SRBIJA ZAPLENILA OSAM TONA NAFTE: Evo kako se crno zlato švercuje u rečnim brodovima!
Foto: Uprava carine

nalaze načine

SRBIJA ZAPLENILA OSAM TONA NAFTE: Evo kako se crno zlato švercuje u rečnim brodovima!

Carinici su tada utvrdili da postoji razlika u odnosu na prijavljenu količinu goriva, zbog čega je i pokrenut prekršaj protiv kapetana tog broda, inače srpakog državljanina
Objavljeno:

Krajem aprila i početkom maja, carinski službenici u Velikom Gradištu su prilikom ulazne kontrole nekoliko brodova na Dunavu otkrili preko 8 tona neprijavljenog pogonskog dizel goriva. Zahvaljujući tome, na ime novčanih kazni, ali i na ime protivvrednosti robe koja se ne može oduzeti, kao i na ime uskraćenih uvoznih dažbina, u državni budžet se slilo gotovo 2 miliona dinara.

Poslednji takav slučaj dogodio se 2. maja 2017 godine kada je u naše vode ušao broda ''Emma'' koji plovi pod zastavom Bosne i Hercegovine, a u kome je otkriveno gotovo 2 tone neprijavljenog goriva. Kada se brod prijavio za carinsku kontrolu, prekontrolisana je dokumentacija ali i svih 5 tankova za pogonsko gorivo.

foto: Uprava carine

Carinici su tada utvrdili da postoji razlika u odnosu na prijavljenu količinu goriva, zbog čega je i pokrenut prekršaj protiv kapetana tog broda, inače srpakog državljanina.

Nekoliko dana ranije, 27. aprila 2017. godine, carinici su na istoj ispostavi u baržama koje je u svom konvoju imao jedan teretni brod otkrili 6 tona neprijavljenog dizel goriva. Pomenutim brodom koji je u svom konvoju imao 3 barže i plovio pod zastavom Slovačke, upravljao je rumunski državljanin kao kapetan.

foto: Uprava carine

U dokumentaciji koja je predata prilikom ulazne kontrole prijavljeno je da brod u rezervoaru ima 24,5 tone pogonskog goriva. Merenjem tog goriva, nisu utvrđena odstupanja, ali je zato kontrolom barži utvrđeno je da i one imaju rezervoare sa gorivom koje nije bilo prijavljeno i da je reč o ukupnoj količini od 6 tona neprijavljenog dizel goriva.

Deset dana pre tog slučaja, 17. aprila 2017 godine, neprijavljeno gorivo je otkriveno i prilikom ulazne kontrole broda “Henri” koji plovi pod zastavom Holandije. Tada je pronađena nepuna tona (777 kg) neprijavljenog dizela u jednom od pogonskih tankova. Proverom visine nivoa pogonskog goriva u odnosu na prijavljene količine utvrđena je razlika u visini koja odgovara neprijavljenoj količini goriva, zbog čega je i protiv kapetana ovog broda, inače rumunskog državljanina, pokrenut prekršajni postupak.

foto: Uprava carine

U sva tri slučaja sudske odluke su na osnovu carinskih prekršajnih prijava već donete, pa je tako i naplaćena suma od gotovo 2 miliona dinara koja se slila u državni budžet. Kada je gorivo u pitanju, treba znati da brodovi imaju pravo na tzv. pogonsko gorivo koje ne podleže plaćanju dažbina i akciza, tako da se tu stvara prostor za zloupotrebe. Ono nije opterećeno akcizom, porezom i drugim dažbinama, zbog čega krijumčari kupuju gorivo sa brodova u tranzitu koji ga unose u Srbiju, pa ga potom preprodaju na crnom tržištu.

Carinska služba Srbije je tokom 2016. godine, insistirajući na odlučnoj borbi protiv sive ekonomije, postigla odlične rezultate u zaplenama svih vrsta akciznih roba, u okviru kojih je zabeleženo i sprečavanje krijumčarenja 60.000 litara nafte i naftnih derivata.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.