NOVINARKA RTS-A PODELILA BOLNO ISKUSTVO SA POROĐAJA: "Kakav carski rez na MRTVU BEBU..."
Tijana Radonjić, Foto: Printscreen/RTS

ISPOVEST

NOVINARKA RTS-A PODELILA BOLNO ISKUSTVO SA POROĐAJA: "Kakav carski rez na MRTVU BEBU..."

Tijana je dala predlog da se ženama po traumatičnom iskustvu kao što je bilo njeno, odmah omogući psihološka podrška

Objavljeno:

Novinarka Internet portala RTS-a Tijana Radonjić je imala tri porođaja. Iz prvog i trećeg ima sina i ćerku. Drugi porođaj nije imao srećan kraj.

Ona je u emisiji Četvrtkom u 9 na RTS i ispričala kroz šta je sve prošla i koliko je to bilo traumatično iskustvo za nju.

Radonjić je ispričala da su u porodilištu utvrdili da nema srčane radnje kod bebe i poslali su je u odvojenu salu u kojoj je bila sama i nije mogla da dozove nikoga od osoblja. Kaže da je pitala doktorku da li može da je porodi carskim rezom kako bi se njena agonija završila, a dobila je odgovor: "Kakav carski rez na mrtvu bebu, to se tako ne radi, jeste li normalni".

Sledeći bahati komentar dobila je od anesteziologa koji je rekao da "su žene mnogo obazrivije kada biraju frizera ili auto-mehaničara", a da za ginekologa biraju ko prvi naiđe.

- Kad je trebalo da mi da anesteziju, pitao me čime sa bavim, ja sam rekla da sam novinarka Sajta RTS-a što je kod njega izazvalo bes, rekao je da smo svi mi novinari, tužioci i sudije šljam društva, korumpirani i da ne bi trebalo da postojimo - ispričala je Tijana Radonjić.

Tijana Radonjić
Tijana Radonjićfoto: Printscreen/RTS

U samom trenutku porođaja skupilo se više medicinskih radnika i beba zamalo nije babici ispala iz ruku. Čuo se smeh.

Danas, šest godina kasnije, Tijana želi da veruje da je taj smeh bio zato što su mislili da je živorođenče.

- Taj osećaj kada se izlazi iz bolnice, praznina koju žena oseti kada izlazi bez bebe je tolika da nije potrebno da dodatno odjekuju te rečenice koje sam ja čula u porođajnoj sali - rekla je Tijana.

Ona je sve svoje trudnoće vodila kod ginekologa u domu zdravlja. U slučaju druge trudnoće ginekolog je pre imao ulogu "skretničara", nego ginekologa koji pažljivo prati trudnoću i obavlja pregled i ultrazvuk kada je neophodno. Tijanin utisak je da se pojedinim ginekolozima podrazumeva da će trudnica paralelno privatno da vodi trudnoću.

Apeluje na trudnice i porodilje da ne daju koverte lekarima kako bi obezbedile sebi dostojanstven porođaj, jer to je nešto na šta svaka žena ima pravo.

Zbog svog iskustva, Tijana je dala predlog da se ženama po traumatičnom iskustvu kao što je bilo njeno, odmah omogući psihološka podrška.

U emisiji su gostovale ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, prof. dr Olivera Kontić Vučinić, predsednica Ginekološko-akušerske sekcije Srpskog lekarskog društva i dr Maja Milosavljević, psihijatar u Institutu za mentalno zdravlje Srbije.

Ministarka Grujičić poručila je u emisiji, između ostalog, da treba sačekati kompletan obdukcioni nalaz, ali i da nije da njoj da "tumači da li je (ginekolog) uradio sve što treba".

Emisija je realizovana povodom smrti bebe u Sremskoj Mitrovici.

Podsetimo, beba Marice Mihajlović je umrla zbog nasilnog porođaja - pokazali su rezultati obdukcije iz bolnice u Sremskoj Mitrovici. U izveštaju pedijatara, klinike za pedijatriju i Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine piše da je beba preminula usled teške perinatalne asfiksije ploda.

Sa Maricom Mihajlović u četvrtak je razgovarao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je poručio da njeno dete ne možemo da vratimo, ali da možemo da promenimo šta će se događati u budućnosti.

"I zato se nadam da će ova vaša ispovest, sve što ste rekli, sve na šta ste nas upozorili, biti signal ljudima koji rade, sa majkama, sa decom", poručio je Vučić.

Bonus video:

37:42

JEZIVO SVEDOČENJE JELENE IVKOVIĆ KOJA TVRDI DA SU JOJ UBILI DETE: Proživela akušersko nasilje, dete umrlo usled oštećenja mozga

(Espreso / RTS / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.