na tome da nasilnici nastave da viđaju decu. Naše iskustvo je pokazalo da deca u tim slučajevima, uglavnom, ne žele da se susretnu sa očevima, ali Centar iz nekog razloga u većini slučajava preporučuje viđanje u kontrolisanim uslovima.

Vesna kaže da ovaj slučaj upravo pokazuje da tu nema nikakve kontrole i da je bezbednost i same dece i njihovih majki ugrožena:

- Žene na tu meru pristaju, jer se plaše da će im u suprotnom biti oduzeto starateljstvo.

foto: Kurir

I organizacije Mreža žena protiv nasilja i Autonomni ženski centar traže da nadležni odgovore na veliki broj pitanja: Ko je doneo odluku da se otac viđa sa decom, ukoliko je bio na odsluženju zatvorske kazne zbog nasilja nad detetom, i da li je pravo oca na viđanje dece jače od prava deteta da živi bezbedno i bez nasilja?

- Pošto mu je izrečena i uslovna osuda za nasilje prema supruzi, da li su institucije primile nove prijave zlostavljanja supruge i ukoliko da, šta je urađeno po ovom pitanju - pitaju se u AŽC-u. - Da li su institucije izvršile procenu bezbednosnih rizika koju su u obavezi da urade? Ukoliko je bilo prijava, da li je Grupa za koordinaciju i saradnju razmatrala i ovaj slučaj?

Sa druge strane, Asocijacija centara za socijalni rad Srbije spremna je da preuzme svoj deo odgovornosti za tragični događaj, ali se isto traže i od svih ostalih institucija.

- Spisak poslova centara za socijalni rad je podugačak, a poslednjih godina akcenat se stavlja upravo na zaštitu od nasilja. Ali postavlja se pitanje da li je sa postojećim brojem zaposlenih i u sadašnjim uslovima rada, moguće odgovoriti na sve potrebe građana i zakonom poverene poslove - kažu u otvorenom pismu socijalni radnici.

Kako kažu, nasilje u porodici je sistemski problem, kojim se bave sudovi, tužilaštvo, policija, centri za socijalni rad i svi drugi koji mogu da pomognu.

Inače, svedok ubistva sa kojim smo razgovarali i koji nije želeo da mu otkrivamo identitet, tvrdi da ubistvo nije moglo da se spreči, jer se sve odigralo vrlo brzo.

- Ubica je ženu napao ispred pomoćne prostorije pored samog Centra za socijalni rad, odakle se vriska nje i dece nije mogla čuti do glavne zgrade - kaže, za "Novosti", očevidac, jedan od svedoka. - Videla sam kada je on ugurao ženu u tu prostoriju i počeo da je tuče, ali dok sam stigla da dozovem pomoć, on ju je, nažalost, već ubio i pobegao. Deca su stajala ispred i kroz staklo videla sve što se dogodilo.

Ono što, možda, jeste propust je činjenica da niko nije pojurio za njim kada je otišao, rekao nam je svedok stravičnog zločina.

U međuvremenu, sinovi od tri, osam i deset godina zbrinuti su u jednoj od ustanova socijalne zaštite u Beogradu. Dečaci, tvrde članovi porodice, još ne znaju da im je majka mrtva, a ni da se otac ubio.

foto: Zorana Jevtić

MIHAJLOVIĆEVA: PITANjE SVIH NAS

NASILjE u porodici je društveni problem, a ubistvo majke troje dece još jedna opomena svima nama da moramo da obratimo više pažnje na ljude oko sebe, izjavila je juče potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović.

- Svaka druga žena trpi neki vid nasilja - kaže Zorana Mihajlović. - Ako čujemo vapaj, ne smemo da se ponašamo ingnorantski. To nije pitanje samo institucija, već svih nas.

SREĐENO, A NEBEZBEDNO

Pre samo godinu dana, 12 prostorija za takozvano viđanje dece u kontrolisanim uslovima je opremljeno novim nameštajem. Tada su se republički i gradski zvaničnici hvalili odličnim uslovima u centrima za socijalni rad. Iako su prostorije sređene, o bezbednosti se, reklo bi se, nije previše brinulo. Naime, u centrima, gde između ostalog dolaze i osuđivani nasilnici, nema nijednog policajca. U zgradama dežura samo po jedan radnik fizičko-tehničkog obezbeđenja, anagažovan preko privatne kompanije, kao što je to slučaj i u svim ostalim javnim institucijama

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.