OGLASIO SE SLOBODAN HOMEN POVODOM OPTUŽBI ZA PLJAČKU ORDENJA U PALATI SRBIJA: Evo šta je imao da poruči!
Slobodan Homen, Foto: Dragan Kadić

ISTRAGA

OGLASIO SE SLOBODAN HOMEN POVODOM OPTUŽBI ZA PLJAČKU ORDENJA U PALATI SRBIJA: Evo šta je imao da poruči!

Slobodan Homen tvrdi da nije učestvovao u pljački 43 hiljada komada ordenja u Palati "Srbija"

Objavljeno: 21:28h

Osam osoba je uhapšeno, dok se za dve traga, zbog sumnje da su opljačkali desno krilo Palate Srbija i iz kancelarije u njemu odneli vredno državno ordenje. Među osumnjičenima za krađu je i bivši državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, a koji se saopštenjem oglasio za javnost.

Saopštenje prenosimo u celosti:

"O slučaju navodno nestalih 43.000 odlikovanja i mojoj navodnoj umešanosti, saznao sam iz medija. Kao što sam saznao i da sam u bekstvu. Nije mi potpuno jasno ni zašto su policija i tužilaštvo slučaj navodno nestalih 43.000 odlikovanja pre vise od 15 godina, kako su saopštili, danas pokrenuli. Naslućujem. Ali, sigurno znam sledeće.

Ovo nije tačno. Niti sam učestvovao u iznošenju ordenja, niti sam u bekstvu. Pod jedan, izneti pola tone odlikovanja, koje pretpostavljam vredi onoliko kolika je vrednost materijala od koga je napravljeno, iz vladine zgrade koja ima fizičko-tehničko obezbeđenje i kontra-obaveštajnu zaštitu nije moguće. Takođe je nemoguće taj teret izneti i iz predsedništva Srbije u čiju su nadležnost odlikovanja preneta 2010. godine.

Drugo. Niko me nikad u proteklih 15 godina nije zvao da dam bilo kakvu izjavu povodom navodno nestalih odlikovanja. Svakako da bih se bez oklevanja odazvao takvom pozivu. Opšte je poznato da ja od 2012. godine nemam nikakve veze sa Vladom Republike Srbije niti sam ulazio u zgrade državnih organa.

Ordeni
Ordenifoto: Damir Dervišagić

Treće. Već nekoliko godina, sa porodicom ne živim u Srbiji i to je poznato nadležnim organima. Kao što im je poznato da često dolazim u Beograd. U Srbiji sam boravio više od 50 puta od kada ne živim, a svakako najmanje 10 puta od kako se navodno Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu bavi ovom temom. Njima je dobro poznato gde mi živi majka preko koje su mogli da mi prenesu poruku da bi želeli da me vide. Ja nikada nisam pozvan niti na bilo koji način kontaktiran od strane policije i tužilaštva. Umesto svih tih mogućnosti, čitam iz medija da predlažu poternicu. Zašto?

Četvrto. Takodje je opšte poznato da su mi deda i otac bili kolekcionari ordenja, pa samim tim da se u kolekciji nalazi ordenje koje je sakupljano 50 godina. Bas zgodno za ovaj slučaj. Zbog svega ovoga vraćam se na slutnje. Od kako sam svoje ime ugledao u medijima, razmišljao sam šta je povod, otkud ova besmislica sada. Da li s mojim imenom i navodno nestalim ordenjem kao dobrom medijskom pričom pokušava da se skrajne interesovanje sa nekog tekućeg, važnog, sudskog procesa. Da li ima nekakve veze sa formiranjem buduće Vlade…ili sa nekim organizovanim kriminalnim grupama kojima sam se zamerio dok sam bio Državni sekretar? Šta god da je uzrok saznaće se brzo. Zbog moje porodice voleo bih da se sve otkrije što pre", zaključuje se u saopštenju čiji je potpisnik Slobodan Homan.

Inače, Slobodan Homen je srpski političar i advokat. On je u Vladi Mirka Cvetkovića bio postavljen na mesto državnog sekretara Ministarstva pravde. Kako je poznato široj javnosti, bio je narodni poslanik u sazivu 2012-2014. godine.

Palata 'Srbija'
Palata "Srbija"foto: Filip Plavčić

Aktivni je kolekcionar odlikovanja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije. Podsetimo, kako je saopštilo tužilaštvo, za sada 10 lica je u saizvršilaštvu iz kancelarije za ordenje, koja se nalazi u desnom krilu SIV-a, izvršilo tešku krađu državne imovine i to 43.000 državnog ordenja izuzetno velike vrednosti.

Kako je saopšteno, u opsežnoj akciji hapšenja koja je organizovana od strane Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Uprave kriminalističke policije, Službom za suzbijanje kriminala lišeno je slobode osam lica J.M. (65), N.A. (63), I.Z. (53), O.P.G. (65), S.S. (44), A.T. (60), A.R. (61) i R.K. (64), dok je za dva lica, među kojima je i Slobodan Homen, Treće tužilaštvo sudu podnelo predlog za raspisivanje poternica.

Osumnjičeni su saslušani, svi su izneli odbrane, nakon čega je Treće tužilaštvo podnelo sudu predlog da se prema četiri lica odredi pritvor, prema dva lica raspiše poternica i odredi pritvor, jer nisu dostupni državnim organima, a prema tri lica mera obezbeđenja nesmetanog vođenja krivičnog postupka.

Bonus video:

00:28

Lopov u Žarkovu napao baku i oteo joj torbu

(Espreso/Nova/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.