CELA AMERIKA PRIČA O MILOMIRU IZ PALANKE: Prvo je zgrnuo 18 miliona dolara, A SADA ĆE DA GULI ROBIJU!
Kompjuter, Foto: Printscreen/RTS

neverovatno

CELA AMERIKA PRIČA O MILOMIRU IZ PALANKE: Prvo je zgrnuo 18 miliona dolara, A SADA ĆE DA GULI ROBIJU!

Srpski državljanin, Milomir Desnica, izjasnio se krivim za distribuiranje droge u Americi

Objavljeno: 22:16h

Milomir Desnica (34), državljanin Srbije i Hrvatske, osuđen je na 168 meseci zatvora zbog vođenja "Monopol marketa", mračne internet stranice koja je pružala ogromno onlajn tržište za prodaju nedozvoljenih narkotika, saopštio je američki tužilac Metju M. Grejvs i Glavni specijalni agent FBI-ja Dejvid J. Skot iz Odeljenja za kriminal i sajber-kancelariju u Vašingtonu.

Desnica se u novembru pred američkim sudom u Vašingtonu izjasnio da je kriv za vođenje kriminalnog darknet pijace narkotika.

Prema navodima američkih medija, suđenje Desnici vodi Okružni sud u Distrikt Kolumbiji koji ga tereti zbog optužbi za distribuciju i posedovanje sa namerom da distribuira 50 grama ili više metamfetamina. Takođe, tereti se da novac od te zarade "oprao" legalnim putem. Oduzeta mu je sva imovina koja je stečena kriminalnim radnjama.

Američka policija
Američka policijafoto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

- Sumnja se da je osumnjičeni preko svoje aplikacije svesno dosadašnjim "radom" omogućio prodaju preko 30 kilograma meta američkim kupcima koji su preko posebnih obrazaca morali da dođu do svoje "robe" - navode američki mediji i dodaju:

- Američki tužilac Metju Grejvs i specijalni agent FBI Vaine Džakops, iz Odeljenja za kriminal i sajber-kancelariju u Vašingtonu vodili su ovu istragu u kojoj je osumnjičeni procesuiran.

18 miliona dolara

Kako su dalje naveli tamošnji mediji, sudija Okružnog suda SAD Karl Nikolson zakazao je i datum presude osumnjičenom za sledeću godinu.

- Prema dokazima Vlade, Miomir Desnica je 2019. godine napravio i vodio veb stranicu za prodaju narkotika koji je postao monopol tržište - piše u optužnici protiv Srbina, a prema bezvaničnim podacima od je od te prodaje zaradio oko 18 miliona dolara.

Ovaj slučaj istražuju Operativna grupa za visokotehnološke opioide FBI-ja u Vašingtonu i nemačke jedinice koja radi za kibernetički kriminal ZKI.

- Radna grupa za visokotehnološke opioide sastoji se od agenata, analitičara i partnera FBI-ja, uključujući specijalne agente i službenike Kancelarije za krivične istrage Uprave za hranu i lekove, Uprave za borbu protiv droga, Poštanske inspekcijske službe SAD i detektiva iz lokalne pomoći policijske agencije - naveli su mediji.

FBI
FBIfoto: printscreen/twitter/@strickdc

- Okrivljeni je identifikovan, a kasnije i lociran u jednom gradu u Austriji nakon čega je u novembru 2022. uhapšen, a kasnije i izručen Americi. Naime, u koordinaciji sa austrijskim timom za aktivno tražanje begunaca FAST i bečkim javnim tužilaštvom Desnica je pronađen. Policija je izvršila pretres njegovog stana i vozila, a tom prilikom oduzeti su mu elektronika i gotovina - navode mediji i dodaju da je do razotkrivanja Monopol marketa došlo nakon brojnih prijava na poslovanje.

Američki mediji kažu i da je radna grupa zadužena da istražuje "najneverovatniju darknet pijacu".

- Radna grupa je zadužena da identifikuje i istražuje najneverovatnije darknet pijace i prodavce koji rade na pijacama koji se bave ilegalnom nabavkom i distribucijom kontrolisanih supstanci, uključujući metamfetamin, fentanil i druge opioide - navode oni.

Kancelarija za međunarodne poslove Ministarstva pravde radila je na obezbeđivanju hapšenja i ekstradicije Miomira Desnice iz Austrije i takođe je pružila značajnu pomoć.

- Vrednu pomoć je pružio i Finski Nacionalni istražni biro; Europol; nemački Bundeskriminalamt; Austrijski centar za kompetenciju Bundeskriminalamt za kibernetički kriminal, tim FAST-a i Kancelarija javnog tužioca u Beču; i Specijalni tužilac Republike Srbije za visokotehnološke zločine - pišu oni i dodaju:

- Progone ga pomoćnici američkog tužioca Endi Vang i Nihar Mohanti iz Odeljenja za smanjenje nasilja i prekršaje protiv trgovine ljudima (VRTO) Tužilaštva SAD za Distrikt Kolumbija.

Bonus video:

00:35

DROGA IZ KINE UBILA 100.000 AMERIKANACA! Fentanil došao na Balkan: Ovo su za medije poručili iz kancelarije za borbu protiv droge

(Espreso/ Kurir/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.