NAJNOVIJI DETALJI O FABRICI U ALEKSINCU U KOJOJ SU SE OTROVALA 162 RADNIKA: Trenutno se OVO dešava
Fabrika "Magna", Foto: Kurir.rs/M.S.

istraga

NAJNOVIJI DETALJI O FABRICI U ALEKSINCU U KOJOJ SU SE OTROVALA 162 RADNIKA: Trenutno se OVO dešava

Vršenje merenja u fabrici u Aleksincu se nastavlja posle više trovanja radnika

Objavljeno:

Komisija stručnjaka Zavoda za medicinu rada iz Novog Sada započela je merenje u fabrici "Magna" u Aleksincu u kojoj su se, za 24 časa 18. i 19. januara, otrovala 162 radnika, pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Kako je "Blicu" potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu, uviđaj u fabrici biće uređen tek nakon što ova ekipa eksperata završi rad i potvrdi da je prostor fabrike bezbedan za boravak istražnih organa.

U OJT Aleksinac, međutim, nisu mogli da otkriju na koje parametre se vrši merenje a sve u interesu istrage.

Policija
Policijafoto: Petar Aleksić

Nesumnjivo je da se prvenstveno proverava kvalitet vazduha, budući da su svi priznali da otrovani radnici imali klasične simptome trovanja disajnih organa, ali će preventivno biti provereno i sve ostalo u njihovom radnom okruženju.

Pretpostavlja se da će se posebna pažnja posvetiti sistemu klimatizacija, kojim su se, kako se sumnja, širila štetna isparenja.

Prema saznanjima "Blica" uviđaj u fabrici "Magna" biće urađen u ponedeljak. Da li će istog dana fabrika nastaviti sa radom ili ne još uvek nije poznato.

U bolnici još dva radnika, nema novih slučajeva

U bolnici u Aleksincu trenutno se nalaze samo dvojica radnika ali je njihovo stanje stabilno. Novih slučajeva nije bilo.

Hitna pomoć
Hitna pomoćfoto: RINA

- U bolnici su zadržana dva radnika. Oni su stabilnog stanja ali su ostali da se urade dodatne analize. U svakom slučaju će danas ili sutra biti pušteni kući. Ostali su svi dobro, i oni koji su bili stacionarno i oni koji su pušteni na kućno lečenje. Novih slučajeva nema. Niko se nije javljao u toku jučerašnjeg popodneva i noćas i jutros – kaže za Blic v.d. direktora Zdravstvenog centra Aleksinac dr Goran Vidić.

Dva trovanja za 24 časa

Kako je "Blic" pisao, prvo trovanje radnika desilo se 17. januara oko 19 časova a lekarsku pomoć zatražila su 104 radnika usled trovanja disajnih organa izazvanim, kako se sumnjalo, lepkom za lepljenje podnih oboga koje su toga dana postavljane u jednoj manjoj prostoriji površine 30 do 40 kvadrata koja se nalazi u sredini proizvodne hale. Nakon provere kvaliteta vazduha koji je ocenjen kao čist, 18.januara se na posao vratila treća smena zaposlenih, kada se pola časa nakon ponoći desilo novo trovanje usled koga je pomoć lekara zatražilo 58 zaposlenih.

Po nalogu OJT Aleksinac fabrika je ispražnjena i pod nadzorom je policije I neće raditi do ponedeljka do kada se očekuje da bude završen uviđaj i sva potrebna merenja.

Nakon prvog trovanja u noći između 17. I 18.januara, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je započelo istragu.

Proveravala su se dva scenarija – da je do trovanja došlo usled isparenja od lepka kojim je lepljen itison u prostoriji površine 30 do 40 kvadrata, koja se nalazi u sredini hale površine 12.000 kvadrata.

Drugi scenario koji je proveravan je bila hrana iz kantine, ali je ta mogućnost da je to uzrok trovanja mnogo manja jer nisu svi radnici jeli u kantini a simptomi trovanja kod hrane se javljaju kasnije nego u slučaju disajnih puteva.

Nakon drugog trovanja, juče je obavljen novi inspekcijski nadzor a danas će referentne ustanove obaviti dodatna merenja unutar proizvodne hale.

Nakon drugog trovanja najavljeno je da će biti proširen opseg ispitivanja.

Bonus video:

01:52

KURIR SA LICA MESTA EKSPLOZIJE NA ZVEZDARI! Stanari zamalo izbegli TROVANJE gasom, a popravke još ne počinju zbog kiše

(Espreso/ Blic/ B.J/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.